21 °C Budapest
Business woman thinking account,accounting

Már innen is talicskázzák ki a pénzüket a magyarok: mire jöttek rá?

MTI
2024. május 15. 18:31

A befektetési alapokban kezelt vagyon 6 milliárd forinttal csökkent, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 618 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, a tőkevonzás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként az összvagyon gyakorlatilag nem változott az év negyedik hónapjában - közölte a Bamosz.

A pénzpiaci alapoktól 9 milliárd forintnyi tőke távozott, a hozamokkal összességében csak 1,1 százalékkal 582 milliárd forintra csökkent a kategória vagyona a hónapban. A kötvényalapoknál az elmúlt hónapban 43,8 milliárd tőkekiáramlás volt. A hozamok sem tudtak hozzájárulni a vagyonnövekedéshez, így 0,9 százalékkal 5763 milliárd forintra csökkent a kategória vagyona.

A vegyes alapokhoz 68,3 milliárdnyi tőke érkezett, amely a legmagasabb érték a hónapban. A kategória vagyonát nem tudták növelni a hozamok, de a vagyon így is 2,7 százalékkal 2113 milliárd forintra tudott növekedni az elmúlt hónapban. Megtörtént, amire számítani lehetett: a kategória - a nettó eszközérték szempontjából - megelőzte az ingatlanalapokat - közölték.

A részvényalapokhoz 28,7 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások nem segítették a növekedést, ám így is 2,2 százalékos növekedést mértek a kategória vagyonában az elmúlt hónapban, ami így 999,6 milliárd forint lett. A következő hónapban a részvényalapok nettó eszközértéke nagy valószínűséggel átlépi az ezer milliárdot. Az ingatlanalapok esetében csak alig mérhető tőkekiáramlást regisztráltak, aminek nagysága 0,7 milliárdnyi volt a hónap során. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték gyakorlatilag nem változott, 2073 milliárd forint maradt. A kategória a dobogó 3. helyére szorult az elmúlt hónapban.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 87 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyon 5,8 százalékkal 1543 milliárd forintra csökkent a hónap során. A Bamosz 24 tagja 20,6 ezer milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 15 600 milliárd forintot befektetési alapokban - közölte a szövetség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 30. 18:33
Véletlenül éppen a kampány utolsó két hetében dobálják be ingyen a postaládákba az újabb és újabb ko...
Bankmonitor  |  2024. május 30. 08:23
A bankszámla kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos tényezőt kell figyelembe venni. Az egy...
Holdblog  |  2024. május 30. 08:00
Attól, hogy valami olcsó, még nem feltétlenül jó befektetés. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem