11 °C Budapest
Milliókat sem sajnálnak a szülők, hogy külföldön élhessen a gyerek

Milliókat sem sajnálnak a szülők, hogy külföldön élhessen a gyerek

Pénzcentrum
2017. április 24. 05:33

A magasabb életszínvonal és a fejlettebb oktatás már 10 ezernél is több magyar diákot csábított el külföldre. Persze nincsen mindenhol kolbászból a kerítés, a drága tandíjakat és megélhetési költségeket számos tanuló hitelből vagy éppen éttermi felszolgálásból tudja csak kifizetni. Sok a pozitív hozadéka egy külföldi diplomának, de vajon ez kárpótolja a családtól és a barátoktól lévő távolságot?


Modernebb és fejlettebb az oktatás külföldön - véli a mai diákok többsége, akik éppen emiatt hagyják el tömegesen az országot. Jelenleg már 10 ezernél is több magyar egyetemista tanul külföldön, a többségük azt reméli, hogy egy ilyen végzettséggel, jobb esélyekkel indulhat majd a munkaerőpiacon. De bőven akadnak olyanok is, akik hazai politikai és társadalmi környezet elől menekülnek - világít rá a külföldön tanulni vágyó diákok támogatásával foglalkozó Engame Akadémia friss felmérése.

Nem tudnék itthon egyetemre járni, az biztos, hogy nem tudnék. Alapból is, ami itthon történik a politikában, és teljesen lerombolják az oktatást(...) el akartam menekülni, úgyhogy meg is tettem

- válaszolta az egyik kutatási kérdésre egy matematika szakos diák, aki jelenleg az Egyesült Királyságban tanul.

A külföldi továbbtanulásra elsősorban a közeli családtagok, szülők, testvérek borítják a diákokat. Erre persze szükség is van, hiszen anyagi segítség nélkül jóval nehezebb lenne finanszírozni a külföldi egyetemet.

Külföld, de miből?

A külföldi továbbtanulás nem olcsó mulatság. Az ügyesebbek szerezhetnek ösztöndíjat, esetleg igényelhetnek diákhitelt, de a mindennapi kiadásaikat akkor is finanszírozniuk kell valamiből.

A népszerű célországokban, mint Anglia, Ausztria, vagy az Egyesült Államok a megélhetési költségek havi szinten 200-300 ezer forintnál kezdődnek, de ennél akár jóval magasabbra is rúghatnak, attól függően, melyik városba megyünk tanulni.

A tandíjak tekintetében is hatalmas a szórás. Míg például Skóciában, Ausztriában, Németországban és a Skandináv országokban akár egy ingyenes képzésre is bejuthatunk, addig az Angliai éves tandíjak 2-3 millió forint körülire tehetőek, Amerikában pedig a jobb privát egyetemek tandíja akár a 10 millió forintot is elérheti.

Az 500 külföldön tanuló vagy végzett diák válaszaiból kiolvasható, hogy a legtöbben diákhitel segítségével tudják kifizetni a tandíjukat. A magas arány azonban jól mutatja, milyen sokan tanulnak az Egyesült Királyságban, hiszen ott egyelőre kedvező feltételekkel vehetnek fel diákhitelt a magyar diákok, mely a legtöbb esetben tandíjat teljes mértékben fedezi.

A Brexit körüli bizonytalanság az elkövetkezendő években más népszerű célországok felé irányíthatja az Egyesült Királyságbeli felsőoktatás iránt érdeklődőket. A legjobb természetesen az lenne, ha a Brexit végül nem lenne hatással az oktatásra és minden eddigi lehetősége megmaradna a magyar diákoknak, például egy külön megállapodás keretében. Ha pedig a legrosszabb forgatókönyv teljesül, akkor drágábbak lehetnek a tandíjak és a kedvező diákhitel sem lenne már elérhető

- válaszolta a Pénzcentrum megkersésére Lévai Balázs, az Engame Akadémia társalapító-ügyvezetője.

A diákhitel mellett azoban sok tanulót támogatnak anyagilag a közeli családtagjai, a szerencsésebbek pedig külföldi ösztöndíjjal tanulhatnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Munka nélkül nem megy?

A megélhetési költségeket vizsgálva kiderül, hogy a kitöltők többségének: összesen 75,5 százalékának a közeli családtagok segítenek anyagilag. De sokan, a válaszadók 69,9 százaléka saját fizetéséből vagy (64,8 százalék) a saját megtakarításaiból próbálja meg kihozni a mindennapokat.

A felmérés eredményei alapján a diákok közel 70 százaléka végez valamilyen munkát az egyetemi tanulmányai mellett, közülük 17 százalék ráadásul rendszeresen, heti 20 óránál is többet dolgozik.

Sokan a vendéglátásban és a kereskedelmen helyezkednek el, de olyan is akad, aki az egyetemi könyvtárában talál munkát. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy számos szakon, mint például a mérnök vagy az építész nem mindig fér bele a tanulás mellett a munka is

- hívja fel a figyelmünket Lévai Balázs.

A szakember szerint alapszabályként elmondható, hogy heti 2 nap munkával körülbelül a megélhetési költségek fele megkereshető. Érdekességnek számít azonban, hogy a külföldön dolgozók 70 százaléka az egyetem évei alatt olyan munkát is végzett, ami nem kapcsolódik a tanulmányaihoz. Ebben azonban nagy különbségek mutatkoznak attól függően, hogy valaki alapszakra vagy mesterszakra jár.

Az alapképzésen tanulók 81,5 százaléka olyan munkát végez vagy végzett, ami nem köthető a tanulmányaihoz. Ezzel szemben a mesterképzésen ez az arány már jelentősen csökken, sőt a tanulók 55 százaléka már olyan munkát is talál, ami a tanulmányaihoz kapcsolódik.

Még így is megéri?

A válaszadó diákok a külföldi tanulmányaikkal és az életükkel kapcsolatos legtöbb faktort kifejezetten pozitívan értékelték. A többség elégedett az egyetemi képzéssel, a lakhatási körülményeivel és a megélhetés lehetőségeivel is, bár ebben az esetben azért sok negatív tapasztalat is felmerül.

A negatívumokat tekintve sokan számoltak be a magas árakról és a megélhetés nehézségeiről is. Azonban a külföldi életben a fiatalok szerint

egyértelműen a családtól és a barátoktól való távolság a legnehezebb.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?