12 °C Budapest
Businessmen investor think before buying stock market investment using smartphone to analyze trading data. investor analysis with stock exchange graph on screen. Financial stock market.

Újabb befektetési lehúzás terjed: könnyű bedőlni, ez most a csalók módszere

2024. január 5. 16:07

A napokban jelent meg a Netflixen a Bitconned című közel kétórás dokumentumfilm, ami a Centra Tech történetét öleli fel, egészen pontosan bemutatja nekünk az egyik fiú, Ray Trapani életét és azt, hogy hogyan hozta össze két barátjával a XXI. század legkomolyabb kripto csalását. De vajon hogyan jutottak el idáig és mi volt az az apróság, amin elbuktak? Ki tudjuk egyáltalán védeni a mai világban a hasonló eseményeket?

Gyerekkorom óta bűnöző akartam lenni. Soha nem volt olyan, hogy orvos vagy tudós akartam lenni, mint mások. Ha be kellett volna írnunk a gimnáziumi évkönyvbe, hogy mik akarunk lenni én azt írtam volna, hogy bűnöző akarok lenni – Ray Trapani, a Centra Tech egyik alapítójának ezen szavaival indul a Netflix új dokumentumfilmje, a Bitconned. A közel 2 órás film Ray Trapani és két „barátja” történetét mutatja be, akik az elmúlt évek talán legnagyobb kripto csalása mögött álltak.

A történetet a film egészen távolról kezdi el, Ray gyerekkorától, aki már először a gimnázium után kezdett bele a finoman fogalmazva is kétes ügyleteibe. Ekkor egy gimnáziumi barátjával kezdtek el különböző vényköteles gyógyszereket árusítani, aminek hála Ray állítása szerint körülbelül napi 5000 dollárt (jelenlegi árfolyamon számolva körülbelül 1,7 millió forintot) szedtek össze. Ez azonban hamar elhatalmasodott, hiszen a fiúk, főleg Ray finoman fogalmazva is több pénzt költött el, mint amilye volt. Éppen ezért a nagypapája (aki a legendák szerint maga se szerette a legális utat választani) jelzáloghitelt vett fel a házára, hogy tudja unokája üzleti ötleteit, ami ekkor egy autókölcsönző volt, támogatni.

A baj azonban beütött: a rendőrök hamar kiszagolták, hogy valami nem stimmel az üzlet körül, így végül Ray gyerekkori barátja a börtönben kötött ki, miután Ray feldobta őt, hogy mentse a bőrét. A történet szempontjából ez pedig egy meglehetősen fontos pillanat, hiszen a régi barát már a film elején kimondja, hogy Ray milyen barát. Olyan, aki bármikor feldob téged, annak ellenére is, hogy a bordáira van varratva a hűség szó angolul. Ezután az önjelölt maffiavezér egy másik volt osztálytársával, Sam „Sorbee” Sharme-val állt össze, akinek a fejéből kipattant a Centra ötlete.

Azaz egy új kriptovalutáé, aminek a lényege az lett volna, hogy bárki bárhol tudjon vele fizetni egy bankkártya segítségével. A srácok pedig el is kezdték felépíteni a kamu cégjüket, amihez először létrehoztak LinkedIn profilokat, hogy hivatalosnak tűnjön a cég, valamint ők is sokkal profibbaknak tűnjenek. Azaz Harvardi diplomát hazudtak, és kerestek egy szimpatikus öregembert a Google-ben, aki a cég vezetője lett.

A terv szerint a Centra (ez lett a kriptovalutájuk neve is) hasonlóan működött volna, mint a Bitcoin, az Ether vagy a Dogecoin, miután ezeknek a devizáknak egy nagy előnye, hogy a tranzakciók decentralizált rendszeren keresztül történnek. Azaz sem a bankok, sem a kormány nem érintett semmilyen módon.

