Nem könnyű a fiataloknak: rengeteg a lehetőség, csak pénz nincs hozzá

Nem könnyű a fiataloknak: rengeteg a lehetőség, csak pénz nincs hozzá

2016. december 6. 21:01

A legjobban megtérülő befektetés a gyermek képzése - ez az egybehangzó pénzügyi szakértői és szociológusi vélemény. A taníttatás azonban költségigényes, minél speciálisabbak az igények, annál magasabb kiadást jelent. Milyen lehetőségek állnak a szülők és gyermekeik előtt, mi a versenyképes tudás és mi a teendő, ha az anyagi lehetőségek állják útját a képzésnek?

Intenzív nyelvtanulás, saját vállalkozás, külföldi tanulmányok, hazai képzések - számtalan lehetőség áll a felnőttkorba lépők előtt. A tanácstalanság mögött sok esetben nem is a döntés halogatása, hanem az anyagiak hiánya áll - írja közleményében az OTP Bank.

Manapság már nemcsak a magas hozzáadott értékű munkák esetében követelik meg a munkaadók a nyelvtudást. Idegen nyelv ismerete nélkül a pályakezdők kisebb eséllyel indulnak a munkaerő-piaci versenyben, bármilyen pozícióról is legyen szó. A fiatalok azonban több idővel rendelkeznek, így esetükben szóba jöhetnek a szuperintenzív tanfolyamok is e hiányosság pótlására. Ezek ára viszont - pont a magas óraszám miatt - tanfolyamonként hat számjegyű tételt is jelenthet. Nagy népszerűségnek örvendenek még a külföldi nyelvtanulási kurzusok is. Ezek költsége, még a kéthetes tanfolyam esetében is megközelíti a félmillió forintot.

Tanulmányok külföldön, képzések itthon

Ösztöndíjjal, pályázattal, ingyenes félévvel több külföldi egyetem is csábítja a magyar diákokat, így az egyik legnagyobb tétel, a tandíj, szerencsés esetben, akár költségmentesen is megúszható. A megélhetést azonban így is fedezni kell, és még ha sikerül is kollégiumi elhelyezést kifogni, a közlekedésre, étkezésre, és persze a további fontos dolgokra: az utazásra, a környék felfedezésére, és az egyetemi programokra mindenképp félre kell tenni. 

A legtöbben akkor szembesülnek először a problémával, amikor meglátják a hét számjegyűre nyúló költségkalkulációjukat. Ilyen esetben gyorsan van szükség a pénzre, mivel a hirtelen jelentkező több százezres, vagy milliós tételt jellemzően még akkor sem tudja a család zsebből finanszírozni, ha a tanulmányokat követően valóban hamar megtérül a befektetés.

Hazai példánál maradva: jó befektetés lehet például egy OKJ-s képzés. Ezeknek a tanfolyamoknak nagy előnye, hogy gyorsan, akár 1-2 év alatt elvégezhetők és nemzetközileg is elfogadott vizsgát lehet tenni az adott területen. Népszerű a szépségipari és vendéglátóipari képzés (pl. a fodrász, szakács), de szoftver-fejlesztőnek is sokan tanulnának. Nem véletlen, hiszen ezek a legkeresettebb, jól fizető szakmák a hazai munkaerőpiacon. Előbbi képzések ára körülbelül 150 ezer forint, míg a fővárosban egy 3 éves szoftver-fejlesztő tanfolyam akár félmillió forintba is kerülhet. Több magánvállalkozás is kínál gyorstalpaló IT-képzést. A papírt nem, viszont gyakorlati tudást adó képzések gyors elhelyezkedéssel és magas fizetéssel is kecsegtetnek, áruk azonban a másfél millió forintot is elérheti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az állami támogatású képzések és a tehetségeket felkaroló alapítványok megoldást nyújthatnak a tanulás finanszírozására, a felvehető diákok létszáma azonban véges. 

Az oktatás és a gyerekeink képzése mindannyiunk számára kiemelten fontos. A versenyképes diploma és képzettség megszerzéséhez, egy vállalkozás indításához azonban sokszor jelentősebb pénzügyi szerepvállalásra is szükség lehet. Ezeket a költségeket sok család nem tudja vállalni. A források előteremtésére jó megoldás lehet a 100 ezer és 5 millió forint között igényelhető személyi kölcsön. A kezdeti költségek így nem egyszerre jelentkeznek a család számára, hanem havonta, jól tervezhetően" 

- mondta el dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója. 

A képzés megszerzésére mindenképp érdemes energiát és pénzt is áldozni, hiszen bőségesen megtérülhet "befektetésünk". Nem csak az anyagi és elhelyezkedési lehetőségeik jobbak a magasan kvalifikáltaknak. Korábbi kutatások adatai szerint a képzettebbek több megtakarítást halmozhatnak fel, így életútjuk során rájuk váró eseményekre, mint a házasságkötés, gyermekvállalás, lakhatás megteremtése is felkészültebbek lesznek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43