Megduplázódtak az albérletárak Devecser környékén

2010. október 13. 08:32

A szálláskeresés hírére felszöktek az árak Egyre több iszapkárosult keres olyan lakást, vagy házat, ahol végre újra együtt lehetne a család, szállás még lenne is, de az elöntött települések környékén hirtelen felszöktek az albérletárak. A RTL Híradóban elmondták, hogy az elhelyezésben segítenek az önkormányzatok és civil szervezetek is, de még mindig sokan laknak szükségszállókon, torna- és osztálytermekben.

Sokan a környékbeli rokonoknál húzzák meg magukat, de akinek nem volt hová menni, az a szükségszállásokon elhelyezett matracokon hajthatta álomra a fejét. A tornaterem és az átalakított osztálytermek ideiglenesen megoldást jelentettek, de hosszú távon nem lehet így élni.

Albérletet azonban egyre nehezebb találni a környéken, a bérlőknek pedig az is gondot okoz, hogy készpénz nélkül nem nagyon állnak velük szóba. Az önkormányzatok és a civil szervezetek is próbálnak segíteni a károsultak elhelyezésében.

A devecseri polgármester is keresi az olcsó szállásokat, de ezekből egyre kevesebb van a környéken. "Amint híre ment a keresésnek, mindjárt megduplázódtak az albérletárak. Kezelnénk ezt a kérdést, nem szabad nekifutni ennek, más megoldásokat is kell keresnünk"-- mondta Toldi Tamás, Devecser polgármestere.

A Máltai Szeretetszolgálat emberei is segítenek otthont találni. Lakásbérlő programjukban regisztrálják azokat, akik otthonokat ajánlanak fel és közvetítik azoknak, akiknek szükségük van rá.

"Nem kell fizetni ezért az albérletért, a központi irodában koordinálják a beérkező felajánlásokat és igényeket, nyilván azoknak, akik rászorultak, ez semmibe nem kerül, a jelenlegi tervek szerint fél éves intervallumban igyekszünk ezt koordinálni és támogatni, akik rászorultak" - mondta Varsányi Zoltán, a Máltai Szeretetszolgálat önkéntese.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amíg nem oldódik meg a családok elhelyezése, addig maradhatnak az önkormányzat ideiglenes szállásain.

 

Mi lesz a családi pótlékkal?

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07