20 °C Budapest
Anonymous man sitting at home entering his credit card information into his laptop

Teljesen felfordult a magyar cégek élete: egyre többen fordítottak hátat az üzleteknek, mi folyik itt?

2022. április 13. 17:02

A Covid-járvány miatt nagyon sok vállalkozás és kereskedő kényszerült arra, hogy a szolgáltatásait és a temrékeit online is elérhetővé tegye. Ez jól látszik a statiszikákból is: nálunk az európai átlag felett nőtt azoknak a vállalkozásoknak az aránya, akiktől online is lehet rendelni vagy vásárolni.  

Az online vásárlás mértéke folyamatosan nőtt az utóbbi években, a Covid-járvány miatt pedig még fontosabb lett, hogy a boltok kínálata a neten is elérhető legyen. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy mennyivel nőtt azoknak a vállalkozásoknak a száma a 2020-ban, akik megkezdték vagy fejlesztették az online érteksítésüket.

Az Eurostat közölt nemrég statisztikát arról, hogy 2020-ban összesen hány százalékkal több vállalkozás fektetett pénzt abba, hogy online is lehessen tőlük vásárolni vagy rendelni. EU-s szinten átlagosan 12%-kal nőtt ez az arány, országokra lebontva pedig a listát Málta vezeti 32%-kal, a legkevesebbet viszont Németországban nőtt, itt csak 5%-ot nőtt azonak a vállalatoknak aránya, akik már bevezették vagy növelték az online értékesítésüket.

Magyarországon 2021-ben 14%-kal nőtt azoknak a száma, akik online is elérhetővé tették a szolgáltatásaikat és a termékeiket, ami meghaladta az európai átlagot.

Regionális összehasonlításban

Ez a 14%-os növekedés kiemelkedőnek számít a szomszédos országokhoz képest is, amelyek rendelkeznek 2020-as adatokkal: Szlovákiában 11%-kal, Szerbiában, 10%-al, Szlovéniában pedig csak 7%-kal több a boltok és egyéb szolgáltatások lett elérhető a neten. A régióból csak Ausztria előz meg minket, itt 19%-kal több vállalat és kereskedő van érhető el már online is. Fontos viszont figyelembe venni, hogy ez a statisztika nem tárgyalja, milyen bázisponthoz képest érték el az országok ezt a növekedést.

Mely szektorokban volt a legnagyobb a fejlesztés?

Az Eurostat adataiból kiderül az is, hogy az online értékesítésre fordított források mértéke itthon területenként eltérő volt. A legerősebben a turizmus és a vendéglátás fejlődött: a szállásoknál 27%-kal több szállásadó érhető el a netes is, a vendéglátásban pedig 28%-kal bővült azoknak az éttermeknek az aránya, akiktől lehet online rendelni. A kiskereskedelmeben szintén ennyivel bővült a webshopok aránya a 10 főnél több embert foglalkoztató cégeknél. Voltak viszont olyan területek, ahol csak minimálisan nőtt az online is elérhető cégek száma. Ilyen például az építőipar, ahol csak 5%-ot lett bővült azoknak a végeknek az aránya, akiktől az interneten keresztül is lehet vásárolni vagy rendelni. Ennek az oka, hogy bizonyos termékeket és szolgáltatásokat még mindig egyszerűbb személyesen beszerezni, mint online.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A járvány lezárásai legkeményebben a turizmust, a vendéglátást és a kereskedelmet érintették. A szállásadóknak a lemondás és az átfoglalás gyorsabb intézéséhez kellett az online felület, az éttermeknek muszáj volt biztosítani a netes rendelést, hogy legyen bevételük, a boltoknak pedig az online vásárlás lehetőségét. Várhatóan ez a tendencia meg fog maradni a jövőben, és egyre többen költenek az online fejlesztésekre. Így nem csak a forgalmat lehet könnyen növelni, hanem adott esetben egy jól áttekinthető webshop szükségtelenné teheti az üzlethelyiség fenntartását is.

Voltak, akik pórul jártak a webshop-fejlesztéssel

Korábban szintén népszerű volt a vény nélküli gyógyszerek rendelése online, a patikák pedig elég sok pénzt költöttek a webshopjaik fejlesztésére. Ennek azonban egy tavaly novemberi törvénymódosítás véget vetett. Az idén január elsejével hatályba lépő módosítás miatt már nem lehet gyógyszereket rendelni. Ezzel nem csak a patikák webshop-fejlesztére fordított pénze veszett kárba, de a betegeknek is nehezebb hozzáférni olyan hétköznapi készítményekhez, mint az orrspray, a megfázáskor szedett gyógyszerek vagy a vitaminok. Enélkül a módosítás nélkül valószínű még több hazai cég fordított volna pénzt az e-kereskedelmi fejlesztésekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm