2021. január 27. szerda Angelika

Új világ jön: teljesen átírja a bankolást a koronavírus-járvány


A koronavírus-járvány alaposan felforgatja a banki világot: a digitalizáció felpörög, az adatainkat szívesebben megosztjuk a bankokkal, az állam még évekig meghatározó szerepben marad a szektorban. Az ING elemzői hat pontban szedték össze, mi mindenre számíthatunk.

A lakossági digitalizáció felpörgése

A lakossági oldalon a digitális pénzügyi technológiák széles körű elterjedésére számítanak az ING elemzői. Sokaknak egyszerűen nincs most más választása, mint digitális csatornákat használni a bankolásban - kezdve a videóchates hívásoktól a biztonságos dokumentummegosztáson keresztül a digitális szerződéskötésig, vagy az érintéses fizetésig - hogy mindezzel is minimalizálják a kontaktusok számát. A videós azonosítás például gyorsan széles körben elterjedtté válhat - vélik az ING elemzői. Középtávon ez felgyorsíthatja a fiókok elhagyásának trendjét.

Fókusz a pénzügyi inkluzivitáson

A járvány felhívta a figyelmet a társadalmi egyenlőtlenségekre is, gondoljunk csak Szingapúr esetére, mely a koronavírus elleni küzdelem mintaállama volt, és a kettészakadt társadalomban a szerény körülmények között élő vendégmunkások körében kezdett el hirtelen erős hullámban terjedni a vírus. Az ilyen és ehhez hasonló történetek újra felhívják a figyelmet a mélyszegénységben élőkre, és azokra, akiknek egyáltalán nincs kapcsolatuk a pénzügyi rendszerhez.

Változik az adatok megosztásához való hozzáállás

Mindeddig a szabályozók és a lakosság a személyes adatok védelmével volt elfoglalva, a járvány lassítása érdekében ugyanakkor több kormányzat is a mobiltelefonos helyadatokat és más személyes adatokat is felhasználja a védekezésben, melyek nagyon hasznosnak bizonyulnak. Ez megváltoztathatja az adatkezeléshez való hozzáállást társadalmi szinten. Illetve mivel most a hitelezési kockázatok, az adósminősítés is nehezebb feladattá vált, és sokaknak van szüksége enek ellenére gyorsan pénzügyi segítségre, elképzelhető, hogy az eddig szintén nemtetszéssel fogadott, külső adatokat is felhasználó adósminősítés elfogadottabbá válik.

Nagyobb kormányzati szerepvállalás

A kormányzatok, jegybankok drasztikus eszközökkel nyúltak bele a banki tevékenységbe a világon, így elsősorban a hitelezésbe, ahol olcsó forrásokkal és állami garanciákkal ösztönzik a hitelezést, törlesztési moratóriumokkal javítják az adósok pénzügyi helyzetét. Még a legjobb esetben is évekig is eltarthat, mire az állam visszavonul a pénzügyi és a szélesebb értelembe vett gazdasági területekről, és miután a felkavart por elül, az állami és piaci munkamegosztási viszonyok újraértelmezésére lesz szükség.

Kisebb külföldi kitettség

Az állami és a piaci szereplők egyaránt kevésbé komplex beszállítói láncokat, fognak keresni a járvány lecsengése után, kisebb külföldi kitettséget, függést akarnak majd elérni, a koronavírus-járvány ugyanis kristálytisztán megmutatta ezen láncok törékenységét. Ezzel egyidőben a kormányzatok a széleskörű home office működés miatt azt is felismerték, mennyire fontos a gyors hálózati infrastruktúra fejlesztése (5G), illetve azt is megértették, a digitális platformok mennyire fontosak egy társadalom életében.

A pénzügyi szektor egy hatalmas, határokon átnyúló üzletté vált a világon, az IT-tól kezdve a pénzügyi tevékenységeken keresztül a felügyeletig. A nemzetközi, vagy gyakran globális egymásrautaltságot ezentúl még szigorúbban fogják szabályozni a felügyeletek. A big techek szerepvállalása a pénzügyekben szintén ehhez a területhez tartozik.

Kiberbiztonság

Szintén a távoli munkavégzés széleskörű alkalmazása világított rá arra a problémára, hogy az otthoni és a vállalati hálózatok összekapcsolása IT-biztonsági szempontból nem egyszerű feladat, és rengeteg biztonsági rés nyílhat ki ezáltal, gondoljunk csak a zsarolóvírusokkal kapcsolatos vagy adatszivárgási kockázatokra. Jelenleg a hackerek valószínűleg a biztonsági réseken beszivárognak, és várnak, hogy később pénzre váltsák ezeket. Mindezek miatt nemzetközi kibervédelmi lépésekre lehet szükség.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked