10 °C Budapest

Nem könnyű a fiataloknak: rengeteg a lehetőség, csak pénz nincs hozzá

2016. december 6. 21:01

A legjobban megtérülő befektetés a gyermek képzése - ez az egybehangzó pénzügyi szakértői és szociológusi vélemény. A taníttatás azonban költségigényes, minél speciálisabbak az igények, annál magasabb kiadást jelent. Milyen lehetőségek állnak a szülők és gyermekeik előtt, mi a versenyképes tudás és mi a teendő, ha az anyagi lehetőségek állják útját a képzésnek?

Intenzív nyelvtanulás, saját vállalkozás, külföldi tanulmányok, hazai képzések - számtalan lehetőség áll a felnőttkorba lépők előtt. A tanácstalanság mögött sok esetben nem is a döntés halogatása, hanem az anyagiak hiánya áll - írja közleményében az OTP Bank.

Manapság már nemcsak a magas hozzáadott értékű munkák esetében követelik meg a munkaadók a nyelvtudást. Idegen nyelv ismerete nélkül a pályakezdők kisebb eséllyel indulnak a munkaerő-piaci versenyben, bármilyen pozícióról is legyen szó. A fiatalok azonban több idővel rendelkeznek, így esetükben szóba jöhetnek a szuperintenzív tanfolyamok is e hiányosság pótlására. Ezek ára viszont - pont a magas óraszám miatt - tanfolyamonként hat számjegyű tételt is jelenthet. Nagy népszerűségnek örvendenek még a külföldi nyelvtanulási kurzusok is. Ezek költsége, még a kéthetes tanfolyam esetében is megközelíti a félmillió forintot.

Tanulmányok külföldön, képzések itthon

Ösztöndíjjal, pályázattal, ingyenes félévvel több külföldi egyetem is csábítja a magyar diákokat, így az egyik legnagyobb tétel, a tandíj, szerencsés esetben, akár költségmentesen is megúszható. A megélhetést azonban így is fedezni kell, és még ha sikerül is kollégiumi elhelyezést kifogni, a közlekedésre, étkezésre, és persze a további fontos dolgokra: az utazásra, a környék felfedezésére, és az egyetemi programokra mindenképp félre kell tenni. 

A legtöbben akkor szembesülnek először a problémával, amikor meglátják a hét számjegyűre nyúló költségkalkulációjukat. Ilyen esetben gyorsan van szükség a pénzre, mivel a hirtelen jelentkező több százezres, vagy milliós tételt jellemzően még akkor sem tudja a család zsebből finanszírozni, ha a tanulmányokat követően valóban hamar megtérül a befektetés.

Hazai példánál maradva: jó befektetés lehet például egy OKJ-s képzés. Ezeknek a tanfolyamoknak nagy előnye, hogy gyorsan, akár 1-2 év alatt elvégezhetők és nemzetközileg is elfogadott vizsgát lehet tenni az adott területen. Népszerű a szépségipari és vendéglátóipari képzés (pl. a fodrász, szakács), de szoftver-fejlesztőnek is sokan tanulnának. Nem véletlen, hiszen ezek a legkeresettebb, jól fizető szakmák a hazai munkaerőpiacon. Előbbi képzések ára körülbelül 150 ezer forint, míg a fővárosban egy 3 éves szoftver-fejlesztő tanfolyam akár félmillió forintba is kerülhet. Több magánvállalkozás is kínál gyorstalpaló IT-képzést. A papírt nem, viszont gyakorlati tudást adó képzések gyors elhelyezkedéssel és magas fizetéssel is kecsegtetnek, áruk azonban a másfél millió forintot is elérheti.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az állami támogatású képzések és a tehetségeket felkaroló alapítványok megoldást nyújthatnak a tanulás finanszírozására, a felvehető diákok létszáma azonban véges. 

Az oktatás és a gyerekeink képzése mindannyiunk számára kiemelten fontos. A versenyképes diploma és képzettség megszerzéséhez, egy vállalkozás indításához azonban sokszor jelentősebb pénzügyi szerepvállalásra is szükség lehet. Ezeket a költségeket sok család nem tudja vállalni. A források előteremtésére jó megoldás lehet a 100 ezer és 5 millió forint között igényelhető személyi kölcsön. A kezdeti költségek így nem egyszerre jelentkeznek a család számára, hanem havonta, jól tervezhetően" 

- mondta el dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója. 

A képzés megszerzésére mindenképp érdemes energiát és pénzt is áldozni, hiszen bőségesen megtérülhet "befektetésünk". Nem csak az anyagi és elhelyezkedési lehetőségeik jobbak a magasan kvalifikáltaknak. Korábbi kutatások adatai szerint a képzettebbek több megtakarítást halmozhatnak fel, így életútjuk során rájuk váró eseményekre, mint a házasságkötés, gyermekvállalás, lakhatás megteremtése is felkészültebbek lesznek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem