Müller Cecília: napok, hetek kérdése, és jönnek a tömeges megbetegedések

Müller Cecília: napok, hetek kérdése, és jönnek a tömeges megbetegedések

2020. március 29. 12:50

Hamarosan a tömeges megbetegedések szakaszába lép a magyar koronavírus-járvány - modta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Vannak fiatal betegek, egy idősek otthonában pedig 8 fertőzöttre bukkantak. 14 órakor átveszik megbízóleveleiket a kórházparancsnokok.

69 év az elhunytak átlagéletkora

Heten pozitivitást mutattak a nagymágocsi idősek otthonában, miután egy betegségre bukkanva teszteket végeztek - erősítette meg a média értesülését Müller. Az összes magyarországi beteg közül összesen 14-en szorulnak intenzív kezelésre. Az eddig elhunytak átlagéletkora 69 év.

A járvány terjedésének tömeges megbetegedéseket produkáló szakasza előtt már nagyon rövid az idő, néhány napon, héten belül ez bekövetkezik - mondta Müller az exponenciális szakaszt firtató kérdésre.

Nem magas a magyar halálozási ráta

Nem kiugróan maga a magyar halálozási ráta, a többi országban hasonló trend figyelhető meg - mondja Müller. De összehasonlítgatásnak nincs helye, mert minden ország más módon kezeli a járványt. Magyarország időben vezette be a lépéseket, ezért reméljük továbbra is alacsony lesz a betegség terjedése.

Kritikus alapbetegségek: a szív- érrendszeri megbetegedés, a rosszindulatú daganatos betegség a fő rizikófaktor, ami a magyar betegségek gyakoriságát is tükrözi. Vagyis ez alapján az általános szervezeti gyengeség a fő probléma.

Örökítő- vagy ellenanyag?

A vírus örökítőnyag, illetve a szervezet által termelt ellenanyag jelenlétére vonatkozó tesztelés is zajlik, a kétféle tesztnek megvan a helye az ellenőrzési rendszerben - mondja Müller.

Panasz van a kínai egészségügyi szállítmányokra

A vegyes nemzetközi tapasztalatok miatt a magyar hatóságok igyekeznek ellenőrizni a kínai szállítmányok minőségét - mondja Müller, de nem tér ki arra, hogy idehaza is van-e probléma a termékekkel.

A boltlátogatási korlátozások első napi tapasztalat

Az intézkedést megértették az emberek, az idősek is általában fegyelmezetten fogadták a korlátozást. A boltok figyeltek az új szabályozásra - mondta Lakatos. A döntés támogatottsága a megkérdezése alapján magas.

Van fiatal beteg

Van a betegek között fiatal és gyermek - mondja Müller. A vírus nem kímél senkit, az egész populációban bárkit megfertőzhet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 9-12 órás vásárlási idősáv "végszükséglet"

A súlyos betegek részére kijelölt ellátási helyszínek bővülnek, ahogy a betegszám növekszik. Természetesen az enyhe tüneteket produkálók otthon gyógyulhatnak. 

Az idősek részére fenntartott 9-12 óra közötti vásárlási idősáv egy "végszükséglet", ha másképp nem tudja ellátni magát. Ha van rá lehetőség, akkor teljesen kerüljék el a boltlátogatást.

Müller Cecília: idős betegek voltak az új áldozatok

A két új áldozat idős beteg volt, krónikus betegséggel, halálukhoz hozzájárulhatott a koronavírus fertőzés - mondja Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Várhatóan sok új fertőzést fogunk detektálni, több lesz a teszt is a kontaktkutatások eredményeképpen.A hét tesztlabor 0-24 órában működik, nincs elmaradás a vizsgálatokban.

A fertőzöttek jelentős része, 80 százaléka enyhe tünetekkel zajlik le, a fő kockázati faktor, ha valakinek van valamilyen súlyos alapbetegsége.

Megkezdik munkájukat a kórházparancsnokok

Kórházparancsnokok kezdik meg a munkájukat a kórházakban - emlékeztet Lakatos Tibor rendőrezredes a kormány döntésére. A megbízóleveleket 14 órakor kapják meg a parancsnokok.  A cél a szociális távolság megtartásával csökkentsük a vírus terjedésének a sebességét - mondja Lakatos a kijárási korlátozás okáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20