13 °C Budapest

40%-kal drágább a kínai munkaerő a magyarnál - hogy is van ez?

Pénzcentrum
2005. április 12. 09:15

Belgium, Svédország és Németország vezeti a munkaerőköltségekről összeállított minap megjelent európai listát, mely egyúttal a világranglista "élét" is jelenti. Az 50 ezer euró körüli éves foglalkoztatási költségek több mint négyszeresét jelentik a kelet-európai átlagnak, és közel tízszeres különbség mutatkozik a listavezető Belgium, és az Európai Unióban legalacsonyabb foglalkoztatottsági

költséget mutató Lettország között.

Hazánk az európai mezőny vége felé helyezkedik el az éves szinten közel 10 ezer eurós költségszinttel. Igencsak meglepő ugyanakkor, hogy a Mercer, a világ egyik legnagyobb humánerőforrás-gazdálkodással és kutatással foglalkozó intézete által publikált adatok szerint a kínai munkaerő éves összehasonlításban átlagosan 40%-kal drágább a magyarnál. Az adatok arra utalnak: nem véletlen az, hogy számos európai, illetve más kontinensbeli befektető egyre inkább a kelet-európai országok munkavállalóinak foglalkoztatásában gondolkodik.

A világ egyik legnagyobb humánerőforrás gazdálkodással és kutatással foglalkozó intézete, a Mercer a napokban jelentette meg tanulmányát az európai foglalkoztatottsági költségekről. Ez arra mutat rá, hogy tetemesek a foglalkoztatottsági költségkülönbségek az öreg kontinensen, melyek érdemben befolyásolhatják a befektetői döntéseket, illetve ezzel párhuzamosan a munkaerő áramlását is.

Az adatok szerint míg a legdrágábbnak számító Belgiumban éves szinten átlagosan 53,577 eurót tesz ki egy alkalmazott foglalkoztatására kiadott összeg, addig Lettországban mindössze 4.752 euró ez a kiadási tétel. Az első ábra csak a nemzeti átlagjövedelem alapján, míg a második a bérekre rakódó különféle járulékok alapján is rangsorolja az országokat.



Az átlagos munkaerő-költség az EU-ban 28,269 eurót tesz ki, szemben az USA 33,195 eurójával és a japánok 45,839 eurójával. Az adatok azonban "félrevezetőek" olyan értelemben, hogy ha a 10 új EU-tagot kivesszük az átlagszámításból, azt kapjuk, hogy az EU-15-ben a foglalkoztatási költségek 23%-kal az amerikai felett vannak. Igen érdekes például, hogy a belgiumi foglalkoztatotti költségszint 61%-kal (!), míg az ötödik helyezett Egyesült Királyságé 40%-kal magasabb az Egyesült Államokénál.

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy a jellemzően legjelentősebb tételnek számító társadalombiztosítási jellegű kiadások mekkora részarányt képviselnek a teljes foglalkoztatottsági költségeken belül. Kiugróan magas érték jött ki Kína esetében, Magyarország számos kelet-európai országgal a lista elején áll.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyarországi 9.946 eurós éves foglalkoztatotti átlagfizetés az EU-25 átlagnak mindössze a 35%-át teszi ki, míg az EU-15-nek mindössze 24%-át. A régiós versenytársak közül az alábbi táblázat alapján látható, hogy viszonylag magas a bérköltségszint, ami a regionális tőkevonzó képesség szempontjából kedvezőtlen tény.


A jelentés hazánk (illetve a négy visegrádi ország) szempontjából legnagyobb érdekessége, hogy a kínai munkaerő mintegy 40%-kal haladja meg a magyar munkaerő foglalkoztatási költségét. Érdemes ugyanakkor felhívni a figyelmet arra, hogy az indiai munkaerő (éves szinten 2,024 euró) mindössze 20%-a a magyarnak.


A részletes adatokból az látszik, hogy Kínában mind a nominális bérköltség, mind a korábban már kiemelt társadalombiztosítási járulék meghaladja a magyar szintet a Mercer adatai szerint, így a teljes foglalkoztatotti bérköltség is érdemben magasabb a magyarnál. Ez a megállapítás egyértelműen megkérdőjelezi az "olcsó kínai munkaerő" gyakorta hangoztatott szóösszetételt, amikor a magyar (illetve régiós) külföldi működőtőke-vonzó képességről beszélünk (pl. a vállalatok az olcsób munkaerő-költségek miatt tőlünk kitelepülnek Kínába.) A Mercer adatai alapján ezután inkább az "olcsó indiai munkaerőt" kell felhoznunk bizonyos vállalati döntések magyarázatakor...

Módszertani kérdések

A Mercer a foglalkoztatottsági költség kiszámításához (értelmezésünk szerint) a nemzeti átlagjövedelemhez (melyben a bérekre rakódó adóterhek is benne vannak) hozzáadja a társadalombiztosítási jellegű, a kötelező és a (foglalkoztató általi) önkéntes jellegű (pl. önkéntes nyugdíjpénztári, halálesetre vonatkozó biztosítási, rokkantsági, illetve orvosi) járulékfizetési díjakat, és ezek összegét tekinti az irányadó költségnek egy-egy ország esetében. Egyéb járulékok súlya a Mercer indoklása szerint túlzottan országspecifikus, és részarányuk a munkáltatók által fizetett költségeken belül elhanyagolható.

Amint arra a jelentés is utal, nem feltétlenül lehet szerencsés csupán a nemzeti átlagbéreket használni országok közötti befektetési döntés meghozatalához az egyes országokon belüli jelentős ágazati (és térségi) foglalkoztatottsági költségszintek miatt, ezeket ugyanis "elfedi" a nemzetgazdasági átlagos adat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm