2 °C Budapest
Asian woman looking stock market graph at monitor screen . Concept for investment financial .

Történelmi rekord: ilyen még sosem fordult elő a budapesti tőzsdén

2021. október 3. 20:02

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 53 589,80 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 2136,09 ponttal, 4,15 százalékkal magasabban, mint az előző héten. A részvénypiac forgalma 69,15 milliárd forint volt a múlt heti 48,97 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi befektetői hangulat jelentősen romlott az elszálló nyersanyagárak, a kínai energiahiány és a stagflációs félelmek miatt, ennek ellenére a BUX új csúcsra emelkedett.

A kommentárban jelezték: bár nem sikerült a szeptember 30-i határidőig megállapodni a helyreállítási alapról, sajtóértesülések szerint jól haladnak a tárgyalások a kormány és az Európai Bizottság között, év végéig megszülethet a megállapodás, és megérkezhet a források első részlete.

A héten történt események közül kiemelték, hogy Üzbegisztán negyedik legnagyobb bankjában, az Ipoteka Bankban 75 százalékos tulajdonrészt vásárolt az OTP. Az üzbég pénzintézet mérlegfőösszege 3,05 milliárd dollár, a tőkemegtérülési rátája 11 százalékos, lakossági ügyfeleinek száma 1,2 millió. A végleges szerződést még nem írták alá, a vételárról egyelőre nincs információ, a könyv szerinti érték nagyjából 88 milliárd forint.

Az Equilor az összefoglalóban kitért arra, hogy hazai bankokat is felminősített a Moody's. A felminősítés az OTP Bankot és OTP Jelzálogbankot, az MFB-t, az Erste Bankot, a K&H Bankot és a Raiffeisen Bankot érintette. Az OTP esetében a partnerkockázati értékelést Baa2-ről Baa1-re javították, és felülvizsgálják a hosszú távú betéti besorolást, amelyre jelenleg Baa1-es osztályzat van érvényben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hét hírei kapcsán felidézték azt is, hogy céláremelés érkezett a Molra. A Goldman Sachs 2700 forintról 2800 forintra emelte az olajtársaságra vonatkozó 12 hónapos célárfolyamát, az ajánlás változatlanul semleges.

  • A héten a legnagyobb, 6,74 százalékos erősödést az OTP érte el, a papír 18 680 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 35 milliárd forintot.
  • A Mol árfolyama 5,45 százalékkal nőtt, pénteken 2594 forinton fejezte be a kereskedést, forgalma a héten 19,3 milliárd forintot tett ki.
  • A Richter-részvények ára 0,06 százalékkal csökkent a héten, pénteken 8570 forinton zárt a papír, heti forgalma 10,6 milliárd forint volt.
  • A Magyar Telekom 0,71 százalékkal esett a héten, pénteken 421,5 forinton fejezte be a kereskedést, forgalma meghaladta a 466 millió forintot.
  • A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4372,74 ponton fejezte be a hetet, ami 48,43 ponttal, 1,12 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem