33 °C Budapest
Corona virus close up

Súlyos dolog derült ki a legújabb Covid-variánsról: Magyarországon is terjed, durvább mint a sima omikron

2022. február 8. 13:33

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt héten pénteken jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent az omikron új, fertőzőbb variánsa, amely a BA.2-es elnevezést kapta. Az NNK vizsgálatait megerősítve azóta több esetben azonosította itthon az új omikront, aminek pontatlan lehet a megnevezése.

Bár hazánkban a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint is egyértelműen és döntően az omikron eredeti variánsa a domináns, az NNK munkatársai múlt hét pénteken kimutatták az omikron új, bizonyos országokban látványosan terjedő alvariánsát. A BA.2 néven ismert alvariáns dán tapasztalatok szerint 1,5-szer fertőzőbb, mint az „eredeti” omikron, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján nem okoz súlyosabb megbetegedést - írja közleményében a Neumann Labs.

Az NNK bejelentése óta az eredeti omikront is kimutató Neumann Labs itthon már további hat távol-keleti személy esetében azonosította biztosan az új alvariánst, akik mind szoros kapcsolatban állnak egymással

Ez a gyors és viszonylag nagyszámú beazonosítás is megmutatja, hogy a nemzetközi sajtóban „lopakodó omikronnak” elnevezett alvariáns esetében nem egy, a „radarjaink” számára láthatatlan „szupervariánsról” beszélünk, csupán az antigéntesztek elől tud elbújni a fertőzés kezdeti szakaszában

– hívja fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője. „A PCR tesztek esetében ezzel szemben mindössze arról van szó, hogy ha eddig meg akartuk állapítani, hogy delta vagy omikron fertőzést észleltünk-e, bevetettünk egy konkrét variánsazonosítót, hogy melyik variánsról is van szó. Azért hívják félreértésből lopakodónak a BA.2-es verziót, mert az a módszer, amivel a BA.1-es omikront megkülönböztettük a deltától, nem működik hibátlanul a BA.2 esetében. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a hagyományos, minden nap használt PCR tesztek ugyanúgy kimutatják ezt az alvariánst, mint az omikront és az összes többi variánst is. Magyarán szólva az omikron új alvariánsa nem „lopakodik”, csak „bújócskázik”, inkább kevesebb, mint több sikerrel” – teszi hozzá az ügyvezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?