Kivágott kép a képernyőről, amelyen a kutató egy petesejtet megtermékenyítő mikroszkópba néz. Intracitoplazmatikus spermiuminjekció.

Nagyon komoly veszélyben lehet több millió magyar egészsége: lehet, hogy erről eddig nem is tudtak

2024. június 23. 16:33

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a szintetikus-szerves fluorvegyületek felhalmozódása a herékben károsíthatja a spermiumokat és befolyásolhatja az utódok egészségét, például májbetegségek és magas koleszterinszint formájában. Ez minden eddiginél jobban rámutat az apák egészségi állapotának következő generációkat érintő hatásaira - írta cikkében a The Guardian.

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a szintetikus-szerves fluorvegyületek (PFAS), amelyeket "örökkévaló vegyi anyagoknak" is neveznek, felhalmozódnak a herékben. Ez az első alkalom, hogy ilyen megállapításra jutottak a kutatók, bár korábban is vizsgálták már a problémakört. Mint írták: ezek a vegyületek károsíthatják a spermiumokat egy kritikus fejlődési szakaszban, ami férfi utódoknál májbetegségekhezhez és emelkedett koleszterinszinthez vezethet. Az eredmények egereken végzett vizsgálatokon alapulnak.

Richard Pilsner, a Wayne State University School of Medicine kutatója és a tanulmány társszerzője szerint ezek az eredmények azt sugallják, hogy az apai expozíció is jelentős hatással van az utódok egészségére és fejlődésére.

A PFAS vegyületek egy nagy csoportot alkotnak, amelyek víz-, folt- és hőállóságot biztosítanak a termékeknek. Ezek a vegyületek nem bomlanak le a természetben és felhalmozódnak az emberi szervezetben, összefüggésbe hozhatók rákos megbetegedésekkel, születési rendellenességekkel és más súlyos egészségügyi problémákkal.

A kutatás szerint a PFAS vegyületek befolyásolják a spermiumok DNS-metilációját, egy olyan folyamatot, amely befolyásolja a gének aktivitását. Ez örökölhető és hatással lehet az utódok korai életkorbeli fejlődésére és későbbi egészségére. Különösen a máj koleszterintermelődését befolyásolhatja ezáltal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Michael Petriello, kutató (és társszerzője a tanulmánynak) kiemelte, hogy bár leggyakrabban a vérben és májban halmozódnak fel ezek a vegyületek, most már tudjuk, hogy a herékben is megtalálhatóak. A tanulmány alacsony expozíciós szinteket vizsgált, beleértve az ipar által általában biztonságosnak tartott rövid szénláncú PFAS-okat is.

A PFAS expozíció elsősorban vízen és élelmiszeren keresztül történik. Az új szövetségi határértékek bevezetése mellett ajánlott kerülni tapadásmentes főzőedényeket és vízálló nyugázatot használni annak érdekében, hogy csökkentsük ezen vegyi anyagokkal való érintkezést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem