13 °C Budapest

Feltornázták a lakásárakat Brüsszelben: aggódnak a helyiek!

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 14:00

Brüsszel lakáspiaca rendkívül speciális, mivel az unió központjaként számos közintézménynek ad otthont a város. A diplomaták, valamint a hivatali dolgozók mellett nemzetközi nagyvállalatok és egyéb magáncégek is a városba települtek, aminek következtében méhkasként bolydult fel az Európai Uniós negyed lakáspiaca.

A helyiek nem minden folyamatot néznek jó szemmel, sokan az uniót hibáztatják a megfizethetetlenné vált lakásárak miatt. Ugyanakkor le kell szögezni, hogy az áremelkedéshez az alacsony kamatok, a kedvező hitelfelvételi lehetőségek, a növekvő lakosságszám és szűkös kínálat is hozzájárult.

Egy belga egyetemi tanulmány szerint az átgondolatlan várostervezésnek tudható be az a tény, hogy az uniós közintézményeket Luxembourggal és Strasbourggal ellentétben a város szívében építették fel. A hivatalokban dolgozók és a közelbe települt cégek képviselői mind-mind szeretnének a munkahelyükhöz közel lakni, de a környéken részben a helyhiány miatt szűkös a kínálat.

A város lakosságszámának hirtelen növekedése megsokszorozta a keresletet a bérleti- és a lakáspiacon, különösen a 2004-es bővítést követően. A tagállamok számának emelkedésével arányosan újabb fejlesztésekre volt szükség a felduzzadt apparátus lakhatási problémáinak orvoslására.

A városközpont szomszédságában is emelkedni kezdtek az árak és a helyiek számára szinte megfizethetetlenné váltak az ingatlanok. A beruházók a piaci igények kielégítése érdekében lakóingatlan beruházásokba kezdtek és éves szinten több ezer új építésű lakást adnak át a kiemelt övezetben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az uniós negyedben a közintézmények szomszédságában épülő projektekben a legdrágább kétszobás lakások vételára eléri a négyszázezer eurót (96 millió forintot). A keresletet fokozza, hogy közel van a repülőtér, valamint a város kiválóan csatlakozik a nemzetközi vasútvonalakhoz. A szomszédos országokban élők vasúttal majdnem olyan gyorsan érhetnek haza, mintha repülővel mennének.

A brüsszeliek tudják, hogy városuk kiemelt szerepet tölt be a nemzetközi politikában és a kontinens irányításában. Mindenesetre az is megállapítható, hogy a kereslet emelkedésével járó áremelkedés ellenére is a brüsszeli árak még több nyugat-európai nagyváros árszínvonala alatt vannak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20