18 °C Budapest

Befellegzett a korkedvezményes nyugdíjnak

2011. június 6. 19:02

Elfogadta az Országgyűlés a Lázár János-Balsai István féle alkotmánymódosítási javaslatot. A kormánypárti képviselőkön kívül csak a független Pősze Lajos támogatta az indítványt. Eszerint a jövőben akár meg is lehet szüntetni az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt folyósított nyugellátást.

A jövőben az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő személyre terjed ki - áll a parlament által megszavazott alkotmánymódosításban. Az indítvány szerint a korhatárt be nem töltött személynek is nyugellátást lehet megállapítani, de "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető."

A jogszabály-módosítás megalapozza a kormány további törvénymódosításait. A szakszervezeti egyeztetéseken is hangoztatott tervek szerint a jövőben a szolgálati nyugdíjat már nem nyugdíjnak hívnák, hanem keresetpótló juttatásnak minősítenék át. Ez kell ahhoz, hogy meg lehessen adóztatni az öregségi nyugdíjkorhatár előtti juttatásokat. A rendvédelmi dolgozók továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy nyugdíjnak hívják az őket megillető szolgálati nyugdíjat, egyelőre hiába.

A kormány nem tágít attól az elképzelésétől, hogy az 57. életévüket még be nem töltött korkedvezményes nyugdíjasoknak vagy vissza kell menniük dolgozni ugyanazért a nettó bérért, mint amennyi a nyugdíjuk, vagy személyi jövedelemadót kell fizetniük a nyugdíjuk után. Lásd korábbi írásunkat!

Szorul az adóhurok a nyugdíjas rendvédelmisek nyaka körül KATTINTS!

"Bohócforradalmat" hirdettek
a szakszervezetek
A rendvédelmi szakszervezetek június 16-ára békés fővárosi demonstrációt hirdettek. A kezdeményezést magánemberként Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke indították, mint mondják, az alkotmányos jogok védelme érdekében. A tüntetésre nemcsak rendvédelmi dolgozókat, hanem más szakszervezeteket és civileket is várnak. A megmozdulást "bohócforradalomnak" nevezték el, utalva Orbán Viktor miniszterelnök reakciójára - amikor a múlt csütörtöki egyeztetés után egy rögtönzött szociális konzultációra kérték fel a szakszervezetek -, miszerint majd "szól a bohócügyi államtitkárának". A demonstráción részt vevők a budapesti Alkotmány utcában felállítandó fülkékben voksolhatnak majd arról, hogy visszavonják-e a tavalyi szavazataikat, amelyeket a kormányzó pártokra adtak le. Ha a többség igennel szavaz, akkor a Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez vonulnak, hogy "érvényt szerezzenek a nép akaratának". Orbán Viktor reggel 7-kor találkozik ismét a szakszervezeti vezetőkkel.


Ugyan Lázár János és Balsai István a parlamenti vitában többször hangoztatták, az alkotmánymódosítási javaslat célja, hogy az életerős nyugdíjas rendvédelmiseket visszatereljék a munka világába, és nem kívánják egyebek között a bányászokat, művészeket vegzálni, ez korántsem egyértelmű. Szijjártó Péter múlt pénteken a Tények Este című műsorban leszögezte: a kormány elszánt abban a kérdésben, hogy csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után kapott juttatás minősül nyugdíjnak.

A miniszterelnöki szóvivő hangsúlyozta: "minden jövedelem, ami az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt van, az nem nyugdíjnak minősül, azt nem a nyugdíjkasszából fizetik - ennek a juttatásnak meg kell majd találni az új elnevezését -, így az az adórendszer hatálya alá esik". Ez a mondat viszont azt sugallja, hogy jogos lehet a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének és a Mozdonyvezetők Szakszervezetének aggodalma, miszerint előbb-utóbb ők is sorra kerülnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem ingyen jár a korkedvezményes nyugdíj - Hová tűnhet 30 milliárd forint? KATTINTS!

Ez viszont további érdekes kérdéseket vetne fel. Egyebek között azt, hogy mi lesz azzal a mostanra már 30 milliárd forint fölé duzzadt korkedvezményes nyugdíjjárulékkal, amelyet a veszélyes munkakörökben foglalkoztatottak után fizettek be a munkaadók az elmúlt három és fél évben. Éppen azért, hogy az érintett dolgozók az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt abbahagyhassák a munkát, és teljes nyugdíjat kaphassanak.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?