Erste Nyugdíjpénztár: átlag feletti teljesítmény 2008-ban

2009. március 16. 13:45

Több szempontból is sikeres évet zárt az Erste Nyugdíjpénztár tavaly, hiszen az önkéntes és a magánnyugdíjpénztári ágazat összevont taglétszáma 18 százalékkal emelkedett, míg a pénztár vagyona 5 százalékkal nőtt. A világgazdasági válság következtében egyébként a hazai magánnyugdíjpénztárak általában magas negatív hozamokat értek el, az Erste Nyugdíjpénztár azonban, konzervatív befektetési politikájának köszönhetően, az átlagnál lényegesen kedvezőbben teljesített.

Marusinecz Tamás, az Igazgatótanács elnöke kiemelte: az Erste Nyugdíjpénztár évek óta konzervatív befektetési politikát folytat, minden portfólióban alacsony részvényaránnyal rendelkezik. A Magyarországot is elérő pénzügyi válságra azonnal reagálva, 2008. november 1-jétől minden portfóliójában tovább csökkentette a részvények arányát, és a befolyó pénzeket kizárólag állampapírokba fektette. Ennek a döntésnek köszönhetően az Erste Nyugdíjpénztár hozamai a piaci átlag felett teljesítettek 2008-ban.

Forrás: Erste Nyugdíjpénztár

Az elnök rámutatott: a nyugdíjpénztár hosszú távú megtakarítás, ezért a 10 éves hozamokra érdemes nagyobb figyelmet fordítani, nem javasolt egy év teljesítményét kiragadni.

Az Erste Nyugdíjpénztár önkéntes ágazatának elmúlt 10 éves átlaghozama (mely a vagyonkezelő teljesítményét mutatja) meghaladja a 10 éves átlagos inflációt (+6,45 százalék), mértéke +7,61 százalék. Az elmúlt 10 év vagyonnövekedési indexe (mely a pénztártagok egyéni számlájának átlagos hozamát mutatja) +6,23 százalék, a 2008. évi nettó hozam -6,76 százalék, ami kedvezőbb, mint a piaci átlag.

Az elnök kiemelte: az Erste Nyugdíjpénztár magánnyugdíjpénztári ágazata már 2008. január 1-jétől bevezette a választható portfólió rendszerét. A Nyugdíjpénztár büszke arra, hogy a klasszikus portfólió 10 éves átlaghozama +9,02 százalék, ami a PSZÁF által 2009. március 10-én közzétett hozam-tájékoztató szerint a magánnyugdíjpénztári piac összes portfóliója között a második legjobb eredmény, a 10 éves vagyonnövekedési index pedig +7,17 százalék.

Az új rendszernek köszönhetően, a nyugdíjba menetelhez közelebb álló tagok, valamint az óvatosabb befektetési irányelveket preferáló pénztártagok, a klasszikus portfóliót (a teljes portfólió 2,19 százaléka) választva, 2008-ban is +4,62 százalékkal növelték megtakarításaikat. A nyugdíjpénztár csökkentette a kiegyensúlyozott és a növekedési portfóliók részvényarányát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a gazdasági környezet hatásai leginkább ebben a két portfólióban voltak érezhetőek, a teljes vagyon 17,5 százalékát jelentő kiegyensúlyozott portfólió 10 éves átlaghozama +7,30 százalék, a 10 éves vagyonnövekedési index pedig +2,4 százalék, ami megnyugtathatja a pénztártagokat. A kiegyensúlyozott portfólió 2008. évi hozama -10,72 százalék volt.

A kockázatosabb befektetésekkel kapcsolatos negatív hangulat ellenére azok az ügyfelek sem vesztettek befizetéseikből, akik a növekedési portfóliót választották, hiszen a teljes vagyon 75,3 százalékát kitevő portfólió 10 éves vagyonnövekedési indexe +1,77 százalék. Miközben a 2008. évi hozam -21,57 százalék volt, a hosszú távú 10 éves átlaghozam 5,92 százalék.

Az Erste Nyugdíjpénztár bízik a gazdasági környezet fellendülésében, és 2009-re is dinamikus növekedést tervez.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?