7 °C Budapest
20-szal több négyzetméter fele annyi pénzért: sokkoló különbség Budapest és a vidék között

20-szal több négyzetméter fele annyi pénzért: sokkoló különbség Budapest és a vidék között

2019. március 16. 17:01

A növekvő ingatlanárak ellenére sem csökkent az első lakásukat vásárló fiatalok aránya, derül ki egy friss elemzéséből. A vásárlási célok között hosszú évek óta 20-25 százalékos arányával előkelő helyen áll az első, saját tulajdonú ingatlan megtalálása. A Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi programjában javasolt illetékkedvezmény növelése, új lakás esetén pedig az illetékkedvezmény értékhatárának folyamatos felülvizsgálata így több mint 30 ezer adásvételnél jelenthetne segítséget.

Az ingatlanpiacon mindig különös szerepben vannak az első lakásvásárlók, számuk és arányuk megmutatja a fiatalok gazdasági helyzetét és otthonteremtési lehetőségüket. Arányuk az elmúlt évek statisztikái alapján stabil, a fővárosban és vidéken egyaránt. A családvédelmi és otthonteremtést segítő kormányzati intézkedések hatására azonban a következő években növekedhet a számuk az ingatlanpiaci szakértő szerint. 

A jelenlegi ingatlanpiacon az első otthonukat kereső fővárosi fiatalok átlagosan 50-60 négyzetméteres lakást választanak, amelyre 25-30 millió forintot szánnak. Vidéken ennél nagyobb, 70-80 négyzetméteres ingatlanok a keresettek körükben, amelyért 15 millió forint körül fizetnek

- nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. "Az MNB illetékkedvezménye a lakásvásárlás járulékos költségeinél jelentene kedvezményt a fiatalok számára, amely tovább segítheti a vásárlási motivációjukat."


NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?