24 °C Budapest

Tíz agrártársaságot értékesít az ÁPV Rt.

Pénzcentrum
2004. április 30. 08:27

A privatizációs szervezet nyilvános, egyfordulós pályázatot ír ki a többségi tulajdonában lévő tíz agrártársaságra - tette közzé az ÁPV Rt. A gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében a privatizáció során a pályázóknak a vételár kifizetése mellett készpénzes tőkeemelést kell vállalniuk. Az értékesítés a pályázaton kialakuló, piaci áron történik. Az értékesítés érvényesíti a piaci verseny követelményeit, ugyanakkor tekintettel kíván lenni az agrárágazat sajátos gazdálkodási viszonyaira.

A kormány 2004. március 24-én döntött a tíz agrártársaság állami tulajdonú részvényeinek értékesítéséről.

Az ÁPV Rt. Igazgatósága 2004. április 29-i ülésén elfogadta a pályázati kiírásokat. Az érintett állami tulajdonú agrárcégek a következők:
Abaúji Charolais Rt.
Alcsiszigeti Mg. Rt.
Bácsalmási Agráripari Rt.
Bólyi Mg. Rt.
Enyingi Agrár Rt.
Hód-Mezőgazda Rt.
Komáromi Mg. Rt.
Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt.
Szerencsi Mg. Rt.,
Tokaj Kereskedőház Rt.

A pályázati felhívás két országos napilapban és az adott társaság székhelye szerinti megyei lapban jelenik meg a közeli napokban.

Az értékesítésre kerülő agrártársaságok meghatározó szerepet játszanak az ágazatban. A cég-csoport nettó árbevétele meghaladja a 44 milliárd forintot, 33 milliárd forint saját tőkével rendelkeznek, ötezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Az agrártársaságok magánosítása a privatizációs törvény követelményeinek érvényesítésével valósul meg, a pályázaton részvevők köre nem korlátozott. A pályázatok elbírálásakor érvényesítésre kerülnek az ÁPV Rt. versenyeztetési szabályzatának vagyonértékeléssel kapcsola-tos előírásai.

A pályázat során az ÁPV Rt. tekintettel lesz a privatizációs törvényben, illetve a kormányhatározatban rögzített értékesítési prioritásokra. A megcélzott befektetői kört a társaságok munkavállalói, a termelők, integrált partnerek, a helyi mezőgazdasági vállalkozók, a beszállítók és a hazai szakmai befektetők alkotják. A pályázatok értékelése során 100 pont az elérhető legmagasabb pontszám. Az értékelés súlyozási szempontjai: a vételár nagysága, amelyre 45 pont adható, a támogatott befektetői kör bevonása (35 pont), valamint a vállalt tőkeemelés nagysá-ga (20 pont). A pályázatokat a Részletes Tájékoztatóban előre meghirdetett módon az értékelő bizottság bírálja el, amelyben az ÁPV Rt. szakemberei mellett részt vesznek az FVM és az ágazati szakszervezet képviselői is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A pályázati eljárás során az ajánlattevő vállalásai csak akkor értékelhetők, ha azok teljesítésére kötelezettséget vállal, teljesülésüket szigorú garanciarendszerrel támasztja alá.

Az ÁPV Rt. a privatizációs törvény rendelkezéseinek figyelembe vételével az egyes társaságoknál a birtokában lévő részvények 15%-át a társaságok dolgozóinak ajánlja fel megvételre. A dolgozói részvényvásárlás az elfogadott ajánlatban szereplő árfolyamértéken és fizetési feltételekkel történik, árkedvezmény mellett. A munkavállalói kedvezmény maximálisan a vételár 50 %-áig terjedhet.

Az ÁPV Rt. megítélése szerint a privatizációra azért kerülhet sor, mert az agrárpolitikai feladatok a magángazdasági viszonyok között is kockázatmentesen és hatékonyan megvalósíthatók. Az ÁPV Rt. elvárásai szerint a társaságok tőkehelyzete a privatizáció során és azt követően jelentősen megerősödik, valamint a privatizációt követően a magántársaságok a jelentős pályázati forrásokhoz is kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá. Az agrárprivatizáció során az ÁPV Rt. fő célja a társaságok értékeinek és működőképességének megőrzése, gazdálkodásuk hatékonyságának elősegítése, és a szükséges tőkeemelések megvalósulása. A csoportszinten több mint 4,5 milliárd forintot kitevő kötelező tőkeemelések révén az agártársaságok friss tőkéhez jutnak, így biztosítottak lesznek a források a középtávú fejlesztések megvalósításához.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?