21 °C Budapest

Prostituáltak miatt büntettek meg egy magyar bankot

Pénzcentrum
2014. június 4. 16:05

A CIB Bank munkatársa azt gyanította, hogy bűnelkövetőkkel tart kapcsolatot a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete, ezért elutasították a civil szervezet számlanyitási kérelmét. Mire ügy lett a dologból az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt, a bank visszakozott, mondván az alkalmazott túlértékelte a kockázatot, de a bírságot már így sem kerülték el.

Egymillió forintos bírságot szabott ki egy bankra az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), amiért nem volt hajlandó bankszámlaszerződést kötni a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületével. Az erről szóló döntést január 24-én hozták meg, az eset anonimizált ismertetése a napokban, a jogerőssé válás után jelent meg az EBH honlapján. A hatóság itt nem nevezi meg sem a panaszost, sem a szervezetet, de Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke az Indexnek megerősítette, hogy róluk, illetve a CIB Bankról van szó.

Földi elmondta, hogy 14 éve bejegyzett szervezetüknek (korábbi nevén Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete) a régi bankjuknál nem volt semmi problémája, de a gazdasági helyzet miatt, amikor "minden fillérre oda kell figyelni", olcsóbb bankra akartak váltani, ezért mentek számlát nyitni a CIB-hez.

Az EBH-féle leírás szerint a következő történt, mikor megpróbálta: Kitöltötte a számlanyitáshoz kellő nyomtatványokat, beadta a szükséges papírokat. Az ügyintéző azt mondta neki, hogy az iratokat elfaxolják a központba, és következő nap majd keresik telefonon, hogy megbeszéljék a számlanyitás időpontját. Ehhez képest körülbelül 45 perccel a távozása után már felhívták, és közölték vele, hogy a bank üzletpolitikája miatt nem kíván velük szerződést kötni.

A bank az EBH előtt is azt állította, hogy üzletpolitikai döntés volt az elutasítás, de a hatóság értesítése után újra megvizsgálták a kérelmet, és megállapították, hogy az elbíráláskor a bank "egyes kockázati tényezőket tévesen mérlegelt és téves következtetésre jutott", amikor megtagadta a számlanyitást. Közölték azt is, hogy most már kötnének szerződést a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületével.

A tárgyaláson előadták, hogy a számlanyitási kérelem elbírálásakor a pénzmosásellenes törvény alapján kötelességük volt átvilágítani a kérelmezőt, és más civil szervezetek esetében is előfordul, hogy fennakadnak a szűrőn, és nem kötnek velük szerződést. A bank szerint az adott esetben az átvilágítást végző munkatárs hibázott, túlértékelte a kockázatokat. Állítólag nem az egyesület neve miatt utasították el a kérelmet, hanem a bank alkalmazottja (aki ma már nem dolgozik ott), az alapító okiratból vonta le azt a "messzemenő téves következtetést", hogy "esetlegesen a Büntető törvénykönyvbe ütköző magatartást megvalósító csoportokkal tart kapcsolatot" a szervezet.

A bank képviselője, aki ezt a magyarázatot adta, azt nem árulta el, pontosan milyen tényezőket mérlegelt rosszul az illető. Az EBH arra jutott, hogy az egyesületet azért érte hátrány, mert a szexmunkások érdekében tevékenykedik. Azt írták: "Köztudomású ugyanis, hogy noha a szexuális szolgáltatás nyújtása Magyarországon - jogszabályban előírt feltételekkel - legális tevékenység, a prostituáltakkal szemben a társadalomban előítéletek élnek, továbbá sok tekintetben különböző veszélyeknek kitett, hátrányos társadalmi helyzetű csoportnak tekinthetők".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az EBH nem fogadta el a bank védekezését, és kiszabta az 1 milliós bírságot az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt. A bírság összegét befolyásolta, hogy a CIB-nek már nem ez az első ilyen bírsága, az viszont a javukra szólt, hogy hajlandóak lettek volna az okozott hátrány "reparációjára".

Földi Ágnesék azonban a történtek után már nem akartak náluk számlát nyitni. Elmentek egy másik bankhoz, ahol zökkenőmentes volt a számlanyitás. "Lesétáltam, levittem a szükséges iratokat. Egy fiatal ember volt a banki ügyintéző, aki elmosolyodott, hogy hű, tényleg van ilyen szervezet? Tíz perc után megnyitottam a számlát" - mondta az egyesület elnöke. Az EBH döntésével nem száz százalékosan elégedettek, szerintük lehetett volna magasabb is a CIB-re kirótt bírság, ha már egyszer korábban is elmarasztalták őket diszkrimináció miatt.

A szexmunkások érdekeit védő egyesületnek egyébként szintén nem ez volt az első ügye az EBH előtt. Évekkel ezelőtt egy művelődési ház ellen tettek panaszt. Egy rendezvényszervező közvetítésével ki szerettek volna bérelni egy termet sajtótájékoztatóhoz, rendben is ment a dolog, amíg meg nem tudták, ki lenne a bérlő, mert akkor mondvacsinált okokkal visszamondták a lehetőséget. Abban az ügyben is a szexmunkások javára döntött az EBH, mondta Földi.

A CIB Kommunikáció szerdán az Index kérdésére a következőképp kommentálta az EBH döntését: "Megerősítjük, hogy Bankunk a hibás döntését elismerte, elnézést kértünk ügyfelünktől és felajánlottuk a számlanyitás lehetőségét, amivel végül nem élt az Egyesület. A Hatóság döntését tudomásul vettük és a kiszabott bírságot befizettük".

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem