14 °C Budapest

Végre elindul valami? Ezért állhat meg a lakásárak növekedése

2019. július 11. 18:31

A Duna House tranzakciós adatainak elemzéséből egyértelműen látszik, hogy csökkent a befektetési céllal vásárolt lakások száma júniusban. Az első nyári hónapban a becsült tranzakciószámokból és a befektetői arányból kiindulva több mint 600 darabbal kevesebb, közel 3000 ingatlant vásároltak befektetési céllal országosan. Májusban ugyanez az adat 3600 feletti, míg áprilisban 4000-nél is több befektetői tranzakciót mutatott a hazai ingatlanpiacon. A befektetők számának és aktivitásának csökkenése a szakemberek szerint elsősorban a Magyar Állampapír Plusz elszívó hatásának volt köszönhető.

A befektetői változással párhuzamosan a lakossági vásárlóknál, az otthonteremtési célnál is erős visszaesés volt tapasztalható, ebben a szegmensben a júliusban életbe lépő családvédelmi akcióterv miatti kivárás volt a kiváltó ok. A két szegmens együttes mozgása miatt a befektetői arány minimálisan változott az elmúlt hónapban, de mivel már július első napjaiban is emelkedő érdeklődést mért az otthonteremtési vásárlók körében a Duna House, várhatóan jelentősen változni fog az arány a következő hónapokban - írják közleményükben. Amennyiben a lakossági vásárlók száma emelkedni fog és a befektetői vásárlások alacsonyabb szinten maradnak, a befektetői vásárlások az összes adás-vétel számából kisebb súllyal fognak részesedni.

Lakásvásárláshoz használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az idei júniusi ingatlanpiaci megtorpanás jól látható darabszámban jelentett visszaesést a befektetési célú vásárlók között, sőt Budapesten arányaiban is csökkenés volt tapasztalható. A fővárosban a vásárlók 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy befektetési céllal vásárolta ingatlanát, amely arány az előző hónaphoz képest arányaiban 2 százalékos csökkentést jelent. Amennyiben júliusban a családvédelmi akcióterv kedvezményei előre lendítik az otthonteremtési célú családi vásárlókat, tovább csökkenhet a befektetői arány a hazai ingatlanpiacon és növekedhet az első lakásvásárlók száma. A lakosság körében már július első napjaiban megnövekedett érdeklődést tapasztaltunk, ami várokozásaink szerint a következő hónapokban tényleges ingatlanpiaci tranzakcióként realizálódik majd.

- nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. "A befektetők a júniusi adatok alapján a fővárosban átlagosan 38 millió forintért vettek lakásokat, amely az eddigi legmagasabb, 700 ezer forint feletti négyzetméterárat jelenti ennél a vásárlócsoportnál." A Duna House Barométerben az ingatlanközvetítő vállalat a hét végén fogja publikálni a hazai ingatlanpiac második negyedévének feldolgozott adatait.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem