15 °C Budapest

Szorul az adóhurok, kinek kell félnie?

Pénzcentrum
2011. június 6. 12:14

Több mint 654 millió forint helyi adó behajtását kérték az önkormányzatok az állami adóhatóságtól az elmúlt egy év alatt - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Átlagosan 337 ezer forinttal tartoznak az adósok.

Május végéig összesen 4440 esetben keresték meg az önkormányzatok a NAV-ot, hogy helyettük hajtsa be a helyi iparűzési adóból, illetve a gépjárműadóból elmaradt befizetéseket. A renitens adósok ennél jóval kevesebben vannak, az önkormányzati megkeresések ugyanis csak 1942 adózót érintettek. Összesen 160 helyhatóság kért segítséget az állami adóhatóságtól a kinnlevőségek beszedéséhez.

Tavaly június végétől él az a rendelkezés, amely szerint az önkormányzatok kérhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, hogy szedje be az adókinnlevőségeiket. Erre csak a helyi iparűzési adónál, illetve a gépjárműadónál van lehetőség. Feltétel, hogy a tartozás 10 ezer forintnál nagyobb összegű legyen.

Az önkormányzatok minden hónap 15. napjáig kereshetik meg a NAV-ot. Kizárólag felszámolási eljárás alatt nem álló adósoknál lehet kérni az állami adóhatóságtól a végrehajtást. Ha ugyanannál az adósnál több önkormányzat is kezdeményez végrehajtást, és a beszedett összeg nem elég minden követelés kiegyenlítésére, akkor az a helyhatóság jár jól, amelyik hamarabb kereste meg a NAV-ot.

Átlagosan 337 ezer forinttal tartoznak az adósok

A rendelkezés életbe lépése óta eltelt tizenegy hónap alatt több mint 654 millió forint iparűzési adó és gépjárműadó beszedését kezdeményezték az önkormányzatok. Ez az 1942 adósra vetítve átlagosan 337 ezer forintnyi tartozást jelent.

A helyi önkormányzatok behajtási megkeresései mind a behajtani kért összeg, mind az általuk küldött megkeresések száma alapján igen eltérőek lehetnek - tájékoztatott az adóhatóság. A tartozások összegét tekintve érkeznek megkeresések már 10 ezer forintot alig meghaladó kinnlevőségre is, ugyanakkor előfordulnak milliós nagyságrendű behajtani kért tartozások is. A megkeresések darabszáma szempontjából is igen változó a helyzet, egyes önkormányzatok igen csekély számú (néhány darab) megkeresést küldenek, míg mások esetében ez a szám a több százat is eléri.

Pest megyében tobzódnak a renitensek

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságán van folyamatban a legtöbb (568) olyan végrehajtási ügy, amely - legalább részben - helyi iparűzési adóból vagy gépjárműadóból származó tartozás behajtására irányul. Megyei viszonylatban ellenben Pest megyében a legmagasabb az ilyen végrehajtási ügyek száma (293).

A hatályos jogszabályi környezet alapján a NAV-nak lehetősége van a helyi iparűzési adóból vagy gépjárműadóból származó tartozás vonatkozásában az adós ingatlanára jelzálogjog bejegyzését kezdeményezni. Tekintettel arra, hogy önmagában a jelzálogjog bejegyzése az adóvégrehajtásban nem biztosít kielégítési lehetőséget, ezt az eszközt az adóhivatal ritkábban alkalmazza.

A jelzálogjog alapításán túlmenően lehetőség van továbbá végrehajtási jog bejegyzésére is, ami - a jelzálogjog bejegyzéshez viszonyítva - lényegesen gyakrabban alkalmazott végrehajtási cselekmény, mivel a végrehajtási joggal terhelt ingatlanból - annak értékesítése folytán - a tartozás közvetlenül kielégíthető. Ellentétben a jelzálogjoggal, ahol az ingatlan értékesítésére nincs lehetőség - magyarázza a NAV.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?