Gyorsan nyílik az olló: miért jut egyre több a leggazdagabbaknak?

Gyorsan nyílik az olló: miért jut egyre több a leggazdagabbaknak?

2016. június 11. 12:03

Az őrülten gazdagok évről-évre egyre nagyobbat haraphatnak ki az összesített pénzügyi vagyonból - erre jut a Boston Consulting Group (BCG) 2016-as átfogó, globális felmérése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A trend Magyarországon (is) belesimul a globális átlagba:

  • tavaly a pénzes háztartások összesített, 31 000 milliárd forintnyi pénzügyi vagyona (ez durván az éves GDP-vel megegyező összeg, azért lehet ennyi, mert benne van az offshore is) negyede összpontosult a legesleggazdagabbaknál,
  • viszont 2020-ig rohamosan gyorsul a pénzek összpontosulása: addigra megközelíti a 30 százalékot a multimilliárdosok részesedése a nettó pénzügyi vagyonból.

Szegény gazdagok

Szóval az a helyzet, hogy a leggazdagabbak egyre gazdagabbak lesznek, a vagyonnövekedésből ugyanis évről-évre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak, mint a szimpla gazdagok. De mit is jelent pontosan, hogy nagyon gazdag, meg az, hogy szimplán gazdag?

A BCG a felmérés alanyait négy csoportra bontja, és a nemzetközi összehasonlíthatóság kedvéért hagyományosan csak a nettó pénzügyi vagyonnal számol - a megtakarításokból a tartozásokat kiszűrve. Mivel a magyar háztartások többségének minden vagyona ingatlanban van - ez a becslések szerint 50 000 milliárd forintnyi értéket jelent -, így róluk nem is szólnak ezek a számok.

Emiatt a tanulmány magyar vonatkozású része lényegében csak a leggazdagabbak közötti különbségekre mutat rá, lényegében a felső egy százalékot, nem egészen 30 ezer magyar család anyagi helyzetét egymáshoz hasonlítgatva. A kutatás az alábbi vagyonkategóriákat veti össze:

  • 100 millió dollár fölötti nettó pénzügyi vagyon, ami 27 milliárd fölötti összeget jelent,
  • 20-100 millió közötti vagyon, ez az 5-27 milliárd közöttiek klubja,
  • az 1-20 millió közötti pénzügyi vagyont, ez 270 millió és az 5 milliárd köztiek klubja,
  • és a szimpla, halandó gazdagok csapata, akik be kell érjék 250 ezer dollár és 1 millió közötti nettó összeggel - nálunk egyébként ez a felső 1 százalék belépési szintje, 70-270 millió közötti pénzügyi vagyonnal.
A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy a vagyoni olló - ami össztársadalmi szinten is nyílik - a felső egy százalék, a felső fél százalék és a legfelső egy ezrelék között is rohamos tempóban nyílik.

Lecsúszó gazdagok, felemelkedő gazdagok

A BCG szerint míg 2014-ben a gazdagok szegényei (a negyedik csoport családjai) diszponáltak a nettó pénzügyi vagyon 79 százaléka fölött, idén már csak a pénzek 77 százaléka van a zsebükben, 2020-ra pedig 70 százalékra csúsznak le, miközben a leggazdagabbak pozíciója 2 százalékról 3 százalékra javul.

A következő években rohamosan növekszik majd a nagyon gazdagok és a milliárdosok pénzügyi vagyona, a leggazdagabbak pozíciója beáll a mai szintre, viszont a simán csak gazdagok (vagy módosak, akiket itthon a felső középosztályként szokás emlegetni), egyre kevésbé élvezhetik majd a növekedés áldásait - a relatív pozíciójuk a vagyonnövekményből való részesedést illetően romlani fog.

De mi számít egyáltalán vagyonnak?

Minden banki kimutatásban szereplő pénzt ami lakossági számlákon van, lekötött betétet, lakossági állampapírt és részvényt, az életbiztosítások és a nyugdíjmegtakarítások értékét, függetlenül attól, hogy közvetlenül vagy valamilyen pénzügyi terméken, befektetési alapon keresztül tulajdonolja-e a gazdája. Sőt, még a bizonyíthatóan magyar tulajdonban lévő külföldi (vagy offshore) összegeket is hozzácsapják, a végső számból pedig kivonják a gazdagok pénzügyi tartozásait. Ez alapján kijön, hogy a legfelső társadalmi kasztban jelenleg megközelítőleg 31 000 milliárd forintnyi pénzügyi megtakarítás van.

Ami ebben nincs benne: a nem tőzsdei cégekben meglévő vállalati tulajdonrészek, tehát mondjuk úgy, hogy a kft-k értéke, és az ingatlanvagyon sem. A szűkre szabott keret előnye, hogy a fix összegek miatt (a nyilvános nemzeti banki pénzügyi számláknak köszönhetően) viszonylag pontosan belőhető a szám, és a nemzetközi összevetés is ebben a körben a legkönnyebb.

Lényegében azt lehet mondani, hogy Magyarországon számottevő megtakarítása csak a leggazdagabbaknak van, a középosztály vagyona ingatlanban van, a társadalom harmadának-felének meg igazából semmije nincs - ezzel egyébként nagyjából leképezzük a nemzetközi mintázatokat.

A régiónknál csak az USA-ban nagyobbak a különbségek

A tanácsadócég a világ minden szegletében elkészítette ugyanezt a kutatást, így az eredmények jól összevethetők és globális képet adnak.

Eszerint a négyből a három vagyonosabb csoport - a tanulmány módszertana szerint összességében azok a háztartások, melyek pénzügyi vagyon legalább 1 000 000 dollár, legalább 270 000 000 forint -, szóval a három vagyonosabb csoport részesedése az összes pénzügyi vagyonból a következő években biztosan nőni fog.

Jelenleg globálisan ennek a körnek, tehát a nagyon gazdagoknak, a milliárdosoknak és a multimilliárdosoknak jut a globális pénzügyi vagyon 47 százaléka,
a vagyon kicsivel több, mint fele most a szimpla gazdagoké, vagy mondjuk úgy, hogy a (nagyon) felső középosztályé. Ez a részesedés 2020-ig 52 százalékig emelkedhet, a felső közép relatív pozíciója ezzel párhuzamosan pedig 50 százalék alá esik.

Mondhatjuk tehát azt, hogy még a leggazdagabbak között is nőni fog a különbség, és ebből feltételezhetjük, hogy a növekvő különbségek leszivárognak a társadalmi hierarchia alsóbb szintjeire is, tovább csökkentve az egyébként is rossz társadalmi mobilitási lehetőségeket.

Ha a globális átlag mögé nézünk, azt látjuk, hogy a folyamat legkevésbé Japánban látványos, ott most is az átlagnál kiegyenlítettebb a helyzet, csak a pénzügyi vagyon ötöde összpontosul a legvagyonosabb, 1 000 000 dollár feletti kasztban. A régiónkban ennek a körnek a részesedése már most is 55 százalék, 2020-ban pedig a BCG szerint 62 százalék lesz, ennél a világon csak Észak-Amerikában nagyobb a koncentráció, ráadásul a mostani 63 százalékról pár év alatt 69 százalékra emelkedhet.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?