24 °C Budapest
Nem könnyű a fiataloknak: rengeteg a lehetőség, csak pénz nincs hozzá

Nem könnyű a fiataloknak: rengeteg a lehetőség, csak pénz nincs hozzá

2016. december 6. 21:01

A legjobban megtérülő befektetés a gyermek képzése - ez az egybehangzó pénzügyi szakértői és szociológusi vélemény. A taníttatás azonban költségigényes, minél speciálisabbak az igények, annál magasabb kiadást jelent. Milyen lehetőségek állnak a szülők és gyermekeik előtt, mi a versenyképes tudás és mi a teendő, ha az anyagi lehetőségek állják útját a képzésnek?

Intenzív nyelvtanulás, saját vállalkozás, külföldi tanulmányok, hazai képzések - számtalan lehetőség áll a felnőttkorba lépők előtt. A tanácstalanság mögött sok esetben nem is a döntés halogatása, hanem az anyagiak hiánya áll - írja közleményében az OTP Bank.

Manapság már nemcsak a magas hozzáadott értékű munkák esetében követelik meg a munkaadók a nyelvtudást. Idegen nyelv ismerete nélkül a pályakezdők kisebb eséllyel indulnak a munkaerő-piaci versenyben, bármilyen pozícióról is legyen szó. A fiatalok azonban több idővel rendelkeznek, így esetükben szóba jöhetnek a szuperintenzív tanfolyamok is e hiányosság pótlására. Ezek ára viszont - pont a magas óraszám miatt - tanfolyamonként hat számjegyű tételt is jelenthet. Nagy népszerűségnek örvendenek még a külföldi nyelvtanulási kurzusok is. Ezek költsége, még a kéthetes tanfolyam esetében is megközelíti a félmillió forintot.

Tanulmányok külföldön, képzések itthon

Ösztöndíjjal, pályázattal, ingyenes félévvel több külföldi egyetem is csábítja a magyar diákokat, így az egyik legnagyobb tétel, a tandíj, szerencsés esetben, akár költségmentesen is megúszható. A megélhetést azonban így is fedezni kell, és még ha sikerül is kollégiumi elhelyezést kifogni, a közlekedésre, étkezésre, és persze a további fontos dolgokra: az utazásra, a környék felfedezésére, és az egyetemi programokra mindenképp félre kell tenni. 

A legtöbben akkor szembesülnek először a problémával, amikor meglátják a hét számjegyűre nyúló költségkalkulációjukat. Ilyen esetben gyorsan van szükség a pénzre, mivel a hirtelen jelentkező több százezres, vagy milliós tételt jellemzően még akkor sem tudja a család zsebből finanszírozni, ha a tanulmányokat követően valóban hamar megtérül a befektetés.

Hazai példánál maradva: jó befektetés lehet például egy OKJ-s képzés. Ezeknek a tanfolyamoknak nagy előnye, hogy gyorsan, akár 1-2 év alatt elvégezhetők és nemzetközileg is elfogadott vizsgát lehet tenni az adott területen. Népszerű a szépségipari és vendéglátóipari képzés (pl. a fodrász, szakács), de szoftver-fejlesztőnek is sokan tanulnának. Nem véletlen, hiszen ezek a legkeresettebb, jól fizető szakmák a hazai munkaerőpiacon. Előbbi képzések ára körülbelül 150 ezer forint, míg a fővárosban egy 3 éves szoftver-fejlesztő tanfolyam akár félmillió forintba is kerülhet. Több magánvállalkozás is kínál gyorstalpaló IT-képzést. A papírt nem, viszont gyakorlati tudást adó képzések gyors elhelyezkedéssel és magas fizetéssel is kecsegtetnek, áruk azonban a másfél millió forintot is elérheti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az állami támogatású képzések és a tehetségeket felkaroló alapítványok megoldást nyújthatnak a tanulás finanszírozására, a felvehető diákok létszáma azonban véges. 

Az oktatás és a gyerekeink képzése mindannyiunk számára kiemelten fontos. A versenyképes diploma és képzettség megszerzéséhez, egy vállalkozás indításához azonban sokszor jelentősebb pénzügyi szerepvállalásra is szükség lehet. Ezeket a költségeket sok család nem tudja vállalni. A források előteremtésére jó megoldás lehet a 100 ezer és 5 millió forint között igényelhető személyi kölcsön. A kezdeti költségek így nem egyszerre jelentkeznek a család számára, hanem havonta, jól tervezhetően" 

- mondta el dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója. 

A képzés megszerzésére mindenképp érdemes energiát és pénzt is áldozni, hiszen bőségesen megtérülhet "befektetésünk". Nem csak az anyagi és elhelyezkedési lehetőségeik jobbak a magasan kvalifikáltaknak. Korábbi kutatások adatai szerint a képzettebbek több megtakarítást halmozhatnak fel, így életútjuk során rájuk váró eseményekre, mint a házasságkötés, gyermekvállalás, lakhatás megteremtése is felkészültebbek lesznek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?