18 °C Budapest
A child at the sea drinks a cocktail. Selective focus. nature.

Sokaknak ugrik a filléres nyaralása: durva árak a magyarok kedvenc üdülőhelyén

2022. május 8. 07:04

A szomszédunkban dúló háború életünk minden egyes szegmensére hatással van: a nyári utazásainkat is nagyban befolyásolhatja idén. Korábban elterjedt a hír, több európia lap is megírta, hogy idén nyáron fillérekből nyaralhatunk Törökországban - ez azonban a magyarokra biztosan nem igaz. Sőt, úgy tűnik a sok felemás szezon után az árak inkább stagnálnak.

Brit szaklapok nyomán futott körbe a hír nemrég, hogy szinte fillérekbe kerül idén a nyaralás a magyarok által is kedvelt törökországi üdülőhelyeken. Ennek oka elsősorban az orosz és ukrán turisták távolmaradása a háború miatt.

Beszámolók szerint a líra leértékelődése miatt az Égei-tenger partján fekvő Marmaris városában alacsonyabbak az árak, mint a bolgár Naposparton. Ugyan több helyről hallani, hogy idén a törökországi nyaralás költségei a legkedvezőbbek, azonban kérdés, hogy ez valóban így van, vagy mindez csak városi legenda?

Egyelőre elmaradtak az orosz és az ukrán turisták Törökország tengerparti nyaralóhelyeiről, de a szállodák mindent megtettek azért, hogy más országok számára vonzóvá tegyék az úti célt és onnan pótolják a kieső forgalmat, illetve a szolgáltatások megfelelő színvonalának fenntartása miatt sem csökkentették az árakat

  – tisztázta a helyzetet Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) szóvivője. Hozzátette, hogy a törökországi nyaralásokat charter repülőjáratokkal indító utazásszervezők a 2022. évi szezon tervezésekor a még bizonytalan korlátozásokat, valamint a nehezen tervezhető keresletet figyelembe véve a pandémia előtti évekhez képest még mindig kisebb számban kötöttek le charter- és szálláshely kapacitásokat. Emiatt már idén júliusra is csak korlátozott számban foglalhatók törökországi nyaralások. Mindenkinek azt javasolják, hogy külföldi nyaralási igényükkel mielőbb keressék fel valamelyik hazai utazási irodát.

Olcsóbb külföldön?

Akár kedvezőbb áron is kijöhet egy külföldi nyaralás, mintha a Balatonra mennénk. A hazai turizmus előtt álló legnagyobb kihívást az idei évben a munkaerő-hiány és az infláció felett emelkedő költségek jelentik. A hatósági intézkedések ellenére a turisztikai szolgáltatások árai emelkednek, így egy átlagos nyaralás költsége az inflációnál nagyobb ütemben nőhet. Közben a járványhelyzet javulásával a külföldi utazások iránt egyre nő a kereslet.

A legnépszerűbb három célország Horvátország, Görögország és Törökország, de Egyiptom, Tunézia, Olaszország

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az árak a földön járnak

A törökországi ajánlatok árai nagyjából hasonló tartományban mozognak. Az Invia kínálatában Kusadasiban egy 5 csillagos szállodai szoba all inclusive ellátással 172 487 forintba kerül egy főnek július végén egy hétig. A Neckermannál is hasonló árakat találunk a nyárra: a török riviérán Side városában 7 éjszaka 2 főnek 5 csillagos hotelben teljes ellátással 388 784 forintba kerül - fejenként tehát 194 ezer forint. Csak összehasonlításképpen: a Balatonparton egy 5 csillagos hotelben egy hét nyár elején 2 fő részére 450 ezer forintnál kezdődik, július közepén pedig inkább már 550 ezer forint,  és mindössze egy reggeli van az árban.

Olcsó húsnak

Nyakunkon a nyár: lassan tényleg dönteni kell, azonban érdemes utazás előtt érdeklődni, alaposan körüljárni, hol kapjuk a pénzünkért a legtöbbet és a legjobb ellátást. Korábban foglalkoztunk azzal, hogy a sokat reklámozott, olcsó és vonzó repülőjegyek meglehetősen trükkösek: hiába utazhatunk néhány, 2-3 ezer forintért izgalmasnak tűnő városba, ha a kiválasztott úti cél megfizethetetlenül drága a magyar pénztárcának.

Helyette ajánlottunk olyan helyeket, melyek nem a Horvátország-Spanyolország-Egyiptom népszerű tengelyen helyezkednek el, ugyanakkor van kiépített tengerpartjuk, kevesebb a turista, és még magyar szemmel is kifejezetten olcsók. Ha érdekel az egzotikus Grúzia, vagy a balkán gyöngyszem, Albánia, feltétlenül olvass utána, milyen ajánlatokat találni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem