12 °C Budapest
Budapest, 2023. február 5.A Lidl élelmiszer-kereskedelmi hálózat áruháza a fõvárosban, a Ferenciek terén. Az európai hálózattal rendelkezõ kereskedelmi üzletlánc elsõ boltjait Németországban nyitotta az 1930-as években. Magyarországon 2004-ben kezdett el terjeszkedni.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Súlyos dolog derült ki a magyar Lidl akcióiról: a kanyarban előz minket már Litvánia is?

2023. április 15. 16:03

Litvániából küldött helyzetjelentést a Pénzcentrum olvasója, aki egy Lidl-ből küldött nekünk pár árat. Mi pedig összehasonlítottuk azokat a hazaiakkal: mint kiderült, olyan sok különbség nincsen, viszont a litvánok jöval többet keresnek a magyaroknál - ráadásul jópár éve az eurózóna tagjai. Az infláció egyébként ott már ősszel tetőzött, immáron lecsengőben van, ahogyan az egész euróövezetben. Ellenben nálunk még mindig 25 százalék feletti a drágulás mértéke.

Újabb európai ország bolti árait hasonlítottuk össze a hazaiakkal, most viszont nem a "bezzegnyugat" kerül terítékre, hanem a kommunizmust Magyarországhoz hasonlóan jópár évtizedig nyögő Litvánia. De mielőtt megnéznénk, hogyan is állnak az árak az egykori szovjet tagköztársaságban, vessünk egy pillantást a nagy egészre.

Legalábbis, ami az inflciót illeti, az Eurostat összesítése szerint Litvániában már 2022 januárjában is kétszámjegyű inflációt mértek, 22,3 százalékosat. Ám, mint az összehasonlító ábrán is látható, a magyarországi bődületes kilövéssel ellentétben a litvánoknál "csak" 22,5 százalékon tetőzött a pénzromlás, még az ősszel - nálunk januárban lehetett a csúcs, az akkori 26,2 százalékkal.

Egyébként az eurózóna inflációs görbéje - merthogy Litvánia is tagja ennek, méghozzá 2015 óta - nagyjából a litván alakulását követte le. A közös pénzt használó országok átlagos inflációja is ősszel tetőzött, mára már átlagosan 6,9 százalékra csökkent. Így Litvánia azok közé a tagországok közé tartozik, amelyek felfelé húzzák a rátát.

Mennyit keresnek a litvánok?

Az infláció mellett az átlagos kereseteket is érdemes összevetni, mielőtt a konkrét bolti árakra térnénk rá. A litvániai statisztikai hivatal szerint 2022 utolsó negyedévében az országban az átlagos nettó kereset 1184 euró volt havonta, ami átszámolva jelenlegi árfolyamon kb. 442 ezer forintnak felel meg.

Eközben a KSH adatai szerint Magyarországon 2023 januárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete 363 900 forint volt, mostani árfolyamon kb. 973 euró. Viszont a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke csak 294 500 forintot ért el, ami átszámolva nagyjából 787 eurónak felel meg.

Lássuk, mennyi az annyi kint és itthon

És akkor a kis gazdasági kitekintő után nézzük meg, mi a helyzet a litván boltokban: a Pénzcentrum olvasója pár napot töltött Vilniusban, és lőtt nekünk egy pár árat az egyik helyi Lidl-ben. Ezeket galériába szedve mutatjuk, alább pedig szemezgetünk a kínálatból, és mutatjuk, itthon mennyibe kerülnek a termékek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

És akkor a teljesség igénye nélkül a kinti árak, az itthoniakkal összehasonlítva. Próbáltunk egy hazai Lidl-ben is képeket készíteni, de a bolt alkalmazottai kitöröltették azokat, úgyhogy csak kijegyzetelni tudtuk az egyes termékek magyar árát. Lássuk hát:

  • A 250 grammos Bellarom Gold kávé kint 3,39 euróba (kb. 1270 Ft) kerül, a fél kilósért 5,39 eurót (2015 Ft) kérnek - a magyarországi üzletben, ahová ellatogattunk a fél kilós kiszerelés 1999 forint volt
  • A zsömlék 0,15 euróba (56 Ft) és 0,19 euróba (71 Ft) kerültek - a magyar Lidl-ben 75 és 89 forint között mozogtak a zsömlék, fajtától föggően
  • A különböző színes fánkok egységesen 0,49 euróba (ezek között volt akciós termék is) kerültek, ami átszámolva kb. 180 forint. Itthon 179 és 299 forint között mozgott az áruk.
  • 1 liter étolaj 2,19 euró, ami 820 forint körül van, a magyar Lidl-ben 579-ért is láttunk, de ugye itthon erre árstop van
  • A különféle sajátmárkás száraztészták 0,39 euróba kerültek (145 Ft), a drágább, Combino márkájúak 0,99 euróba, azaz kb 370 forintba. Magyarországon akciósan kerültek 499-be a a különböző Combino-termékek
  • A Deep sör doboza 0,75 euró (280 Ft), az alkoholmentes Argus sör pedig 0,49 euró (kb. 180 Ft). Itthon ugyanaz a Deep 259/doboz, az alkoholmentes Argus pedig 239 forintba kerül
  • Kétliteres szénsavas ásványvíz 0,33 euróért kapható, ami hozzávetőleg 123 forint. Magyarországon a legolcsóbb szénsavas víz, ímit találtunk 1,5 literes volt, 109 forintért
  • Kígyóuborka van 1,99 euróért (744 Ft) és 0,49-ért (180 Ft) is (utóbbi akciós). Magyarországon darabját 399 forintért láttuk
  • Egy kiló eper 5,99 euróba kerül, ami 2240 forint, a kivi 1,69-be akciósan, ez átszámolva kb. 630 forint - Magyarországon 2399-ért láttunk egy kiló epret, a kivi kilója pedig 799 forint volt a Lidl-ben, ahol jártunk
  • A 10 darabos tojások 2,09 és 2,49 euró között mozognak (azaz 781 és 931 forint között). Magyarországon akciósan 699 forintba került a legolcsóbb 10-es tojás, de mélyalmosat lehet venni 849-ért is. A tojás itthon szintén árstopos 
  • Szendvicsbe való Pilos edámi 1,59 euró (595 Ft), a gouda 1,49 euróba (557 Ft) kerül akciósan. Magyarországon a sajátmárkás szendvics-sajtok épp 599 forintra voltak akciózva, anélkül 699-be kerültek volna.
  • 2 kiló búzaliszt 1,49 euró, egy kiló 0,75 euró, azaz 280 forint, itthon a legolcsóbb búzaliszt kilója 379 forint volt, szintén árstopos.
  • Egy liter Pilos 2,5 százalékos tej 1,15 euró, azaz 430 forint, Magyarországon árstoppal, akciósan 415 volt.

Összességében tehát látható, hogy az árak nagyjából hasonlóak kint is, mint Magyarországon - csak hát a fizetések ugye... Viszont olvasónk annyit még elárult, hogy a tisztálkodási cikkek drágábbak kint, mint itthon. Ellenben a litván fővárosban a taxi olcsónak számít, a társaság inkább így közlekedett, minthogy tömegközlekedési bérletet, jegyet vegyen.

Címlapkép: Faludi Imre, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm