20 °C Budapest
The hands of an elderly woman take out the last coins from the savings in a black wallet, the concept of poverty

Rengeteg pénz ütheti a nyugdíjasok markát: ennyi lehet a nyugdíjprémium 2021-ben

2021. augusztus 22. 09:02

Szép összeget utalhatnak ki a magyar nyugdíjasoknak, amennyiben a gazdaság hozza a várt számokat. Orbán Viktor szerint a nyugdíjprémium összege 50-55 ezer forint körül lehet majd átlagosan, de ha 7 százalék feletti lesz a növekedés, akkor még többet is kaphatnak a jogosultak.

Magas összegű nyugdíjprémiumot uralhatnak ki novemberben a jogosultaknak. Gulyás Gergely szombaton a kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány bízik benne, hogy sikerül elérni a 5,5 százalékos bővülést, a hivatalos várakozás 6 százalékos.

Ennek köszönhetően ennek köszönhetően soha nem látott nyugdíjprémiumot tudnak majd fizetni. Ha 6 százalék lesz a növekedés, akkor akinek a nyugdíja eléri, vagy meghaladja a 80 ezer forintot, az 50 ezres prémiumot kaphat.

Orbán Viktor a Kosuth rádióban beszélt arról, hogy az szja visszafizetése, mind a 13. havi nyugdíj visszaépítése szempontjából jó lenne, ha 5,5 százalék fellett lenne a növekedés, ám a kormányfő egyelőre nem bocsátkozott jóslatokba annak mértékéről. Azt viszont elmondta, hogy

a nyugdíjprémium átlagosan 50-55 ezer forint lehet. Sőt, ha 7 százalék felett lesz a növekedés, akkor még több is.

Így számolják ki

A nyugdíjprémiumról az az 1997-es tb-törvény rendelkezik. Ebben az szerepel, hogy amennyiben az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. Ezt pedig úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Idén két kifizetést már kézhez is kaptak az érintettek, a másik kettő novemberben fut be a több mint 2,5 millió címzetthez. Az első extra kifizetés az esztendő elejére esett, akkor folyósította az állam a visszaállított 13. havi nyugdíj első összegét. A következő soron kívüli juttatást nyáron folyósították, akkor az infláció adott okot az extra kifizetésre.

A külön összegek sora novemberben bizonyosan folytatódik: mindenképpen számítani lehet újabb kiegészítő emelésre, az infláció ugyanis magasabb lehet, mint 3,6 százalék. A pénzügyminiszter 4,2 százalékkal számol az infláció terén, úgyhogy, ha ez lesz alapul véve, akkor novemberben újabb 0,6 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés jöhet.

Szintén novemberben válhat esedékessé a nyugdíjprémium. Ez a juttatás ugye akkor jár, ha a gazdasági növekedés túllépi a 3,5 százalékot, ami a kormány várakozásai bizonyosan teljesül majd. A magyar nyugdíjasok tehát erre is számíthatnak idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem