16 °C Budapest
Prague, Czech republic - June 18, 2016: Sberbank corporation logo on the building of Czech headquarters on June 18, 2016 in Prague, Czech republic.

Atyaég! Ennyi ügyfél pénze úszott el a Sberbank kivonulásával: sokan egy lakás árát bukták

2022. március 24. 12:01

360 milliárd forint volt a magyarországi Sberbank betétállománya a végelszámolás kezdetén. Mivel az OBA betétbiztosítása ebből csak 146,7 milliárd forintra vonatkozott, elmondható, hogy 213 milliárd forintra, a betétösszegek 60%-ára nem volt biztosítás. E betétek tulajdonosai május 3-áig élhetnek hitelezői igényükkel a végelszámolónál.

Azt már két hete elárulta az Országos Betétbiztosítási Alap, hogy a 100 ezer euró (korábbi árfolyamon 38,047 millió forint) alatti betétek, illetve részösszegek 146,7 milliárd forintot tettek ki, ennyi volt az OBA betétbiztosítási kötelezettsége, amiből nagyjából 112 milliárd forintot mára ki fizetett, 35 milliárd forintért pedig még nem jelentkezett a tulajdonosa. Az azonban nem volt ismert, hogy mennyi azoknak a betéteknek az összege, amelyekre nem létezett betétbiztosítás, mert 100 ezer euró feletti összegekről van szó.

Portfolio kérdésére most a végelszámolást végző PSFN Kft. elárulta: a végelszámolás megindulásakor a Sberbank teljes betétállománya közel 360 milliárd forintot tett ki a végelszámolás kezdetén, ebből a vállalati betétállomány valamivel több mint 250 milliárd (12 ezer ügyfél) a lakossági betétállomány pedig kevesebb mint 110 milliárd forint (55 ezer ügyfél). Az OBA számaival összevetve mindez azt jelenti, hogy mintegy ezer vállalati ügyfél 188 milliárd forintjára és szintén közel ezer lakossági ügyfél 25 milliárd forintjára nem vonatkozott az OBA-kártalanítás.

A kártalanítás alá nem eső betétállomány tehát a teljes betétállomány 60%-át képviseli, de darabszám szerint az ügyfelek mintegy 3%-áról van szó. Az átlagosan bent ragadó (100 ezer euró feletti) összeg az érintett céges ügyfeleknél valahol 150-200 millió forint körül, a lakossági ügyfeleknél 25 millió forint körül lehetett. Az OBA 2022. március 3-ától március 18-áig végezte a betétesek kártalanítását. A betétek tőke- és kamatösszege után fő szabály szerint legfeljebb 100 ezer euró összegnek megfelelő kártalanítást fizetett, mely a kártalanítás kezdő napját megelőző napi MNB árfolyamon számolva legfeljebb 38 047 000 forint kártalanítási összeget jelentett.

Az ezen maximális kártalanítási összeget meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétkövetelésekre vonatkozó igényüket a betétesek a cégbíróság végelszámolás megindításáról hozott végzésének Cégközlönyben történő közzétételétől számított 60 napon belül jelenthetik be a végelszámolónak. A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a Cégközlönyben 2022. március 4. napján közzétettevégzését, mely a Sberbank Magyarország Zrt. végelszámolásának megindítását rögzíti. A 60 napos határidő miatt a hitelezői igénybejelentés határideje 2022. május 3-a, ezen a napon kell legkésőbb postára adni az igénybejelentést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hitelezők igénybejelentésükre szolgáló formanyomtatványt az ezen az oldalon szereplő linkekről tudják letölteni. A hitelezői igény bejelentése díjmentes. A végelszámoló a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 15 napon belül a követelésekről jegyzéket készít, ezen belül külön kimutatja az elismert és a vitatott hitelezői igényeket.

A végelszámoló a hitelezőket a követelésük minősítéséről a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 45 napon belül értesíti. A hitelezői igénybejelentést az alábbi címre kell elküldeni: Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft, 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78. I. em. A végelszámoló kéri, hogy a borítékon a következőket a „Hitelezői igénybejelentés – Sberbank” szöveg legyen feltüntetve.

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 09:50
Az OTP Csoport közzétette új online ingatlanhirdetési oldalát.
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 07:54
Megjelentek a részletek az új Bónusz Magyar Állampapírral kapcsolatban (BMÁP), az induló éves kamats...
Holdblog  |  2022. szeptember 27. 06:03
Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 26. 15:28
Megjelent a tájékoztató az új prémium állampapírokról. Az ötéves 0.75 százalékos prémiumot fizet, de...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?