16 °C Budapest
pharmacist with digital tablet

Ez lesz az orosz-ukrán válság hatása a patikákban: ezekből a termékekből érdemes betárazni

2022. február 24. 13:45

Már a múlt év végén is lehetett fokozatos áremelkedést tapasztalni bizonyos termékek esetében, azonban idén alapvetően az a ritkább, ami nem drágult. Növekszik a gyártók költsége, beszállítók szinte mindegyike kénytelen volt béreket emelni, az energiaárak elszálltak, ráadásul a legtöbb szektorban akadozik az ellátási lánc, ami szintén többletköltséghez, emellett pedig szállítási késedelemhez vezet. Hogyan spórolhatnak mégis a vásárlók? Milyen problémákkal küzdenek a kereskedők?

Amikor az üzletekben nézelődünk, vagy éppen a webshopok kínálatát böngésszük, talán nem is gondoljuk végig, hogy milyen sok összetevője van a látványos, és már mindenki által érzékelhető drágulásnak. Például bár a bolti vásárlókat közvetlenül nem érinti, azonban az online rendelések esetében a csomagküldés költségeit nagyon megdrágította a papír és a csomagolóanyagok árának emelkedése.

„A csomagoláshoz és kiszállításhoz használt legkisebb kartondobozunk ára 110%-ot drágult egy év alatt. Éppen ezért ezekből igyekszünk előre nagy mennyiségben vásárolni és készletet halmozni, ugyanis ez a tendencia valószínűleg tovább fog növekedni” – meséli Jánvári András. A csomagolóanyaghiány problémája ráadásul nem csak a szállítás, hanem már a gyártás során is problémát okoz. Sajnos a műanyag dobozok és flakonok, melyekbe a termékeket rakják, illetve a külső csomagoláshoz használt papírdobozok költségei is emelkedtek, nem is beszélve a címkék áráról. Ráadásul sokszor nem is maga a drágulás a gond, hanem kétséges, hogy adott gyártó tud-e szerezni a szükséges alapanyagból. Ezek külön-külön megvizsgálva csak kisebb tételek, de ha összeadjuk őket elég jelentős összeg látható.

Sajnos a február 24-i eseményeknek, az orosz-ukrán háborúnak még annyira sem láthatjuk a következményeit, mint eddig bárminek.

Ami biztos, hogy az inflációt tovább tolja felfelé, ahogy a banki kamatokat, az energia árakat, üzemanyag árakat és minden egyéb, vállalkozásokat terhelő költséget

– mutatott rá Jánvári András, a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója, e-kereskedelmi szakértő.

A kisebb üzletek lesznek a drágulás igazi vesztesei

Vannak nagyobb cégek, akik pont a túl nagymértékű drágulást nem akarták egy lépcsőben meglépni, idővel mégis meg kell majd lépniük. A legnagyobb vesztesei a drágulásnak azonban a kicsi boltok lesznek, amelyek nem rendelkeznek nagy készlettel, így azonnal érvényesíteniük kell a vásárlók felé az áremelést. „Gondoljunk példaként egy olyan üzletre, ahol 2 millió Ft a havi forgalom, de a bérköltség drágult 20 ezer Ft-tal (járulékokkal együtt 40 ezer Ft-tal, egy alkalmazott esetén), emellett a rezsi, a könyvelési és minden további költsége is drágul még ugyanennyivel, akkor 80 ezer Ft-tal többet kell kitermelnie. Ez a havi bevételének 4%-át teszi ki, amit, ha nem épít bele egyből pluszban az áraiba, akkor rosszabbul fog kijönni a hónap végén, mint eddig” – mutatott rá a Multi-vitamin.hu ügyvezetője.

Olcsó, de nagy súlyú termékekből érdemes betárazni

A tisztítószerek és más olyan jellegű termékek fognak jelentősen drágulni a következő időszakban, amelyek aránylag olcsók, de nagy súllyal rendelkeznek. „Ha valaki spórolni szeretne, és a gyors rendelés helyett inkább rászánja az időt, akkor érdemes figyelni az árakat, és ha nagyon emelkedik valahol egy adott terméké, akkor érdemes megnézni máshol van-e még korábbi beszerzés, mert sok esetben nagyon nagy árkülönbségeket lehet tapasztalni” – hívta fel a figyelmet a szakértő, aki szerint a takarítószerek például tipikusan ebbe a kategóriába tartoznak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Spórolni lehet, ha online vásárolunk gyógyszert személyes átvétellel

Tavaly novemberben fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, mely értelmében a nem vényköteles gyógyszereket január elsejétől csak és kizárólag patikai szakdolgozók szállíthatják ki. Általánosságban elmondható, hogy a patikák többsége áttért az oldalán a személyes átvételes lehetőségre nem vényköteles gyógyszereknél, azonban felmerülhet a kérdés, hogy miért érdemes ezzel tölteni az időt ahelyett, hogy besétálnánk egy patikába, és egyszerűen leemelnénk a polcról az adott terméket.

Az árak az interneten még mindig jobbak sok esetben, mint a legközelebbi patikában, bár a korábbiakhoz képest csökkentek az árkülönbségek a netes rendelés és helyi patikai árak között, azonban még mindig lehet fogni az árakon, ha így vásárolunk

– emelte ki Jánvári András.

Az online patikák próbálnak alkalmazkodni az új szabályozáshoz

Az online patikák esetében lehet találkozni olyan megoldással is, amikor a szabályozásnak megfelelően szakszemélyzet szállít ki Budapesten, azonban ez nem tűnik egy hosszú távon tartható megoldásnak. Ugyanis a szakszemélyzet bére jóval magasabb, mint a futárszolgálatoké, így nem tudnak majd annyira jó árat sem adni a helyi patikákhoz képest, illetve nem is biztosan találnak olyat, aki folyamatosan vállalja a kiszállítást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm