31 °C Budapest
Müller Cecília: napok, hetek kérdése, és jönnek a tömeges megbetegedések

Müller Cecília: napok, hetek kérdése, és jönnek a tömeges megbetegedések

2020. március 29. 12:50

Hamarosan a tömeges megbetegedések szakaszába lép a magyar koronavírus-járvány - modta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Vannak fiatal betegek, egy idősek otthonában pedig 8 fertőzöttre bukkantak. 14 órakor átveszik megbízóleveleiket a kórházparancsnokok.

69 év az elhunytak átlagéletkora

Heten pozitivitást mutattak a nagymágocsi idősek otthonában, miután egy betegségre bukkanva teszteket végeztek - erősítette meg a média értesülését Müller. Az összes magyarországi beteg közül összesen 14-en szorulnak intenzív kezelésre. Az eddig elhunytak átlagéletkora 69 év.

A járvány terjedésének tömeges megbetegedéseket produkáló szakasza előtt már nagyon rövid az idő, néhány napon, héten belül ez bekövetkezik - mondta Müller az exponenciális szakaszt firtató kérdésre.

Nem magas a magyar halálozási ráta

Nem kiugróan maga a magyar halálozási ráta, a többi országban hasonló trend figyelhető meg - mondja Müller. De összehasonlítgatásnak nincs helye, mert minden ország más módon kezeli a járványt. Magyarország időben vezette be a lépéseket, ezért reméljük továbbra is alacsony lesz a betegség terjedése.

Kritikus alapbetegségek: a szív- érrendszeri megbetegedés, a rosszindulatú daganatos betegség a fő rizikófaktor, ami a magyar betegségek gyakoriságát is tükrözi. Vagyis ez alapján az általános szervezeti gyengeség a fő probléma.

Örökítő- vagy ellenanyag?

A vírus örökítőnyag, illetve a szervezet által termelt ellenanyag jelenlétére vonatkozó tesztelés is zajlik, a kétféle tesztnek megvan a helye az ellenőrzési rendszerben - mondja Müller.

Panasz van a kínai egészségügyi szállítmányokra

A vegyes nemzetközi tapasztalatok miatt a magyar hatóságok igyekeznek ellenőrizni a kínai szállítmányok minőségét - mondja Müller, de nem tér ki arra, hogy idehaza is van-e probléma a termékekkel.

A boltlátogatási korlátozások első napi tapasztalat

Az intézkedést megértették az emberek, az idősek is általában fegyelmezetten fogadták a korlátozást. A boltok figyeltek az új szabályozásra - mondta Lakatos. A döntés támogatottsága a megkérdezése alapján magas.

Van fiatal beteg

Van a betegek között fiatal és gyermek - mondja Müller. A vírus nem kímél senkit, az egész populációban bárkit megfertőzhet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 9-12 órás vásárlási idősáv "végszükséglet"

A súlyos betegek részére kijelölt ellátási helyszínek bővülnek, ahogy a betegszám növekszik. Természetesen az enyhe tüneteket produkálók otthon gyógyulhatnak. 

Az idősek részére fenntartott 9-12 óra közötti vásárlási idősáv egy "végszükséglet", ha másképp nem tudja ellátni magát. Ha van rá lehetőség, akkor teljesen kerüljék el a boltlátogatást.

Müller Cecília: idős betegek voltak az új áldozatok

A két új áldozat idős beteg volt, krónikus betegséggel, halálukhoz hozzájárulhatott a koronavírus fertőzés - mondja Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Várhatóan sok új fertőzést fogunk detektálni, több lesz a teszt is a kontaktkutatások eredményeképpen.A hét tesztlabor 0-24 órában működik, nincs elmaradás a vizsgálatokban.

A fertőzöttek jelentős része, 80 százaléka enyhe tünetekkel zajlik le, a fő kockázati faktor, ha valakinek van valamilyen súlyos alapbetegsége.

Megkezdik munkájukat a kórházparancsnokok

Kórházparancsnokok kezdik meg a munkájukat a kórházakban - emlékeztet Lakatos Tibor rendőrezredes a kormány döntésére. A megbízóleveleket 14 órakor kapják meg a parancsnokok.  A cél a szociális távolság megtartásával csökkentsük a vírus terjedésének a sebességét - mondja Lakatos a kijárási korlátozás okáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06