19 °C Budapest
Close-up of car european license plate. Automobile from eu. Macro shot of registration number from european union. Small stars placed in circle. Vehicle and transport concept

Új rendszámokat vezetnek be Magyarországon: kifogyóban a készlet, lépni kellett

2022. január 26. 11:03

Még több mint másfél millió rendszámvariáció adható még ki a jelenleg használt formátumból, úgyhogy biztos kitart a készlet az új plakettek nyári bevezetéséig - közölte a Pénzcentrum kérdésére a Belügyminisztérium. A tárca szerint most a TEL betűkombinációnál tartanak, a T-n kívül a V és a Z kezdő karakterek is kiadhatóak még. Kiderült, hogy tavaly több mint 1400 egyedi rendszámot adtak ki. Közben a Magyar Autóklubbal már azt tudatták, hogy a veterán autókra szánt rendszámok nemsokára kifogynak, úgyhogy februártól júliusig ideiglenesen újfajta táblákat kapnak a muzeális járgányok, ameddig egységesen be nem vezetik az újakat.

2022. július 1-jétől jön Magyarországon az új rendszámformátum, amely az eddigi három betű-három szám kombinációt váltja. Az új plaketteken már 4 betű lesz a 3 szám mellett.

Bő fél évvel a bevezetés előtt vélhetően nem kell attól félni, hogy idő előtt elfogynának a "régi" rendszámok. Ugyanis a Belügyminisztérium a Pénzcentrum kérdésére közölte:

Válaszadásunkkor (kedd délután - a szerk.) a három betű három szám formátumban még kiadható rendszámtábla variációk száma 1 560 288 darab. Jelenleg a TEL betűkombinációnál tart a sorrend. A továbbiakban a T, a V és a Z kezdő karakterek használhatóak fel.

Mint a tárca fogalmazott: az új rendszámtáblák bevezetéséig a rendelkezésre álló variációk nyilvánvalóan elégségesek, kifogyásuk kizárt, a kibocsátás előre hozása teljességgel indokolatlan.

Kifogyóban a veteránok rendszámai

"Sima" rendszámból tehát van elég az új széria nyári bevezetéséig, viszont a Magyar Autóklub blogja szerint a veterán autókra kerülő, mostani OT-s rendszámok vészesen fogynak, ezért február 1-től új, a korábbitól eltérő OT-rendszámmal ismerkedhetünk meg - egészen júliusig adják ki őket, ameddig egységesen le nem cserélik az összes magyar rendszámot.

Így fognak kinézni az új rendszámtáblák nyártól. Forrás: Facebook/Innovációs és Technológiai Minisztérium
Így fognak kinézni az új rendszámtáblák nyártól. Forrás: Facebook/Innovációs és Technológiai Minisztérium

A muzeális járművek rendszámtáblája az OT betűk mellett két számjegyet, egy kötőjelet és újabb három számjegyet tartalmaz a következő öt hónapban. Ezután, júliustól kezdve már az új formátumú vélhetően több évtizedig velünk maradó hatósági jelzést teszik a minősített autókra, ennél az OT betűjeleket magyar címer, két betűjel, kötőjel és három számjegy követi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Rengetegen rázzák a rongyot

Mint a minisztérium közölte, 2021-ben 1 451 darab, míg 2020-ban 1 547 darab egyedi rendszámot adtak ki Magyarországon. Azt nem részletezték, hogy ezek közül mennyi volt a "klasszikus" három betű, három szám formátumú, és hány autós variált a betűk és a számok mennyiségével.

Ilyenek lesznek az új rendszámok. Forrás: Magyar Közlöny.
Ilyenek lesznek az új rendszámok. Forrás: Magyar Közlöny.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia, aki egyedi rendszámot tenne autójára: egy három betű, három számos, ámde egyedileg kiválaszozott rendszámért 112 450 forintot kell fizetni. Egy egyedileg előállított rendszámtábla még ennél is drágább, legyen szó akár négy betű, két számos, akár öt betű, egy számos felállásról, 435 000 forintba kerül.

A Belügyminisztérium most azt közölte kérdésünkre, hogy az új formátum bevezetésével az egyedi rendszámtáblák igazgatási szolgáltatási díjában változás nem várható - korábban egyébként az Innovációs és Technikai Minisztérium is hasonlóképp nyilatkozott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?