Feltornázták a lakásárakat Brüsszelben: aggódnak a helyiek!

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 14:00

Brüsszel lakáspiaca rendkívül speciális, mivel az unió központjaként számos közintézménynek ad otthont a város. A diplomaták, valamint a hivatali dolgozók mellett nemzetközi nagyvállalatok és egyéb magáncégek is a városba települtek, aminek következtében méhkasként bolydult fel az Európai Uniós negyed lakáspiaca.

A helyiek nem minden folyamatot néznek jó szemmel, sokan az uniót hibáztatják a megfizethetetlenné vált lakásárak miatt. Ugyanakkor le kell szögezni, hogy az áremelkedéshez az alacsony kamatok, a kedvező hitelfelvételi lehetőségek, a növekvő lakosságszám és szűkös kínálat is hozzájárult.

Egy belga egyetemi tanulmány szerint az átgondolatlan várostervezésnek tudható be az a tény, hogy az uniós közintézményeket Luxembourggal és Strasbourggal ellentétben a város szívében építették fel. A hivatalokban dolgozók és a közelbe települt cégek képviselői mind-mind szeretnének a munkahelyükhöz közel lakni, de a környéken részben a helyhiány miatt szűkös a kínálat.

A város lakosságszámának hirtelen növekedése megsokszorozta a keresletet a bérleti- és a lakáspiacon, különösen a 2004-es bővítést követően. A tagállamok számának emelkedésével arányosan újabb fejlesztésekre volt szükség a felduzzadt apparátus lakhatási problémáinak orvoslására.

A városközpont szomszédságában is emelkedni kezdtek az árak és a helyiek számára szinte megfizethetetlenné váltak az ingatlanok. A beruházók a piaci igények kielégítése érdekében lakóingatlan beruházásokba kezdtek és éves szinten több ezer új építésű lakást adnak át a kiemelt övezetben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az uniós negyedben a közintézmények szomszédságában épülő projektekben a legdrágább kétszobás lakások vételára eléri a négyszázezer eurót (96 millió forintot). A keresletet fokozza, hogy közel van a repülőtér, valamint a város kiválóan csatlakozik a nemzetközi vasútvonalakhoz. A szomszédos országokban élők vasúttal majdnem olyan gyorsan érhetnek haza, mintha repülővel mennének.

A brüsszeliek tudják, hogy városuk kiemelt szerepet tölt be a nemzetközi politikában és a kontinens irányításában. Mindenesetre az is megállapítható, hogy a kereslet emelkedésével járó áremelkedés ellenére is a brüsszeli árak még több nyugat-európai nagyváros árszínvonala alatt vannak.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm