-1 °C Budapest

Szakmák, hivatások megbecsültsége Magyarországon

2021. február 27. 07:00
Szakmák, hivatások megbecsültsége Magyarországon
A Pénzcentrum online felmérése arra kereste a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. A kérdőívet 481-en töltötték ki: 316 férfi és 165 nő.

A kutatásról:

A Pénzcentrum online kutatását 481-en töltötték ki, 316 férfi és 165 nő. 26 százalékuk a 34 év alatti volt, 39,9 százalék 35-49 év közötti, 25,2 százalék 50-64 év közötti és 8,7 százalék 65 év feletti. A válaszadók 36,8 százaléka él a fővárosban, 50,5 százalékuk megyeszékhelyen vagy egyéb városban és 12,7 százalék községben, vagy egyéb típusú településen.

A kutatás eredményei:

A kutatás során a válaszadóknak egy skálán kellett megjelölniük, hogy a felsorolt foglalkozások szerintük mennyire elismertek Magyarországon. A szakmákat végül aszerint rangsoroltuk, melyek kapták a legtöbb "nagyon elismert" és "inkább elismert" minősítést. Ez alapján a dobogóra az orvosok, mérnökök és ügyvédek állhattak fel. Elismertek még a programozók, bankárok, marketing szakemberek, könyvelők, önkormányzati képviselők, ugyanakkor az ápolók, tanárok, óvodapedagógusok, rendőrök, szociális munkások a válaszok alapján kevésbé elismert szakmáknak számítanak.

A kutatás megmutatta, hogy nem feltétlenül a legelismertebbnek gondolt szakmákat tartják a válaszadók leginkább társadalmilag fontos, értéket teremtő hivatásnak. Ebből a szempontból az orvosok, tanárok, ápolók, mérnökök, óvodapedagógusok kerültek a ranglista élére.

A kutatásban azt is vizsgáltuk, mit tartanak a válaszadók alulfizetett, vagy túlfizetett szakmának, illetve megfelelő bérezésűnek. Az alulfizetett szakmák dobogóján az ápolók, szociális munkások és tanárok állnak, míg a bankárok, ügyvédek és marketing szakemberek a leginkább túlfizetettek a válaszadók szerint. A mérnök, könyvelő, fodrász, kozmetikus, manikűrös hivatás mutatkozott a válaszok szerint a leginkább megfelelő bérezésűnek.

Válaszadóink egy pályaválasztás előtt álló fiatal számára - a megadott foglalkozások közül - leginkább a mérnök, programozó és orvos hivatásokat ajánlanák, legkevésbé a rendők, szociális munkás és könyvtáros szakmákat.

További kutatások
2021. augusztus 9. hétfő 10:26

Így élték meg a magyar családok a koronavírus-járványt: sokan többet is keresnek, mint a COVID előtt

Nagy kérdés, hogy valójában mekkora terhet rótt ránk fizikailag, pszichésen, illetve anyagilag a járványhelyzet, illetve...

2021. július 9. péntek 13:00

Digitalizáció a KKV-knál: a számlák digitalizálásának kérdései

Idén júniusban közös online kutatást végzett a Pénzcentrum és a Budapest Pénzügyi Asszisztens. A cél...

2021. június 29. kedd 14:27

Magyar Termékek Vásárlása Felmérés

A magyar vásárlók egyre tudatosabbak, és egyre szívesebben vásárolnak magyar termékeket. Legyen szó lokálpatriotizmusról, karbon-lábnyom...

 

Vállalati imázsépítés, szakértői jelenlét, és PR egy csomagban. Rendelje meg saját kutatását!
Ajánlatunk
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét