Többszázezer magyar bukja az ingyenes készpénzfevételt

Többszázezer magyar bukja az ingyenes készpénzfevételt

Pénzcentrum
2016. augusztus 23. 05:38

Sok fiatal a felsőoktatásba bekerülve találkozik először a banki szolgáltatásokkal, az intézmények ugyanis előírják, hogy bankszámlával kell rendelkezniük a beiratkozáshoz. A diákok számára kínált számlacsomagok díjai között akár hétszeres különbség is lehet, így nem mindegy, melyik pénzintézet termékét választjuk. Nem mindenkinek éri meg számlát nyitni, a legfiatalabbaknak ugyanis nem jár a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel, ez pedig sok diák kedvét elveheti a számlanyitástól.

A felsőoktatásban résztvevőknek létfontosságú a bankszámla, a beiratkozáskor a számlaszámot is meg kell adnunk az intézménynek. Persze nemcsak nekik lehet hasznos a számlanyitás, a pénzügyi nevelés megkezdését ugyanis nem lehet elég korán kezdeni.

Hol a legolcsóbb most a számlavezetés?

Két kategóriát állítottunk fel, amelyekkel azt vizsgáltuk meg, hogy mennyibe kerül a számlavezetés

  • Egy 20 éves egyetemi hallgatónak, akinél havi két ingyenes készpénzfelvétellel, két, egyenként 10 ezer forintos eseti, bankon kívüli átutalással és havi 45 ezer forint jóváírással számolva, és
  • Egy 16 éves középiskolai diáknak, aki havonta egyszer utal 5 ezer forintot, és szintén igényli a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt és havonta 25 ezer forint érkezik a számlájára.

Az első kategóriában az OTP a legolcsóbb, itt az első két éves számlavezetés csupán 4440 forintba kerül. A bankok között viszont jelentős eltérések lehetnek, a Budapest Bank például ezekkel a feltételekkel több, mint hétszeresét kell kifizetni a legolcsóbb számla két éves költségének. A nagy elérések miatt mindenképp érdemes több bank ajánlatát kikérni, vagy online kalkulátort használni a számlaválasztáshoz.

A 16 évesek számára ajánlott csomagoknál a K&H ajánlata bizonyult a legolcsóbbnak (2888 forint az első két évben), és itt is közel hétszeres a különbség a legolcsóbb és a legdrágább számlacsomag között. A CIB-nél viszont azért lehet ennyire magas a költség, mert nincs kifejezetten diákoknak szóló számlacsomag-ajánlata a banknak, viszont kérhetünk külön társkártyát, ami egyfajta elkülönített számlaként van a saját bankszámlánkhoz kötve, ezzel viszont nincs lehetőség átutalásra. Az eltérések itt is jelentősek lehetnek az egyes pénzintézetek szolgáltatásai között, így nem árt a saját (vagy gyermekünk) pénzügyi szokásai alapján kalkulációt végezni.

16 év alatt nem támogatott a bankolás?

A 16 év alatti gyerekeknél sokkal jobban oda kell figyelni a költségekre, náluk ugyanis sokkal könnyebben számolhatnak fel nagy összegeket a bankok.

Ennek oka, hogy 16 év alatt nem igényelhető a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel, így ezt a költséget szinte biztosan ki kell fizetnie a gyereknek.

Emiatt három választásunk van:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 16 éves koráig nem tanítjuk a gyereket a számlahasználatra.
  • Megtanítjuk a számlahasználatot és azt, hogy magas költsége van a készpénznek, mivel a teljes zsebpénzt erre a számlára utaljuk át.
  • Megtanítjuk a számlahasználatot, de a szükséges készpénzt mi adjuk oda a gyereknek.

Ha megtanítjuk azt, hogy a készpénzhasználat drága, azzal tulajdonképpen nem teszünk rosszat, hiszen a tranzakciós illeték bevezetése előtt is sokba került állami szinten a készpénzhasználat, még akkor is, ha ez a banki díjakban nem nyilvánult meg. A tranzakciós illeték bevezetésével és megemelésével viszont már a készpénzfelvételi díjakban is megjelent a bankjegyhasználat drágasága.

A készpénz azonban nem feltétlenül drága az egyén számára, a 16 éven felülieknek biztosított havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétellel ugyanis 150 ezer forintig gyakorlatilag bármilyen díj megfizetése nélkül használhatunk bankókat és érméket. Ez viszont azt a képzetet keltheti a magyar emberekben, hogy készpénzben éri meg tartani a pénzünket, nem csoda, hogy egyre többen tartják a párnacihában a pénzüket. Ez azonban nemcsak az állam számára jelent többletköltséget, hanem a feketegazdaságot is erősíti.

A pénzügyi tudatosság nevelését nem árt korán elkezdeni, ha ugyanis nincsenek ilyen fajta ismereteink, akkor könnyen hatalmas bukóba keveredhetünk egy nem jól megválasztott hitellel vagy megtakarítással. A banki termékek megismerésénél viszont az első lépcsőfok a bankszámla (folyószámla), ez ugyanis az alapja a legtöbb pénzügyi terméknek. Emellett persze a legtöbb munkahelyen is számlára kapjuk a fizetésünket, a felsőoktatási intézmények is megkövetelik azt, és a nyugdíjasok többségéhez sem a postás hozza a nyugdíjat. Ezért szinte lehetetlen manapság számla nélkül élni.

A bankszámla megismerését viszont nem segíti, hogy az állam nem támogatja a 16 éven aluliak havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételét.

Ugyan a 150 ezres keret visszaélésre is alapot teremtene, azonban egy alacsonyabb küszöbbel (pl. 20-30 ezer forint) már a gyermekek számlahasználatát is lehetne támogatni, amivel növelhetnék a számlanyitási kedvet 16 éves kor előtt is, ami a pénzügyi kultúra általános növekedését segíthetné, a közoktatási intézmények többségében ugyanis ezt jelenleg nem oktatják.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
MEDIA1  |  2022. július 1. 17:10
Havas néhány hete még arról beszélt, hogy csak nyári szabadságra küldték a műsorát az N1TV-től. Most...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?