27 °C Budapest

Tíz agrártársaságot értékesít az ÁPV Rt.

Pénzcentrum
2004. április 30. 08:27

A privatizációs szervezet nyilvános, egyfordulós pályázatot ír ki a többségi tulajdonában lévő tíz agrártársaságra - tette közzé az ÁPV Rt. A gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében a privatizáció során a pályázóknak a vételár kifizetése mellett készpénzes tőkeemelést kell vállalniuk. Az értékesítés a pályázaton kialakuló, piaci áron történik. Az értékesítés érvényesíti a piaci verseny követelményeit, ugyanakkor tekintettel kíván lenni az agrárágazat sajátos gazdálkodási viszonyaira.

A kormány 2004. március 24-én döntött a tíz agrártársaság állami tulajdonú részvényeinek értékesítéséről.

Az ÁPV Rt. Igazgatósága 2004. április 29-i ülésén elfogadta a pályázati kiírásokat. Az érintett állami tulajdonú agrárcégek a következők:
Abaúji Charolais Rt.
Alcsiszigeti Mg. Rt.
Bácsalmási Agráripari Rt.
Bólyi Mg. Rt.
Enyingi Agrár Rt.
Hód-Mezőgazda Rt.
Komáromi Mg. Rt.
Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt.
Szerencsi Mg. Rt.,
Tokaj Kereskedőház Rt.

A pályázati felhívás két országos napilapban és az adott társaság székhelye szerinti megyei lapban jelenik meg a közeli napokban.

Az értékesítésre kerülő agrártársaságok meghatározó szerepet játszanak az ágazatban. A cég-csoport nettó árbevétele meghaladja a 44 milliárd forintot, 33 milliárd forint saját tőkével rendelkeznek, ötezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Az agrártársaságok magánosítása a privatizációs törvény követelményeinek érvényesítésével valósul meg, a pályázaton részvevők köre nem korlátozott. A pályázatok elbírálásakor érvényesítésre kerülnek az ÁPV Rt. versenyeztetési szabályzatának vagyonértékeléssel kapcsola-tos előírásai.

A pályázat során az ÁPV Rt. tekintettel lesz a privatizációs törvényben, illetve a kormányhatározatban rögzített értékesítési prioritásokra. A megcélzott befektetői kört a társaságok munkavállalói, a termelők, integrált partnerek, a helyi mezőgazdasági vállalkozók, a beszállítók és a hazai szakmai befektetők alkotják. A pályázatok értékelése során 100 pont az elérhető legmagasabb pontszám. Az értékelés súlyozási szempontjai: a vételár nagysága, amelyre 45 pont adható, a támogatott befektetői kör bevonása (35 pont), valamint a vállalt tőkeemelés nagysá-ga (20 pont). A pályázatokat a Részletes Tájékoztatóban előre meghirdetett módon az értékelő bizottság bírálja el, amelyben az ÁPV Rt. szakemberei mellett részt vesznek az FVM és az ágazati szakszervezet képviselői is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pályázati eljárás során az ajánlattevő vállalásai csak akkor értékelhetők, ha azok teljesítésére kötelezettséget vállal, teljesülésüket szigorú garanciarendszerrel támasztja alá.

Az ÁPV Rt. a privatizációs törvény rendelkezéseinek figyelembe vételével az egyes társaságoknál a birtokában lévő részvények 15%-át a társaságok dolgozóinak ajánlja fel megvételre. A dolgozói részvényvásárlás az elfogadott ajánlatban szereplő árfolyamértéken és fizetési feltételekkel történik, árkedvezmény mellett. A munkavállalói kedvezmény maximálisan a vételár 50 %-áig terjedhet.

Az ÁPV Rt. megítélése szerint a privatizációra azért kerülhet sor, mert az agrárpolitikai feladatok a magángazdasági viszonyok között is kockázatmentesen és hatékonyan megvalósíthatók. Az ÁPV Rt. elvárásai szerint a társaságok tőkehelyzete a privatizáció során és azt követően jelentősen megerősödik, valamint a privatizációt követően a magántársaságok a jelentős pályázati forrásokhoz is kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá. Az agrárprivatizáció során az ÁPV Rt. fő célja a társaságok értékeinek és működőképességének megőrzése, gazdálkodásuk hatékonyságának elősegítése, és a szükséges tőkeemelések megvalósulása. A csoportszinten több mint 4,5 milliárd forintot kitevő kötelező tőkeemelések révén az agártársaságok friss tőkéhez jutnak, így biztosítottak lesznek a források a középtávú fejlesztések megvalósításához.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM