Hivatalos: 91,6%-os hatékonyságú az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcina

Hivatalos: 91,6%-os hatékonyságú az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcina

2021. február 3. 05:15

91,6%-os hatékonyságú az oroszok által fejlesztett Szputnyik V koronavírus-vakcina, és komolyabb mellékhatásai sincsenek - közölte a tekintélyes brit orvosi folyóirat, a Lancet.

A harmadik klinikai fázis időközi vizsgálati eredményei szerint ráadásul az idősebb korosztályban is jól teljesített az oroszok által fejlesztett védőoltás, ott 91,8%-os volt a hatékonysági arány.

Azt ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a klinikai vizsgálatok még zajlanak, az időközi eredmények 20 ezer páciens vizsgálatai alapján jöttek ki, a harmadik klinikai fázis befejezéséhez még további 20 ezer főnél kell hasonló eredményt produkálnia a szernek.

Egyelőre azt sem tudni, hogy az orosz vakcina hasonlóan hatásos-e a koronavírus különböző mutációi ellen. Az orosz kutatók a várakozásai szerint a Szputnyik V ezek ellen is hatásos lesz.

Tegnapelőtt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is megszólalt az orosz vakcina hatékonyságáról; Szentiványi Mátyás közölte, hogy a védőoltásnak csak alsó korhatára van és 18 év felett mindenkinek beadható. A teljes nyilatkoztot itt olvashatod:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22