Ezért nem leszel soha kőgazdag: gazdaságpszichológust kérdeztünk

Ezért nem leszel soha kőgazdag: gazdaságpszichológust kérdeztünk

2016. május 15. 07:03

A sikeres emberek szerint mindenkinek ugyanakkora esélye van a meggazdagodásra, a legtöbben mégis hozzáállásuk miatt nem érik el soha céljaikat. Ha az alábbi felsorolás rád is igaz, akkor jobb, ha tudod, Te magad szabotálod a gazdagság felé vezető utadat.

1. Túl nagy a hangsúly a megtakarításon, és kevés a kereseten

A megtakarítás ugyan kulcsfontosságú a vagyonépítésben, de ha túl nagy hangsúlyt fektetsz a gyűjtögetésre, akkor elterelődik a figyelmed a kereseti lehetőségekről. Az átlag embereknél gyakori, hogy annyira az akciós vásárlásra koncentrálnak, hogy napi takarékoskodás közben elsétálnak a nagy lehetőségek mellett. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy hagyj fel minden spórolós stratégiával, csak ne folyton azon járjanak a gondolataid, hogy elfogy a pénzed, hanem azon, hogyan szerezhetnél többet. A gazdagok közös vonása, hogy keresik a több helyről származó jövedelem lehetőségét, és kis megtakarítási stratégiákat alakítanak ki.

2. Még nincs befektetésed

Az egyik leghatékonyabb módja, hogy gyarapítsd a vagyonodat, az a befektetés. A hozzáértők szerint a befektetés is azok közé tartozik, amit jobb minél hamarabb elkezdeni. A milliomosok éves bevételének 20 százalékát befektetések adják.

3. Megelégszel a folyamatos fizetéssel

Az átlagember az alapján szeretné a fizetését, hogy mennyi időt munkával tölt. Ezzel szemben a gazdagok az eredmények után várják a fizetséget. A felső tízezer tagjai továbbra is vállalkozásokkal keresnek sok pénzt, míg a tömegek inkább a pénzügyi középszerűséget biztosító munkákat választják.

4. Olyan dolgokat vásárolsz, amiket nem engedhetsz meg magadnak

Ha feléled a bevételeidet, nem leszel gazdag. Még egy izmosabb fizetésemelés sem indokolhatja azt, hogy drága és felesleges dolgokkal halmozd el az életedet. Ha a szupergazdagok példáját nézzük: egyik se kezdett fejetlen költekezésbe, amíg nem volt biztos, folyamatos, magas bevétele a cégének - és később is megnézte, mire költ. 

Dr. Mihály Nikolett gazdaságpszichológus szerint főleg a fiatal férfiakra jellemző, hogy szeretnek többet mutatni, mint ami valójában van. Drága dolgokkal, márkás karórával, nagy autóval, státusszimbólumokkal próbálják kivívni mások elismerését. De tényleg megéri ennyit költeni azért, hogy mások szemében jobb színben tüntessük fel magunkat?

5. Valaki más álmáért dolgozol, és nem a sajátodért

Ha szeretnél sikeres lenni valamiben, meg kell szeretni azt, amit csinálsz, hiszen akkor tudod beletenni szíved-lelked. Sok fiatal esik abba a hibába, hogy a szülei álmait valósítják meg. Ha más céljainak, vagy álmainak veted alá magad, sosem leszel elégedett, és boldog.

Aki nem a saját céljaiért dolgozik, az a sikereit sem érzi majd sajátjának

- emelete ki a gazdaságpszichológus.

6. Ritkán lépsz ki a komfortzónádból

Ha szeretnél valami nagyot alakítani, sikereket elérni, akkor meg kell szoknod a bizonytalanság érzését. A gazdagok kényelmet találnak a bizonytalanságban. A középosztály gondolkodásmódjában elsődleges cél a fizikai, pszichikai és érzelmi kényelem. A hétköznapi értelemben vett kényelem pedig romboló hatású lehet. A sikeres emberek számára viszont egy idő után nem jelent kényelmetlenséget a bizonytalanság.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

7. Nincs terved

A pénz nem csak úgy lesz, mint tudjuk, sokat kell tenni érte. Ha nagy vagyont szeretnél, akkor világos és konkrét tervet kell készíteni, hogy elérd a célodat. A gazdagok tudatosan vállalják a vagyont. Bátorság, tudás és sok erőfeszítés kell, és mindent el lehet érni, ha pontos és világos célokat vázolsz fel magad elé. Az első számú oka annak, hogy az emberek nem azt kapják, amit akarnak, hogy nem tudják, hogy mit akarnak.

Dr. Mihály Nikolett szerint a gazdagság utáni vágy végtelennek tűnő bolyongásba torkollik, ha nincsenek konkrét célok, odavezető tervek, és legfőképp erőforrások a megvalósításhoz.

A sikerhez nélkülözhetetlen elhinni, hogy ami az egyénnel történik, az miatta történik, a személyiségjegyei, a döntései, és a cselekedetei miatt. Nyilván komoly kihívás előtt áll az, aki eddig nem így látta a világot, de ha meg se próbál változtatni a szemléletén, esélyt sem ad magának a meggazdagodásra

- fogalmazott a szakember.

8. Előbb költesz, és azt teszed félre, ami megmarad

Ha meg akarsz gazdagodni, először magadnak kell fizetni. A legtöbben, ha keresnek egy kis pénzt, azt azonnal odaadják valaki másnak: a banknak, a telefonszolgáltatónak, az államnak, és így tovább. Először jönnek a kiadások, és a maradékból tesz félre megtakarításokra. A gazdagok szerint ennek pont fordítva kell működnie, először tedd félre a bevételednek legalább a 10 százalékát magadnak, és utána jöhet minden más.

9. Úgy gondolod, sosem gazdagodhatsz meg

Az átlagember úgy véli, hogy csak a szerencsések kiváltsága a gazdagság. Az igazság viszont az, hogy mindenkiben megvan a lehetősége, hogy értéket teremtsen, ami mások számára hasznos. Miért pont neked ne sikerülne? Szóval gondolkodj nagyban! A gazdagoknak is magas az elvárása.

(Via)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?