Mennyit ér a diploma: egyre kevesebbet...

Pénzcentrum
2008. szeptember 25. 13:00

Az utóbbi évek során oly mértékben csökkent a diploma értéke, hogy már egyre gyakrabban merül fel a kérdés, megéri-e egyáltalán a megszerzésére időt és pénzt fordítani, ezt támasztja alá az Economist cikke is.

Már 1961-ben is arról cikkeztek, hogy minél többen tanulnak a felsőoktatásban, annál rosszabb lesz a helyzet, s ez ma sincsen másként, sem itthon, sem pedig a világ bármelyik részében. Így az Egyesült Királyságban is, ahol a kilencvenes években még csupán a fiatalok 10 százaléka tanult tovább, mára viszont ez az arány 40 százalékra emelkedett.

Ma már azonban kevesebb fejpénz ját az egyetemeknek a diákok után, így aztán az egyes intézményeknek is az az érdeke, hogy minél több diákot halmozzanak fel annak érdekében, hogy ugyanahhoz a pénzhez hozzájussanak. Emiatt aztán érdekes esetek is előfordulnak, így például Paul Buckland, egy archeológus professzor lemondott, mikor az adminisztrátorok felülírtak néhány elégtelent, melyet kiosztott. Egy másik publikáció szerint egyre elterjedtebb, hogy alkalmatlan külső vizsgáztatókat alkalmaznak, nem büntetik a plagizálást, illetve groteszk játékot játszanak, amelyben csak úgy osztogatják a jó jegyeket annak érdekében, hogy feljebb kerülhessenek a rangsorban.

Az írás nem várt lavinát indított meg az interneten, rengeteg tanár fejtette ki hasonlóan rossz véleményt, esetleg osztotta meg tapasztalatait, ami sokak szerint azonban nem helyes, mivel már csupán a témafelvetéssel aláássák a brit egyetemek hírnevét, ami pedig égető kérdés számukra, mivel egy ősszel napvilágot látott felmérés szerint mára már az állami támogatást is megelőzte a tandíjakból származó bevétel.

Ha azonban a minőségi problémákat sikerülne is megoldani, az még nem jelenti azt, hogy más nem jelenthet gondot. A Confederation of British Industry például afelett fejezte ki aggodalmát, hogy a friss diplomások nagy száma miatt egyre valószínűbb, hogy a munkaerő-piac túlkínálatossá válik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A diákok egyelőre nem aggódnak emiatt, egy friss felmérés adatai szerint éppen azért választják a tanulást, mert így fényesebb karrier és magasabb fizetés áll előttük. A válaszadóknak csupán 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy azért tanul, mert mélyíteni szeretné a tudását.

A diploma azonban nem jelent automatikus boldogulást, ugyanis a diplomával járó többletbér nagymértékben függ attól is, hogy az adott képesítést milyen területen szerezte az illető. Akad olyan terület is, ahol egyszerűen rosszabbul járnak azok, akiknek van valamilyen diplomájuk.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm