12 °C Budapest
Hivatalos: 91,6%-os hatékonyságú az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcina

Hivatalos: 91,6%-os hatékonyságú az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcina

2021. február 3. 05:15

91,6%-os hatékonyságú az oroszok által fejlesztett Szputnyik V koronavírus-vakcina, és komolyabb mellékhatásai sincsenek - közölte a tekintélyes brit orvosi folyóirat, a Lancet.

A harmadik klinikai fázis időközi vizsgálati eredményei szerint ráadásul az idősebb korosztályban is jól teljesített az oroszok által fejlesztett védőoltás, ott 91,8%-os volt a hatékonysági arány.

Azt ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a klinikai vizsgálatok még zajlanak, az időközi eredmények 20 ezer páciens vizsgálatai alapján jöttek ki, a harmadik klinikai fázis befejezéséhez még további 20 ezer főnél kell hasonló eredményt produkálnia a szernek.

Egyelőre azt sem tudni, hogy az orosz vakcina hasonlóan hatásos-e a koronavírus különböző mutációi ellen. Az orosz kutatók a várakozásai szerint a Szputnyik V ezek ellen is hatásos lesz.

Tegnapelőtt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is megszólalt az orosz vakcina hatékonyságáról; Szentiványi Mátyás közölte, hogy a védőoltásnak csak alsó korhatára van és 18 év felett mindenkinek beadható. A teljes nyilatkoztot itt olvashatod:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06