13 °C Budapest

Na ezért nem mindegy, mit esznek a gyerekek az iskolában

2017. június 19. 19:02

3 év alatt 7 százalékkal csökkent a súlyfelesleggel küzdő 6-12 éves gyermekek száma azokban az intézményekben, ahol igazán odafigyeltek arra, mit esznek a gyerekek és mennyit mozognak.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének, a GYERE - Gyermekek Egészsége Programjában, Dunaharaszti városában 3500 gyermek vett részt 0-tól 18 éves korig. A projekt három éve alatt a település összes oktatási és nevelési intézményében, azaz 5 óvodában, 1 gimnáziumban és 3 általános iskolában az egészséges táplálkozásról 8 témakörben, dietetikus szakemberek által tartott 580 foglalkozáson vehettek részt a gyerekek, amelyek korcsoportra lebontva foglalták össze a témákhoz kapcsolódó legfontosabb információkat. A legkisebbeket és szüleiket a védőnőkön keresztül érte el a szakmai szervezet. Közel 300 írásos oktató anyag készült, köztük szülőknek és pedagógusoknak szóló tájékoztatók is. A GYERE® Program Facebook oldalán mintegy 400 poszt született szintén a kiegyensúlyozott táplálkozás népszerűsítése jegyében.

Számos egyéb program - beleértve a mozgást - színesítette a projektet, a szülők pedig a témáról tartott megközelítően 200 szülői értekezleten kívül online dietetikai tanácsadást vehettek igénybe. A három tanév során a gyakorlatban is megtapasztalhatták a gyerekek, hogy lehet finom az, ami egészséges, hiszen a dietetikus szakemberek az élelmezésvezetővel közösen heti rendszerességgel GYERE menüt állítottak össze a rendelkezésre álló költségkereten belül, amelyet elfogyaszthattak az ovisok és az iskolások a közétkeztetésben. A tanév végeztével Dunaharasztiban záruló program 35 dietetikus, és dietetikus hallgató folyamatos aktív közreműködésével valósult meg.

A program indulásakor tápláltsági állapotfelmérést végeztünk a 6-12 éves korcsoportba tartozók körében. A gyermek kétharmada (64,5%) normál tápláltságú volt, 26,5% túlsúlyos. A 2017 tavaszán lezajlott második mérés szerint - a fenti korcsoportnak megfelelően - a túlsúlyosak 5%-kal, az elhízott gyerekek aránya pedig 2%-kal csökkent, összességében tehát 7%-kal sikerült visszaszorítani a súlyfelesleggel rendelkező gyerekek számát!

- emeli ki a program egyik legfőbb eredményét Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

"A súlyfelesleggel küzdő gyerekek arányának 7 százalékos csökkenése azért is figyelemre méltó, mert mindössze 3 év alatt valósult meg, továbbá nemzetközi szinten is jelentős eredmény! Éppen ezért fontos lenne a program további fenntartása és más városokra, településekre történő, esetleg országos kiterjesztése!" - jelentette ki az adatok tükrében Dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm