Couple calculating bills and taxes and home and trying to organise to pay them

Itt a friss 2023-as nyugdíjemelés kalkulátor: pontosan ennyi pluszpénzt kapnak az idősek novemberben

2023. október 6. 18:55

Vége a találgatásoknak, mennyi pénzt kapnak 2023 novemberében a magyar nyugdíjasok. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 28-i, csütörtöki Kormányinfó bejelentette a nyugdíjemelés pontos mértékét, ma pedig már megjelent az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben. Eszerint 2023 novemberétől 3,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Mit is jelent azonban ez a gyakorlatban? Mekkora lesz az emelt nyugdíj és az egyösszegű kompenzáció? A Pénzcentrum novemberi nyugdíjkalkulátorával könnyedén kiszámolható, mekkora összegre számíthatnak az idősek a legutoljára kapott nyugdíj összegéből.

Azoknak, akik nem akarnak bonyolult számításokba bocsátkozni kockás papíron, a Pénzcentrum idén is elkészítette a nyugdíjkalkulátort, amivel könnyedén kiszámítható a novemberi nyugdíjemelés pontos összege. Fontos tisztázni, hogy alapesetben novemberben háromféle juttatás érkezne: 1. az emelt nyugdíjösszeg, 2. a visszamenőleges nyugdíjkorrekció, és 3. a nyugdíjprémium. Először is: nyugdíjprémium idén nem lesz, mivel a GDP-növekedés 2023-ban garantáltan nem haladja meg a 3,5 százalékot ilyen gazdasági válság közepette. Így tehát a már megemelt nyugdíjösszeggel és a visszamenőleges egyösszegű kompenzációval lehet tehát számolni novemberben. Miután múlt héten csütörtökön megtörtént a hivatalos bejelentés, most pedig meg is jelent a rendelet a nyugdíjemelés mértékéről, már könnyedén kiszámító, milyen összeg várható novemberben.

Így számol a novemberi nyugdíjemelés kalkulátor 2023-ban

1. A novemberi emelt nyugdíj

Az emelt nyugdíjösszeg alapját a 2023-as évi, az év eleji emeléssel (15%-kal) megnövelt összege adja. A rendelet úgy szól: "A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 62. § (3) és (4) bekezdése alapján 2023. november 1-jétől – 2023. január 1-jei visszamenőleges hatállyal – 3,1 százalékkal hivatalból kell emelni azt az öregségi nyugdíjat" és számos egyéb nyugdíjszerű ellátás, melyet a rendelet részletesen felsorol, "amely után a jogosultnak a nyugellátások és egyes más ellátások 2023. január havi emeléséről szóló 506/2022. (XII. 13.) Korm. rendelet 1. §-a alapján emelés (a továbbiakban: januári emelés) járt".

Tehát abból az összegből is ki lehet számolni, mekkora lesz az emelt nyugdíj, ami a legutóbb érkezett a bankszámlára vagy a postán. Legegyszerűbben úgy kapjuk meg a novembertől járó nyugdíj összegét, ha az eddig kapott összeget megszorozzuk 1,031-del. Vagy több lépésben is számolhatunk: megtehetjük azt is, hogy megszorozzuk az aktuális nyugdíjunkat 3,1-del, és elosztjuk 100-zal, ebből kijön magának az emelésnek az összege, és ezt hozzáadva az aktuális összeghez megkapjuk, mennyi lesz a nyugdíj novembertől. Hogy ezzel ne kelljen szöszölni, elkészítettük idén is a Pénzcentrum nyugdíjemelés kalkulátorát, ahol csak meg kell adni az aktuális nyugdíj összegét:

2. Egyösszegű kompenzáció visszamenőleg

Mivel a kormány nem jól saccolta meg előre év elején az idei évi inflációt - pedig így is rekordmértékű, 15 százalékos emelést hajtottak végre - most visszamenőleg kell kifizetniük a különbözetet. Gulyás Gergely szavai szerint a kormány 18,5 százalékra becsüli a 2023-as teljes évi inflációt jelenleg. Vagyis 3,5 százalékponttal magasabbra, mint év elején. Mivel év elején történt már egy 15 százalékos emelés, a jelenlegi összeget 3,1 százalékkal emelve kapjuk meg azt az összeget, amit akkor kaptak volna a nyugdíjasok, ha már év elején 18,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj.

Ami még fontos, hogy a visszamenőleges kompenzáció a novemberig eltelt 10 hónapra jár, illetve a 13. havi nyugdíj után is. Úgy kell kiszámolni, hogy az aktuális nyugdíj összegét elosztjuk 100-zal, megszorozzuk 3,1-del, ezután pedig 11-gyel. Ekkora összeg érkezik majd az emelt nyugdíjon felül.

3. Nyugdíjprémium?

Idén nem lesz nyugdíjprémium. Elmúltak azok az idők, amikor a kormány mindenkinek egységesen 80 ezer forint prémiumot fizetett - tekintettel az akkori, 7,1 százalékos rekormértékű GDP-növekedésre. (Igaz ezt a növekedést is a válságos 2020-as pandémia sújtotta évhez képest sikerült felmutatni, amikor egész szektorok zuhantak be hosszú időre.) Tavaly már csak csekély, 0,5 százalékos szorzó alapján fizettek prémiumot, a legtöbb nyugdíjasnak 10 ezer forintot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Idén azonban már erről a 10 ezerről is kár álmodozni, hiszen Magyarország gazdasága rég nem látott recesszióban van. Egy friss elemzés szerint a magyar gazdaságban az idei második negyedévben már negyedik negyedéve tartott a recesszió, ez az EU-ban Magyarországon kívül csak Észtországban következett be. A második negyedévben az EU-n belül a magyar visszaesés volt a harmadik legjelentősebb (Észtország és Svédország után). Bár a harmadik és negyedik negyedév még felhúzhatja az éves GDP-t, jelenleg egyre több elemző tartja valószínűnek az idei GDP-csökkenést, s immár a kormány is elismerte, hogy a tervezett 1,5%-os növekedés reménytelen, sőt a pozitív nulla is jó eredmény lenne. Ahhoz pedig hogy nyugdíjprémiumot fizessen a kormány 3,5 százalékot meghaladó növekedést kellett produkálni, amitől nagyon messze vagyunk.

Így idén borítékolhatóan nem lesz nyugdíjprémium.

Viszont nem az a legnagyobb gond, hogy a kormány a recesszió miatt nem tud prémiumot fizetni az időseknek - pedig sok nyugdíjasnak most még 10 ezer forint is segítség lenne, hiszen gyakorlatilag majdnem minden iszonyítosan megdrágult, amire egy nyugdíjas költeni szokott. A nagyobb baj az, hogyha a magyar gazdaság nem tud kikecmeregni a válságból, a nyugdíjasok helyzete is egyre rosszabb lesz. Bár a kormány elzárkózik attól, hogy a kivezetett támogatásokat megszorításoknak nevezze, végső soron annak fog érződni, mint az hogy például idén nem lesz hatósági áras tűzifa sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm