21 °C Budapest
World wide time zone clock. Clocks on the wall, showing the time around the world.

Óraátállítás 2024: közel az EU-parlamenti választás, két éven belül dönthetnek a nyári időszámításról

2024. március 29. 15:18

A közelgő európai parlamenti választások ideális alkalmat jelentenek, hogy döntés szülessen végre az óraátállításról az EU-ban - írta a TUI honlapján. Az időfelhasználási intézet szakértői arra szólítják fel a képviselőket, tűzzék napirendre az óraátállítás megszüntetésének ügyét Európában, mely a pandémia alatt elakadt, mivel a negatív hatásai az egészségre és a gazdaságra is kiterjednek. .

Szakértők intéztek felhívást az Európai Unió képviselőihez, hogy az uniós választási programokban foglalkozzanak az óraátállítás megszüntetésének kérdésével Európában. Hangsúlyozták, hogy a szezonális óraátállítás negatív hatással van az emberek egészségére és a gazdaságra is. A 2023. június 9-én esedékes európai parlamenti választásokat kulcsfontosságú lehetőségnek tekintik e változás előmozdítására, mivel az Európai Unió Tanácsa eddig nem hajtotta végre a tervezett változtatásokat.

A Time Use Initiative (TUI) 12 javaslatot fogalmazott meg időpolitikai kiáltványában az EU számára, amelyek között szerepel a szezonális óraátállítás 2026-ig történő megszüntetése is. Ez a lépés elősegíthetné az időhöz való jog biztosítását minden európai számára - írták. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az óraátállítás károsan érinti az egészséget és a gazdaságot. Az elmúlt három évtizedben végzett kutatások rámutattak arra, hogy a nem megfelelő időzóna negatívan befolyásolja többek között az energiatakarékosságot, növeli bizonyos betegségek kockázatát és csökkenti a munkavállalók teljesítményét.

A szakértők korábban már kérték az EU-Tanács elnökségi trióját, hogy kezeljék prioritásként ezt a kérdést, de eddig nem történt előrelépés. Az időpolitikáról szóló kiáltvány célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az idő egyre inkább szűkössé válik és egyenlőtlenül oszlik meg az emberek között. Kiemelték, hogy az európai polgárok 20%-a és a gyermekes nők 34%-a él időszegénységben.

A kiáltvány szerint az EU-nak olyan állandó időzónák bevezetését kellene szorgalmaznia, amelyek közelebb állnak a természetes napidőhöz. Ez javíthatna az emberek egészségén, gazdaságilag hasznos lehetne és csökkenthetné például a fotokémiai szennyeződést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közlemény arra is kitér, hogy a nyilvánosság körében továbbra is tévhitek élnek a nyári időszámításról. Sokan úgy gondolják például, hogy az óraátállítás segít energiát megtakarítani vagy előnyös bizonyos gazdasági ágazatok számára. Azonban friss kutatások azt mutatják, hogy ezek a nézetek nem állják meg a helyüket. A TUI és más szervezetek folyamatosan dolgoznak azon, hogy tájékoztassák a közvéleményt és elősegítsék az óraátállítás megszüntetése felé vezető döntéseket Európán belül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem