23 °C Budapest
Nem titok többé: ekkora vagyonon csücsülnek a leggazdagabb magyarok

Nem titok többé: ekkora vagyonon csücsülnek a leggazdagabb magyarok

2018. szeptember 17. 14:40

A magyarok 10 százaléka ül a lakossági összvagyon 48 százalékán, a bevételeik pedig az összes bevétel 22 százalékát tették ki. Ezzel Magyarország igazságosabb helynek tűnik, mint átlagosan az OECD, de igazságtalanabbnak, mint Szlovákia, Lengyelország vagy Olaszország.

10 éve ment csődbe a Lehman Brothers amerikai befektetési bank, ezzel pedig elkezdődött az elmúlt évtizedek legnagyobb pénzügyi válsága. Erre emlékezve közölt adatokat a világ legfejlettebb országait tömörítő nemzetközi szervezet, az OECD arról, hogy a tagállamai között hol a legnagyobb a részesedése a jövedelmekből és a vagyonból a felső tíz százaléknak.

A 2014-es vagy frissebb adatok alapján a 27 OECD-tagországban a leggazdagabb 10 százalék rendelkezik a vagyon több mint felével (52%), a bevételeik pedig a lakossági összbevétel 24 százalékára rúgnak. Hazánkban ennél valamennyivel kiegyenlítettebb a helyzet, a leggazdagabb magyarok a vagyon 48 százaléka fölött diszponálnak, a jövedelmeknek pedig kicsit több mint ötöde landol náluk (22%).

Vagyon szempontjából az Egyesült Államokban koncentrálódik a legnagyobb mértékben a pénz a leggazdagabbaknál (79%), jövedelem szempontjából pedig Németországban (36%). Az OECD-tagok közül a leggazdagabbak Szlovákiában rendelkeznek a legkisebb szelettel az összvagyonból (34%), jövedelem szempontjából pedig szintén Szlovákiáról, valamint Szlovéniáról mondható el ugyanez, mindkét országban a jövedelem ötöde, azaz 20 százaléka folyik hozzájuk.

Az OECD egy érdekes online applikációval is jelentkezett, amnelynek segítségével a saját jövedelmi adataid alapján nézheted meg, hogy a magyar lakosság mekkora része keres jobban illetve rosszabbul nálad. Az eszköz ezen a linken érhető el angolul, a The crisis changed our lives szekcióban kattints a Compare your income ikonra.

Mi játékból végigkattintgattuk az applikációt, az eredményekből az derült ki, hogy egy négytagú család 600 ezer forint havi bevétellel már a legjobban kereső 10 százalékban van Magyarországon. Az OECD szerint egy négytagú család akkor számít szegénynek, ha bevételeik nem haladják meg a 145 600 forintot. Ezek az adatok 2014-re vonatkoznak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy OECD-felmérés szerint a magyarok 46 százaléka gondolja azt, hogy a gyerekeik szegényebbek lesznek náluk, és 41 százalékuk pedig azt, hogy gazdagabbak. Ez annak a fényében érdekes, hogy a válaszadók 59 százaléka gondolja azt, hogy anyagi helyzete jobb, mint a szüleinek volt, amikor azok annyi idősek voltak, mint most ő.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20