29 °C Budapest
4 dolog, amit minden szülőnek kötelező tudni: így védheted meg a gyereked az interneten

4 dolog, amit minden szülőnek kötelező tudni: így védheted meg a gyereked az interneten

2019. október 10. 13:30

A modern szülők egyik legnagyobb dilemmája, hogy milyen mértékű függetlenséget engedjenek gyermekeiknek az online térben, hiszen az adatlopástól a kiberzaklatásig sokféle fenyegetés leselkedik rájuk. A Kaspersky új globális felmérése megállapította, hogy az online biztonság kérdésében egyes szülők inkább biztosra mennek, mint hogy megbízzanak gyermekük ítélőképességében. Bár a szülők több mint kétharmada (67%-a) többé-kevésbé egyetért azzal, hogy a gyermeke teljesen tisztában van az online kockázatokkal, nagyjából a felük mégis óvatosan jár el, és különféle eszközök és gyakorlatok alkalmazásával gondoskodik arról, hogy csemetéje biztonságban legyen az internet használatakor.

Egy olyan korban, amikor a 7-12 év közötti gyerekek számos olyan digitális szolgáltatáshoz hozzáférnek, amelyeket a szüleik is használnak (mint például a videostreamelő weboldalak vagy más digitális szolgáltatások), sok olyan online fenyegetés és kockázat merül fel, amely hatással lehet a gyermekek internethez való hozzáállására. Sok szülő tisztában is van ezzel, és lelkesen igyekszik beszélgetni a gyermekével arról, hogy miként csökkenthetők a lehetséges veszélyek.
Bizonyítottan hatékony, hogy a modern szülők nyíltan beszélgetnek a gyerekekkel arról, miként lehet biztonságosan szörfözni az interneten. Ezért a szülők kétharmada (67%-a) többé-kevésbé egyetért azzal, hogy a gyermeke teljesen tisztában van az online kockázatokkal. E jelentőségteljes beszélgetések mellett a szülők azonban proaktívabb intézkedéseket is hajlandóak tenni annak érdekében, hogy megtudják, mivel tölti gyermekük az időt az online térben.

A szülők fele (50%-a) például manuálisan ellenőrzi a gyerek készülékét - például megnézi a böngészőben a keresési előzményeket - annak használata után. Ennek az lehet az oka, hogy a gyerek korábban elrejtette az interneten folytatott tevékenységét vagy ellenszegült a szülői tanácsnak. Egyes szülők a "digitális szobafogság" technikáját alkalmazzák, vagyis megtiltják a készülék használatát a gyereknek, ha az rosszul viselkedett. A szülők fele (52%-a) továbbá időkorlátot szab meg a gyerek számára az internetre csatlakoztatott eszközök használatára.

Több mint a harmaduk (35%-uk) szülői felügyeleti szoftvert telepített a gyerek gépére, hogy korlátozza az internethasználatot vagy megnézhesse a böngészési részleteket. A szülők csaknem egyharmada (30%-a) beépített szülői felügyeleti eszközöket használ a gyermeke biztonságban tartásához, például olyanokat, amilyenek a videojáték-vezérlőkben találhatók. Ugyancsak 30 százalékra tehető azok aránya, akik a családi Wi-Fi routereket állítják be úgy, hogy az egy meghatározott idő letelte után kikapcsolja az internethozzáférést.

Mivel ma már szinte minden gyerek hozzáfér egy internetre csatlakoztatott eszközhöz, nagy esély van arra, hogy nem megfelelő tartalomba ütközzön vagy online fenyegetés (pl. behálózás vagy személyiséglopás) áldozata legyen. A kutatásunk rávilágít, hogy a szülők teljesen jogosan félnek attól, hogy a családi beszélgetések és tanácsok nem minden esetben elegendőek annak biztosításához, hogy a gyerekekben tudatosuljanak az internetes böngészéssel járó kockázatok; sok szülő alkalmazások segítségével felügyeli a gyerek által nézett tartalmakat és az egyes eszközök használatával töltött időt. Arra szeretnénk buzdítani a szülőket, hogy tegyék félre a gyerekek online viselkedési szokásaival kapcsolatos minden feltételezésüket, és beszéljenek nyíltan velük a digitális tevékenységeik felügyeletének szükségességéről és az internetes biztonságról, hiszen sokszor nem szándékosan ütköznek káros tartalmakba

- mondta Marina Titova, a Kaspersky fogyasztói termékek marketingjéért felelős vezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Kaspersky szerint a szülők a következőképpen védhetik meg a gyerekeket és a család többi tagját az online fenyegetésektől:

  • Használjanak automatikus készülékblokkolást, így felügyelhetik, hogy mennyi időt tölt a gyerek a számítógép, okostelefon vagy tablet használatával. Ezzel egyúttal azt is meggátolhatják, hogy a gyerek az összes szabadidejét a képernyő előtt töltse, és beállíthatják azt az időtartamot, amit elfogadhatónak vélnek.
  • A közösségi média a gyerek személyes terének részét képezi, ezért az online viselkedésük felügyeletét a privát szférájuk megsértésének érezhetik - ez főleg az idősebb gyermekekre igaz. Ezért a legjobb egyszerűen csak megkérni őket, hogy vonják be a szülőket, akik így jobban megismerhetik a gyerek érdeklődési körét, és szorosabb kapcsolatot alakíthatnak ki vele.
  • A gyerekek általában nem szívesen mondják el a szülőknek, hogy milyen tartalmakat néznek a közösségi médiában. A legjobb, ha mindenféle kritizálás és nyomásgyakorlás nélkül elbeszélgetnek velük arról, hogy miként használják a közösségi oldalakat, és tanácsot adnak azzal kapcsolatban, hogy hogyan járjanak el körültekintően az új barátok vagy kapcsolatok felvételekor.
  • Töltsünk le olyan programokat, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy védelmet biztosítson a gyerekek számára az internet használata során, és óvja a privát adatokat is.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?