A cég pedig folyamatosan nőtt, olyannyira, hogy már többtízmillió dollárt forgattak a srácok, miközben egyre nagyobbá pumpálták a lufit. Előálltak a bankkártya ötletével, amit el is kezdtek olyan nevekkel reklámozni, mint például Dj Khaled, valamint egy harmadik ember is társult hozzájuk útközben. Robert Farkas, aki eredetileg sztriptíz táncosként kereste a kenyerét szintén helyet kapott a vezetőségi székek egyikében. Azonban, ahogyan az lenni szokott, minden összeomlott egy aprócska hibán, amit Nathaniel Popper, a New York Times újságírója szúrt ki.

Hamar kipukkadt a lufi

A Centra Tech alapvetően a hivatalos honlapján azt állította, hogy kidolgozott rendszerük van a pénzszerzésre, fel volt tüntetve a Visa is a bankkártya fotóján, amit reklámoztak, valamint a Borostyán Ligás közös egyetem is gyanúsnak bizonyult.

Semmit sem tudtunk erről a rohadt üzletről. De ez egy percig sem számított. Hazudtunk, csaltunk, dollármilliókat kerestünk

– összegezte Ray a cég hátterét a filmben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azaz a srácokat semmi más nem mozgatta, csak és kizárólag a pénz. Ez szúrt szemet Nathaniel Poppernek, aki egy interjú miatt kereste meg eredetileg a fiúkat, azonban hamar gyanús lett neki, hogy semmi konkrétumot nem találni az oldalon, vagy a socialmediában, valamint az összes ottdolgozó közös egyeteme is kezdett neki furcsa lenni. Éppen ezért elkezdett nyomozni.

A kapkodásban pedig a három csaló óriási hibát követett el. Az újságíró nyomozása miatt, aki rendszeresen szeretett volna beszélni a cég állítólagos vezetőjével kiadtak egy közleményt, miszerint drága vezetőjük autóbalesetben elhunyt. A baj csak az volt, hogy a férfi, akinek a képét ellopták felbukkant, mondván, hogy ő köszöni szépen életben van. A fiúk pedig betették Ray haldokló nagypapájának a képét, mint az új vezető. A gond csak az volt, hogy percek alatt lehetett eljutni a nagypapa fotója segítségével odáig, hogy tudni lehessen, hogy Ray rokona.

Ray Tarpanit végül 2018-ban kapta el az FBI, aki azonnal fel is dobta a barátait és mindenben segített a rendőröknek. Cserébe pedig egy rövid háziőrizet után boldogan sétálhatott el a világba. míg Robert Farkas és Sam Sharmát letartóztatták. Előbbi egy évet töltött a börtönben, míg Sharma 2021 novemberében 8 éves börtönbüntetést kapott, mint a cég arca.

Bárkivel megtörténhet

A történetnek igazából nem is az az érdekessége, hogy Ray hogyan verte át a barátait és jött ki mindegyik helyzetből emelt fővel, győztesen. Hanem az, hogy egy percig nem tagadja azt, amit tett – bár pármillió dollár hiányával ő sem szeretne elszámolni – egy percig sem a dokumentumfilmben. Végig büszkén mosolyog, sőt már a film elején kijelenti, hogy bármikor újrakezdené az egészet, ha tehetné.

Laikusként pedig szinte lehetetlen kiszúrni, hogy átverésről beszélünk, hiszen ebben az esetben is milliókat sikerült hónapokon, éveken keresztül megvezetnie három pitiáner bűnözőnek. A filmnek nincsen különösebb tanulsága, talán csak az, hogy mindennek alaposan járjunk utána, azonban megnézni mindenképpen érdemes. Ritkán látni ugyanis olyan truecrime dokumentumfilmet, ahol maguk a bűnözők mesélik el alig pár évvel az események után mosolyogva a történetüket. Aminek a végén az, aki az egészet elindította végül boldogan elautózik a naplementébe a családjával a Lamborghinijén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm