18 °C Budapest

Lopják az erdőket! Most érdemes beszerezni a tűzifát

Pénzcentrum
2007. október 9. 08:45

Elsősorban a szegényebb régiókban mindennapos hazánkban ősszel és télen a falopás. A lefülelt tolvajoknak a kivágott fa értékétől és mennyiségétől függő büntetéssel kell számolniuk - írja a Magyar Nemzet.

A néhány kiló, taligára rakott gyújtósért legfeljebb százezer forint szabálysértési bírság szabható ki, a nagyobb mennyiségű kivágott fa elszállítása közbeni tettenérés azonban közmunkát, sőt természetkárosítás miatti börtönt is maga után vonhat.

A főváros közeli erdőkben ritka a falopás, itt inkább a hajléktalanok munkássága látszik, ők ugyanis derékmagasságban fűrészelik el a saját használatra gyűjtött fákat. A nagyüzemi tolvajlást ezeken a területeken nehezíti az erdők látogatottsága.

A lap információi szerint a tűzifa ára lassan felzárkózik a gáz vagy a villany díjához, ezért sokan igyekeznek megkerülni a kereskedőket. A Tüzép-telepeken 1400 és 2300 forint között alakulnak a mázsaárak attól függően, hogy milyen fáról van szó.

A beszerzést az idei évben sem érdemes halogatni, most még ugyanis a tavalyi vágású, kellően kiszáradt fát árulják, később pedig csak drágább és nehezebb, nedvesebb fához lehet hozzájutniuk a kandallóval, cserépkályhával fűtőknek.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?