Befellegzett a korkedvezményes nyugdíjnak

2011. június 6. 19:02

Elfogadta az Országgyűlés a Lázár János-Balsai István féle alkotmánymódosítási javaslatot. A kormánypárti képviselőkön kívül csak a független Pősze Lajos támogatta az indítványt. Eszerint a jövőben akár meg is lehet szüntetni az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt folyósított nyugellátást.

A jövőben az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő személyre terjed ki - áll a parlament által megszavazott alkotmánymódosításban. Az indítvány szerint a korhatárt be nem töltött személynek is nyugellátást lehet megállapítani, de "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető."

A jogszabály-módosítás megalapozza a kormány további törvénymódosításait. A szakszervezeti egyeztetéseken is hangoztatott tervek szerint a jövőben a szolgálati nyugdíjat már nem nyugdíjnak hívnák, hanem keresetpótló juttatásnak minősítenék át. Ez kell ahhoz, hogy meg lehessen adóztatni az öregségi nyugdíjkorhatár előtti juttatásokat. A rendvédelmi dolgozók továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy nyugdíjnak hívják az őket megillető szolgálati nyugdíjat, egyelőre hiába.

A kormány nem tágít attól az elképzelésétől, hogy az 57. életévüket még be nem töltött korkedvezményes nyugdíjasoknak vagy vissza kell menniük dolgozni ugyanazért a nettó bérért, mint amennyi a nyugdíjuk, vagy személyi jövedelemadót kell fizetniük a nyugdíjuk után. Lásd korábbi írásunkat!

Szorul az adóhurok a nyugdíjas rendvédelmisek nyaka körül KATTINTS!

"Bohócforradalmat" hirdettek
a szakszervezetek
A rendvédelmi szakszervezetek június 16-ára békés fővárosi demonstrációt hirdettek. A kezdeményezést magánemberként Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke indították, mint mondják, az alkotmányos jogok védelme érdekében. A tüntetésre nemcsak rendvédelmi dolgozókat, hanem más szakszervezeteket és civileket is várnak. A megmozdulást "bohócforradalomnak" nevezték el, utalva Orbán Viktor miniszterelnök reakciójára - amikor a múlt csütörtöki egyeztetés után egy rögtönzött szociális konzultációra kérték fel a szakszervezetek -, miszerint majd "szól a bohócügyi államtitkárának". A demonstráción részt vevők a budapesti Alkotmány utcában felállítandó fülkékben voksolhatnak majd arról, hogy visszavonják-e a tavalyi szavazataikat, amelyeket a kormányzó pártokra adtak le. Ha a többség igennel szavaz, akkor a Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez vonulnak, hogy "érvényt szerezzenek a nép akaratának". Orbán Viktor reggel 7-kor találkozik ismét a szakszervezeti vezetőkkel.


Ugyan Lázár János és Balsai István a parlamenti vitában többször hangoztatták, az alkotmánymódosítási javaslat célja, hogy az életerős nyugdíjas rendvédelmiseket visszatereljék a munka világába, és nem kívánják egyebek között a bányászokat, művészeket vegzálni, ez korántsem egyértelmű. Szijjártó Péter múlt pénteken a Tények Este című műsorban leszögezte: a kormány elszánt abban a kérdésben, hogy csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után kapott juttatás minősül nyugdíjnak.

A miniszterelnöki szóvivő hangsúlyozta: "minden jövedelem, ami az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt van, az nem nyugdíjnak minősül, azt nem a nyugdíjkasszából fizetik - ennek a juttatásnak meg kell majd találni az új elnevezését -, így az az adórendszer hatálya alá esik". Ez a mondat viszont azt sugallja, hogy jogos lehet a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének és a Mozdonyvezetők Szakszervezetének aggodalma, miszerint előbb-utóbb ők is sorra kerülnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem ingyen jár a korkedvezményes nyugdíj - Hová tűnhet 30 milliárd forint? KATTINTS!

Ez viszont további érdekes kérdéseket vetne fel. Egyebek között azt, hogy mi lesz azzal a mostanra már 30 milliárd forint fölé duzzadt korkedvezményes nyugdíjjárulékkal, amelyet a veszélyes munkakörökben foglalkoztatottak után fizettek be a munkaadók az elmúlt három és fél évben. Éppen azért, hogy az érintett dolgozók az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt abbahagyhassák a munkát, és teljes nyugdíjat kaphassanak.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem