15 °C Budapest

4 dolog, amit minden szülőnek kötelező tudni: így védheted meg a gyereked az interneten

2019. október 10. 13:30

A modern szülők egyik legnagyobb dilemmája, hogy milyen mértékű függetlenséget engedjenek gyermekeiknek az online térben, hiszen az adatlopástól a kiberzaklatásig sokféle fenyegetés leselkedik rájuk. A Kaspersky új globális felmérése megállapította, hogy az online biztonság kérdésében egyes szülők inkább biztosra mennek, mint hogy megbízzanak gyermekük ítélőképességében. Bár a szülők több mint kétharmada (67%-a) többé-kevésbé egyetért azzal, hogy a gyermeke teljesen tisztában van az online kockázatokkal, nagyjából a felük mégis óvatosan jár el, és különféle eszközök és gyakorlatok alkalmazásával gondoskodik arról, hogy csemetéje biztonságban legyen az internet használatakor.

Egy olyan korban, amikor a 7-12 év közötti gyerekek számos olyan digitális szolgáltatáshoz hozzáférnek, amelyeket a szüleik is használnak (mint például a videostreamelő weboldalak vagy más digitális szolgáltatások), sok olyan online fenyegetés és kockázat merül fel, amely hatással lehet a gyermekek internethez való hozzáállására. Sok szülő tisztában is van ezzel, és lelkesen igyekszik beszélgetni a gyermekével arról, hogy miként csökkenthetők a lehetséges veszélyek.
Bizonyítottan hatékony, hogy a modern szülők nyíltan beszélgetnek a gyerekekkel arról, miként lehet biztonságosan szörfözni az interneten. Ezért a szülők kétharmada (67%-a) többé-kevésbé egyetért azzal, hogy a gyermeke teljesen tisztában van az online kockázatokkal. E jelentőségteljes beszélgetések mellett a szülők azonban proaktívabb intézkedéseket is hajlandóak tenni annak érdekében, hogy megtudják, mivel tölti gyermekük az időt az online térben.

A szülők fele (50%-a) például manuálisan ellenőrzi a gyerek készülékét - például megnézi a böngészőben a keresési előzményeket - annak használata után. Ennek az lehet az oka, hogy a gyerek korábban elrejtette az interneten folytatott tevékenységét vagy ellenszegült a szülői tanácsnak. Egyes szülők a "digitális szobafogság" technikáját alkalmazzák, vagyis megtiltják a készülék használatát a gyereknek, ha az rosszul viselkedett. A szülők fele (52%-a) továbbá időkorlátot szab meg a gyerek számára az internetre csatlakoztatott eszközök használatára.

Több mint a harmaduk (35%-uk) szülői felügyeleti szoftvert telepített a gyerek gépére, hogy korlátozza az internethasználatot vagy megnézhesse a böngészési részleteket. A szülők csaknem egyharmada (30%-a) beépített szülői felügyeleti eszközöket használ a gyermeke biztonságban tartásához, például olyanokat, amilyenek a videojáték-vezérlőkben találhatók. Ugyancsak 30 százalékra tehető azok aránya, akik a családi Wi-Fi routereket állítják be úgy, hogy az egy meghatározott idő letelte után kikapcsolja az internethozzáférést.

Mivel ma már szinte minden gyerek hozzáfér egy internetre csatlakoztatott eszközhöz, nagy esély van arra, hogy nem megfelelő tartalomba ütközzön vagy online fenyegetés (pl. behálózás vagy személyiséglopás) áldozata legyen. A kutatásunk rávilágít, hogy a szülők teljesen jogosan félnek attól, hogy a családi beszélgetések és tanácsok nem minden esetben elegendőek annak biztosításához, hogy a gyerekekben tudatosuljanak az internetes böngészéssel járó kockázatok; sok szülő alkalmazások segítségével felügyeli a gyerek által nézett tartalmakat és az egyes eszközök használatával töltött időt. Arra szeretnénk buzdítani a szülőket, hogy tegyék félre a gyerekek online viselkedési szokásaival kapcsolatos minden feltételezésüket, és beszéljenek nyíltan velük a digitális tevékenységeik felügyeletének szükségességéről és az internetes biztonságról, hiszen sokszor nem szándékosan ütköznek káros tartalmakba

- mondta Marina Titova, a Kaspersky fogyasztói termékek marketingjéért felelős vezetője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Kaspersky szerint a szülők a következőképpen védhetik meg a gyerekeket és a család többi tagját az online fenyegetésektől:

  • Használjanak automatikus készülékblokkolást, így felügyelhetik, hogy mennyi időt tölt a gyerek a számítógép, okostelefon vagy tablet használatával. Ezzel egyúttal azt is meggátolhatják, hogy a gyerek az összes szabadidejét a képernyő előtt töltse, és beállíthatják azt az időtartamot, amit elfogadhatónak vélnek.
  • A közösségi média a gyerek személyes terének részét képezi, ezért az online viselkedésük felügyeletét a privát szférájuk megsértésének érezhetik - ez főleg az idősebb gyermekekre igaz. Ezért a legjobb egyszerűen csak megkérni őket, hogy vonják be a szülőket, akik így jobban megismerhetik a gyerek érdeklődési körét, és szorosabb kapcsolatot alakíthatnak ki vele.
  • A gyerekek általában nem szívesen mondják el a szülőknek, hogy milyen tartalmakat néznek a közösségi médiában. A legjobb, ha mindenféle kritizálás és nyomásgyakorlás nélkül elbeszélgetnek velük arról, hogy miként használják a közösségi oldalakat, és tanácsot adnak azzal kapcsolatban, hogy hogyan járjanak el körültekintően az új barátok vagy kapcsolatok felvételekor.
  • Töltsünk le olyan programokat, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy védelmet biztosítson a gyerekek számára az internet használata során, és óvja a privát adatokat is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem