8 °C Budapest

Súlyos jelentés: minden negyedik magyar nyomorog

2016. december 13. 11:00

Minden negyedik magyar ember szegény, holott elméletileg dübörög a gazdaság, a cégek munkaerőhiánnyal küzdenek, és emelkednek a bérek. A háztartások életszínvonala, ha kisebb mértékben javult is, még mindig messze elmarad attól, ami egy jóléti társadalomban elfogadható lenne.

Nemrég nyilvánosságra hozta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, A háztartások életszínvonala, 2015 című tanulmányát. Ebből az is kiderült, hogy tavaly az egy főre jutó átlagos nettó jövedelem 1 millió 150 ezer forint volt, ami havi 95 ezer 833 forintot jelent. Ez a teljes, nagy átlag, a társadalom valós anyagi helyzetéről viszont nem sokat lehet megtudni belőle.

Havonta kiad a KSH egy rövid kis jelentést, hogy mennyi a magyarok keresete, mennyivel csökkent a munkanélküliség, hogyan teljesített a gazdaság. Ez mind szép, jó, és hasznos, de sokszor pont a lényeg veszik el a nagy átlagokban, emiatt pedig sokak számára az egész torzításnak tűnhet. Mert az átlagolásból nem látszik, hogy 

az ország legszegényebb 10 százaléka évente nettó 334 ezer forintból él (havi 27 ezer 800 forintból), míg a felső tizede ennek a sokszorosából, 2 millió 743 ezer forintból, ez több mint havi 228 ezer forintot jelent.

És az is nagyon jól hangzik, hogy a társadalom alsó négy jövedelmi tizedében élőknek nőtt a legnagyobb mértékben, 5-6 százalékkal a fizetése, ha viszont számolunk egy kicsit, a legkevesebbet keresőknél ez még legjobb esetben is csak évi(!) 20 ezer forintot jelent. Ezzel szemben legkisebb arányban a legjobban keresőknek nőtt a jövedelme (3,7 százalék), ez azonban évi százezer forintos emelkedést jelent.

Forrás: KSH

A fenti táblázaton jól látszik, hogy mennyire nagy a jövedelmi különbség a társadalmon belül. Emellett azt is látni lehet, hogy a legalsó tized jövedelmének a több mint a felét társadalmi jövedelem teszi ki, ez az arány más rétegekben viszont csak 20-30 százalék. A jövedelmi helyzet attól is függ, hogy milyen családban él az ember. Az egyik sarkalatos pont, hogy a család nevel-e gyermeket. És ugyancsak nagy az eltérés életkor, iskolai végzettség és régiók szerint is. 

Az egyszülősök vannak a legrosszabb helyzetben

Tavaly a háztartások 30 százalékában élt gyermek. A gyermekeseknél az egy főre jutó éves nettó jövedelem 896 ezer forint volt, míg a gyermekteleneknél 1 millió 391 ezer forint. A legrosszabb helyzetben az egyszülős családok vannak, ott az egy főre jutó éves nettó jövedelem az országos átlagnak (1 millió 150 ezer forint) a kétharmadát sem (63,7 százalék) érte el. Tehát átlagosan évente 732 ezer 550 forintból élnek. Ebben az átlagban persze benne vannak a magas fizetéssel rendelkező egy gyermeket nevelő egyszülős családok is, és a minimálbérből tengődő ötgyermekesek is. De senki se ringassa magát abban az illúzióban, hogy az egy gyermeket nevelő egyedülálló szülő minden esetben többet tud az asztalra tenni, mint a többgyermekesek. Azt viszont mindenképp meg kell említeni, hogy 

semmilyen támogatás nem jár az egyszülős családoknak azért, mert csak egyetlen kereső van a családban.

Tehát, ha veszünk egy két gyermeket nevelő és egy három gyermeket nevelő egyszülős családot, és mind a két családban ugyanannyi az egy főre jutó munkajövedelem, akkor jobb helyzetben van a háromgyermekes, mert több segítséget kapnak (ingyen van a tankönyv, az iskolai étkezés, magasabb családi pótlék, stb.). Szociális helyzet alapján viszont mindenki kaphat támogatást függetlenül attól, hogy hány gyermeket nevel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyedülálló férfiaknak a legjobb a helyzete, éves nettő jövedelmük 1 millió 598 ezer forint volt, míg az egyedülálló nőknek 1 millió 437 ezer forint. Az egyedülállók csoportjába viszont nem csak a fiatalok tartoznak, hanem az egyedül élő nyugdíjasok is.

Mennyit ér a diploma?

Elég sokat. Az országos átlagnál 40 százalékkal keresnek jobban azok, akiknek diplomájuk van (1 millió 600 ezer forint). Ez persze megint csak átlag, mert vannak, akik diplomával is csak minimálbért keresnek, és olyanok is akadnak, akik diploma nélkül is vezető beosztásban dolgoznak. Összességében mégis az mondható el, hogy jóval az átlag felett visznek haza azok, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, és minél magasabb az egyén iskolai végzettsége, annál nagyobb eséllyel tud aktív és sikeres szereplő lenni a munkaerőpiacon. A középfokú végzettséggel rendelkezők nettó jövedelme az országos átlagnak felel meg (1 millió 183 ezer forint), akiknek viszont csak a nyolc általános van meg, azoknak átlagosan a fejenkénti nettó jövedelme éves szinten 775 ezer forint.

Kik a szegények Magyarországon?

A szegénység nem egyenlő a jövedelemhiánnyal. A szegénységi küszöb alatti jövedelemmel rendelkezők mellett a javak és szolgáltatások piacáról, és a munkaerőpiacról kiszorultakat is szegények. És most egy elég durva szám következik: a teljes magyar népességnek a 26,3 százaléka, vagyis 2 millió 541 ezer embert érint a szegénység vagy kirekesztődés legalább egy dimenziója. Ez nem azt jelenti, hogy ilyen sokan élnek mélyszegénységben, de ennyi ember él szegénységben, vagy annak küszöbén.

A KSH elemzése szerint a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázata jóval nagyobb a 18 év alattiaknál, az egyszülős háztartásokban, az alacsony iskolai végzettségűeknél, a munkanélkülieknél és a romáknál.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm