8 °C Budapest
Mátraterenye, 2023. január 2.Nógrád vármegye határát jelzõ új közúti tábla a 23-as fõúton Mátraterenye közelében 2023. január 2-án. Az Alaptörvény 11. módosítása értelmében 2023. január 1-jétõl a megyék neve vármegyékre változott.MTI/Komka Péter

Már nagyban lopják az új vármegyés táblákat: több év börtön várhat arra, akit elkapnak

2023. január 18. 17:32

Valaki máris ellopott egy vármegyehatárt jelző táblát, sőt a rendőrség már körözi is az útjelzőt. A tettes vélhetően nem tudja, de ha elkapják, akkor akár közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt is felelhet, de hogy garázdaság miatt előveszik, az szinte biztos.

Körözést adott ki a rendőrség egy Vas vármegye feliratú útjelzőtáblára - szúrta ki a Pénzcentrum az egyedi azonosítójellel nem rendelkező tárgyak körözési listáján.

Úgy tűnik tehát, hogy kb. két hét kellett ahhoz, hogy valaki a magáénak gondoljon egy új útjelzőtáblát. Konkrétan erről van szó, a sárvári rendőrkapitányság adta ki a körözést, úgyhogy vélhetően arról a környékről tűnt el.

Valaki már meg is lovasított egy vármegye táblát.
Valaki már meg is lovasított egy vármegye táblát. Forrás: Police.hu

Az elkövető talán nem is tudja, de ha megtalálják, akkor komoly büntetésre számíthat: ugyanis a Btk. szerint

Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Közlekedéstudományi Intézet szerint a fő szabály, hogy bűncselekménynek minősül a veszélyre figyelmeztető, valamint a kötelező utasítást adó táblák ellopása, megrongálása, és általában minden olyan tábla megváltoztatása, amik után a közlekedőknek változtatniuk kell addigi haladásukon - ilyen a városhatárt jelző tábla is, úgyhogy bár jó poénnak tűnhet, de azt se vidd haza!

Az új táblákat egyébként január elsejétől folyamatosan helyezi ki a Magyar Közút, hiszen azóta a megyéket vármegyére keresztelték. Korábban kiderült, hogy a vállalatnak 714 darab megyehatárjelző táblát kell átírnia. Mint közölték, igyekeznek költséghatékonyak lenni, elsősorban kisebb módosításokra, átmatricázásokra kerül majd sor, de egyes helyeken szükség lehet táblacserékre is. Azt egyelőre nem tudni, hogy mindez összesen mennyi pénzbe kerül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Más bűncselekmény is felmerülhet

Ha a megyehatárt jelző táblát csak enyhébb esetnek tekintik - hiszen a megyehatár jelzése nem tilt semmit, és utasítást sem ad az autósoknak, maximum a megyei pályamatrica, és az egyéb útdíjak érvényessége miatt lehet fontos -, akkor a tettest rongálásért vehetik elő. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás nagyobb kárt okoz, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás jelentős kárt okoz.

Amennyiben épp rajtakapják az illetőt táblalopás közben, akkor garázdaság miatt is felelhet. Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A Btk. szerint egyébként a büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, fegyveresen, felfegyverkezve vagy nyilvános rendezvényen vagy gyűlésen követik el.

Címlapkép: Komka Péter, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm