16 °C Budapest
Asian woman looking stock market graph at monitor screen . Concept for investment financial .

Történelmi rekord: ilyen még sosem fordult elő a budapesti tőzsdén

2021. október 3. 20:02

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 53 589,80 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 2136,09 ponttal, 4,15 százalékkal magasabban, mint az előző héten. A részvénypiac forgalma 69,15 milliárd forint volt a múlt heti 48,97 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi befektetői hangulat jelentősen romlott az elszálló nyersanyagárak, a kínai energiahiány és a stagflációs félelmek miatt, ennek ellenére a BUX új csúcsra emelkedett.

A kommentárban jelezték: bár nem sikerült a szeptember 30-i határidőig megállapodni a helyreállítási alapról, sajtóértesülések szerint jól haladnak a tárgyalások a kormány és az Európai Bizottság között, év végéig megszülethet a megállapodás, és megérkezhet a források első részlete.

A héten történt események közül kiemelték, hogy Üzbegisztán negyedik legnagyobb bankjában, az Ipoteka Bankban 75 százalékos tulajdonrészt vásárolt az OTP. Az üzbég pénzintézet mérlegfőösszege 3,05 milliárd dollár, a tőkemegtérülési rátája 11 százalékos, lakossági ügyfeleinek száma 1,2 millió. A végleges szerződést még nem írták alá, a vételárról egyelőre nincs információ, a könyv szerinti érték nagyjából 88 milliárd forint.

Az Equilor az összefoglalóban kitért arra, hogy hazai bankokat is felminősített a Moody's. A felminősítés az OTP Bankot és OTP Jelzálogbankot, az MFB-t, az Erste Bankot, a K&H Bankot és a Raiffeisen Bankot érintette. Az OTP esetében a partnerkockázati értékelést Baa2-ről Baa1-re javították, és felülvizsgálják a hosszú távú betéti besorolást, amelyre jelenleg Baa1-es osztályzat van érvényben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hét hírei kapcsán felidézték azt is, hogy céláremelés érkezett a Molra. A Goldman Sachs 2700 forintról 2800 forintra emelte az olajtársaságra vonatkozó 12 hónapos célárfolyamát, az ajánlás változatlanul semleges.

  • A héten a legnagyobb, 6,74 százalékos erősödést az OTP érte el, a papír 18 680 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 35 milliárd forintot.
  • A Mol árfolyama 5,45 százalékkal nőtt, pénteken 2594 forinton fejezte be a kereskedést, forgalma a héten 19,3 milliárd forintot tett ki.
  • A Richter-részvények ára 0,06 százalékkal csökkent a héten, pénteken 8570 forinton zárt a papír, heti forgalma 10,6 milliárd forint volt.
  • A Magyar Telekom 0,71 százalékkal esett a héten, pénteken 421,5 forinton fejezte be a kereskedést, forgalma meghaladta a 466 millió forintot.
  • A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4372,74 ponton fejezte be a hetet, ami 48,43 ponttal, 1,12 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 30. 06:35
Minden esély megvan rá, hogy a G7-országok importtilalmat fognak elrendelni Oroszországgal szemben a...
MEDIA1  |  2023. szeptember 29. 18:26
A budapesti Vörösmarty téren és a Váci utcában fényképeztek le koldusokat a Metropol munkatársai, de...
Bankmonitor  |  2023. szeptember 29. 12:56
Számos házaspár keresi fel a Bankmonitort azzal a kérdéssel, hogy mikorra érdemes időzíteniük a Baba...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 29. 11:13
A racionális várakozásokon alapuló pénzügyi modellek nem képesek magyarázni a részvényárak előrejele...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM