1 °C Budapest
Pre Owned Cars For Sale on Car Dealer Lot. Closeup Photo. Automotive Industry Concept. cimlapi

Egyre súlyosabb a helyzet a magyar autópiacon: rengeteget kell várni egy új kocsira

2021. október 28. 09:04

Néhány hónaptól akár egy évig is tarthat a várakozási idő, mire valaki új autóhoz jut Magyarországon. A gyártási nehézségek miatt a Magyar Suzuki árat is emelt a közelmúltban. A használtpiacon sem sokkal jobb a helyzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyre jobban nyílik az olló a kereslet és kínálat között, bizonyos modellek gyártása jelentősen visszaesett, mondta a Növekedés.hu-nak Reizer Levente, a Nissan PR-menedzsere. Minél „komplexebb” egy modell, annál valószínűbb, hogy akadozik a gyártás.

A várakozási idő tekintetében még jó helyzetben vagyunk, mert az új Qashqai érkezése előtt sikerült nagyobb mennyiséget gyártani, azonban novemberre, decemberre az idő várhatóan nőni fog

- mondta, majd hozzátette, az ügyfelek megértették, hogy kereskedések nem hajlandóak olyan jelentős kedvezményeket adni, mint korábban, de sokan így is vásárolnak.

A Magyar Suzukinál jelenleg egy műszakban folyik a termelés. 2021-ben a globális félvezető hiány miatt körülbelül egyhavi termelési darabszám esett ki, mondta Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki vállalati kommunikációs vezetője. A nemzetközi helyzet miatt gyártási költségeik nőttek, ezek hatásait kénytelenek részben beépíteni az áraikba.

A magyar piacon nem nőtt számottevően a várakozási idő, egyes ritkább felszereltségek esetében fordulhat elő kisebb csúszás. Azonban az elkövetkező hónapokban az erős kereslet és az alacsony készletek miatt a várakozási idő növekedésére kell számítani.

A használtpiacon sem jobb a helyzet: itthon több lízingcég visszavásárolja a lízingelt autókat, még azokat is, melyeknél a szerződési idő még nem járt le.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?