Itt az operatív törzs bejelentése: így kezdik meg a háziorvosok a lakosság oltását

2021. január 29. 12:02

Jövő héten kezdődik a regisztrátlak oltatása Magyarországon, kor alapján, de abban a sorrendben, ahogy regiszrációjukat leadták - jelentette be az operatív törzs mai napon tartott sajtótájékoztatóján Dr. György István.

Bízunk benne, hogy heteken belül felgyorsulnak az oltások - fogalmazott Dr. György István államtitkár. Ehhez minden megyében, a védelmi bizottságok mellett, oltási csoportok jöttek létre, összesen 20 helyszínen.

Az államtitkár hozzátette, eddig Magyarországra 200 ezer ember oltásához érkezett oltóanyag, a hétvégéig a teljes mennyiség elhasználásra kerül, ehhez még 30 ezer ember beoltására van szükség.

Ezekben a napokban lezárul az egészségügyi dolgozók és idősotthonok lakóinak kampányszerű oltása. Az oltócsapatok most csütörtöktől vasárnapig 1845 intézményben fognak oltani, csütörtökön 244 intézményben oltottak, ma 456 intézményben fog oltani 255 oltócsapat.

Jövő héten kezdődik a regisztrátlak oltatása

- mondta Dr. György István, aki azt is hozzátette, ebben a háziorvosok is részt vesznek, erről tájékoztatást ma kapnak az orvosok. Annyit viszont elárult, hogy 1800 háziorvos kap majd egy-egy ampulla Moderna-vakcinát, ez 10 személy oltására elegendő. A lista alapján 10 személlyel kell leegyeztetniük az orvosi tapasztalataik alapján az oltatást. Mint fogalmazott,

először életkor, majd regisztrációs sorrend alapján oltatnak.

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy összesen 5004 olyan háziorvosi praxis is kijelölésre került, ameleknek az lesz a feladata, hogy a körzetükben találjanak 6 olyan személyt, akiket a velük való egyeztetés alapján betegszállítókkal a megyei oltópontokon kapják meg a Pfizer-vakcinát. Összesen tehát több mint 48 ezer ember oltására kerül majd sor.

Az oltásra jelentkezők a regisztráció sorrendjében kerülnek beoltásra. Hasonlóan van ez az influenza-oltással is - mondta el György István. "Ez a következő hét pilot-hét lesz. Mindenki oltására sor fog kerülni, a beérkező vakcinák függvényében" - tette hozzá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az államtitkár szólt arról is, ha maradék oltóanyag keletkezik kinyitott ampullából, ezt olyan személynek kell adni, aki az előzetesen regisztráltak közül kerül ki, vagy olyan egészségügyi dolgozó, aki az oltásra várakozik. 6-nál kevesebb jelentkező esetén nem nyitnak ki ampullát, de gondosan ügyelnek arra, hogy ne legyen elhasználatlan vakcina.

Müller Cecília tisztifőorvos hozzátette, hogy jelenleg többféle vakcina áll lehetőségként előttünk: a Pfizer és a Moderna mRNS-vakcináival folyik jelenleg az oltatás. Hozzátette, ma az OGYÉI kiadta az engedélyt a Sinopharm készítményére is, vagyis a Pfizer, a Moderna, az Astrazeneca és a Sputnyik után a Sinopharmmal is olthatunk, így bővül a paletta, remélhetőleg rövidebb idő alatt véghez tudjuk vinni az immunizációt.

Müller tájékoztatása szerint az első oltás védettsége vakcinánként változik, a teljes védettséghez viszont kell a második oltás. Minden vakcina hatásfoka 70% fölötti. A tisztifőorvos ugyankkor jelezte, ha valaki a második oltása előtt megbetegedne, az mindenképp jelezze az oltópontnak, az oltást ugyanis így nem kaphatja meg.

A vakcinák melléhatásai kapcsán Müller Cecília leszögezte, hogy az oltást követő nem kívánatos reakciókról csekély számú bejelentés érkezik. Mint mondta, az esetleges mellékhatások a második oltás után erőteljesebbek lehetnek, ha például belázasodik valaki, akkor paracetamol tartamú tablettát érdemes szedni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm