17 °C Budapest

10-ből 7 magyarra korai halál várhat: nem gondolnád, mi pusztítja őket

2019. április 1. 14:01

Messze nem fogyasztunk annyi zöldséget és gyümölcsöt, mint amennyi ajánlott lenne. Az Európai Unióban egyenesen mi fogyasztjuk a legkevesebb zöldséget, messze lemaradva a többi tagállamtól. Pedig a magas rosttartalmú étrend olyan betegségek megelőzésében segít, mint az infarktus vagy a vastagbélrák.

Alig eszünk zöldséget és gyümölcsöt, európai összehasonlításban rendre a legutolsók vagyunk ebben a tekintetben - derül ki az Eurostat adataiból. A gyümölcsök tekintetében hátulról a negyedikek vagyunk az Európai Unióban, nálunk kevesebbett csak a litvánok, lettek és bolgárok fogyasztanak. Hasonló a helyzet Horvátországban és Romániában is.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy Magyarországon a népesség 40 százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt és zöldséget - azaz 10 magyarból hat egyáltalán nem. A listavezető Olaszországban ez az arány 85 százalékos, azaz majdnem minden olasz naponta eszik gyümölcsöt. Ehhez képest meglehetősen elkeserítő a magyar adat.

Az első helyeken egyébként a déli államok szerepeltek, Portugáliában és Spanyolországban szintén népszerű a gyümölcsfogyasztás. Zöldségek tekintetében még rosszabbul állunk - ott egyenesen utolsók vagyunk.

Azaz az Európai Unióban senki nem fogyaszt olyan kevés zöldséget, mint a magyarok.

Ez a lakosság 30 százalékát jelenti. Az épp előttünk levő Romániában is a lakosság 41 százaléka naponta fogyaszt zöldséget, de a listavezető íreknél ez az arány 84 százalék. Hasonlóak sokat esznek a belgák, de az olaszok és portugálok zöldségfronton is jól teljesítettek. Az EU átlag 64 százalék, ennek mi még a felét sem érjük el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem túlzás, hogy az életünkkel játszunk

A rostfogyasztás pozitív hatásait egyre több kutatás támasztja alá. A rostban gazdag étrendet követők körében harmadára csökken a korai elhalálozás veszélye, írtuk meg egy korábbi cikkünkben. A rost segít megelőzni az infarktus, stroke, bélrák és 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Ehhez minden bizonnyal hozzájárul a manapság divatos szénhidrátszegény diéták is. A kenyér mellőzése például nem jó megoldás, egészségesebb a fehér lisztből készült kenyeret teljes kiőrlésűre cserélni. A gyümöcsök és zöldségek mellett ugyanis a teljes kiőrlésű kenyér- és tésztafélékben is megtalálható.

Magyarországon - ahogy az látható, különösen rossz a helyzet. Noha egy idei kutatás szerint a lakosság 90 százaléka tudja, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása magas rosttartalmuk miatt fontos, több mint egyharmaduknak azonban nincs ismerete arról, hogy egy nap mennyi rost bevitele szükséges. A dietetikusok ajánlása szerint naponta legalább 25 gramm mennyiségű rostot kell bevinnünk, ehhez egy nagy burgonyát, egy szelet barna kenyeret, 4-5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene fogyasztanunk naponta.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm