15 °C Budapest
Családi perpatvar: ennyien perelték be saját rokonaikat idén Magyarországon

Családi perpatvar: ennyien perelték be saját rokonaikat idén Magyarországon

2018. november 14. 11:02

Több mint két éve lépett életbe az a törvény, amely szerint a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Ugyanakkor a rokontartás és így a szülőtartás intézménye korábban is létezett. Kíváncsiak voltunk, hány peres eljárás indult rokontartással kapcsolatban az elmúlt években. Elöljáróban annyit, hogy az Országos Bírósági Hivatal adatai szerint nem tolonganak a magyarok a bíróságokon.

Több mint két éve lépett életbe az a törvény, amely szerint a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Akkor több szakértő is azt jósolta, percunami zúdul majd a magyarok nyakába. Ez máig nem valósult meg, annak ellenére sem, hogy a szülőtartás nem új intézmény.

Már az Alaptörvény hatályba lépését megelőzően is szabályozta a Családjogi törvény, valamint a 2014. március 15-én hatályba lépett Polgári Törvénykönyv is tartalmazza - a rokontartás szabályai között - a szülőtartásra vonatkozó rendelkezéseket

-tudtuk meg dr. Subasicz Éva ügyvédtől. Vagyis korábban is létezett a rokontartás és a szülőtartás is. Szerettük volna megtudni az Országos Bírósági Hivataltól, hány szülőtartással kapcsolatos peres eljárás indult az elmúlt években, ám megkeresésünkre közölték, ezzel kapcsolatos pontos adatot nem tudnak adni. Csak - ahogy írták - a "törvényen alapuló egyéb tartási per" tárgyú ügyekkel kapcsolatos adatot tudtak küldeni.

Ezek szerint 2017-ben 364, míg 2018-ban (szeptember 30-áig) 171 ügy érkezett a bíróságokra.

Ezen nyilvántartási adatok tehát nemcsak a szülőtartás, hanem többek között a házastársi vagy testvértartási, illetve a tartás megszüntetése iránti pereket is magukban foglalják.

Nem nőtt a szülőtartással kapcsolatos perek száma

Én azt gondolom, hogy egyáltalán nem emelkedett a szülőtartás iránti perek száma

 - mondta megkeresésünkre korábban dr. Dobozy Lilla ügyvéd. A két éve életbe lépett törvénymódosítás azt is lehetővé teszi, hogy a szülő helyett már bármely harmadik személy (azaz idősotthon, ellátó szolgálat, ápolási szolgálat, kórház, szociális intézmény vagy akár egy barát, szomszéd, rokon, aki a szülőt gondozza) a szülő hozzájárulása nélkül is kötelezheti a gyermeket arra, hogy eltartsa a szüleit. Vagyis beperelheti a gyermeket az egy évre visszamenő költségei megtérítésének érdekében. dr. Dobozy Lilla szerint azonban egyelőre az ellátó intézmények sem nagyon élnek ezzel a jogi eszközzel.

A Pénzcentrum több ügyvédet is megkeresett a szülőtartással kapcsolatban, kíváncsiak voltunk, az ország különböző részein dolgozó szakembereknek milyen tapasztalatai vannak, azonban az általunk megkeresett három ügyvéd egyikének sem volt kifejezetten szülőtartással kapcsolatos ügye az utóbbi években, és mindannyian azt mondták, szakmai körökben sem tapasztalják a szülőtartással kapcsolatos perek megszaporodását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kevesebben igényeltek gyermektartást

Ma Magyarországon nagyon alacsony (69%) az intakt, vagyis "ép" családban élő gyermekek aránya - derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tnulmányából. Ebből következik az is, hogy sok az egyszülős család. 2018-as adatok szerint Magyarországon 300 ezer egyszülős családban mintegy félmillió gyerek nevelkedik, az ilyen családok aránya Budapesten a legmagasabb. Joggal merülhet fel a kérdés: nőtt-e az utóbbi években a gyermektartásdíj iránti perek száma.

Az Országos Bírósági Hivatal által a Pénzcentrumnak, a nyilvántartási adatbázis alapján küldött adataiból kiderül, hogy

gyermektartás meghatározására vonatkozóan 2017-ben 2606, 2018. szeptember 30-áig pedig mindössze 1418 ügy érkezett a bíróságokra.

Elárulták, gyermektartás megváltoztatására vonatkozóan 2017-ben 6523, 2018. szeptember 30-áig pedig  3274 ügy érkezett a bíróságokra.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?