fotó: Kasza László

Milliós fizetéssel is nehezen találnak szakembereket ezekre a munkákra: hová tűnt a rengeteg dolgozó?

2023. május 5. 10:04

Szinte minden iparág megsínylette a pandémiát, ám a rendezvényipart sújtotta talán a legmélyebben, és a talpra állas is lassabban tud csak végbe menni, mivel rengetegen elhagyták a pályát, és nem is tértek vissza azóta sem. A folyamatosan keresi a megoldást a munkaerőhiányra, többek között támogatott szakmai képzési programokkal. Botond Szabolcs, a Magyar Turisztikai Program Alapítvány társelnöke beszélt a Pénzcentrumnak a szakma jelenlegi helyzetéről és a részletekről.

Pénzcentrum: Hogy indulunk neki az idei szezonnak: továbbra is súlyos a munkaerőhiány a rendezvényszektorban? 

Botond Szabolcs: A munkaerőhiány továbbra is súlyos a rendezvényszektorban, és ahogy előre látható volt, a járvány alatt munkát, munkahelyet váltók nem jöttek vissza tömegesen.

Az, hogy miért volt már korábban is probléma a munkaerőhiány, azzal magyarázható, hogy a rendezvényszervezés- és szolgáltatások világa nem professzionalizálódott még szakmává sehol a világon. Ennek következtében hiányzik az a fajta társadalmi, gazdasági beágyazottsága, ami “ütésállóvá” tenné válsághelyzetekben. A “szakmává válásnak” sok összetevője van, amik közül a hazai rendezvényipar is jó párat teljesít, de ami a munkaerő megszerzése és megtartása kapcsán láthatóan hiányzik, azok a látható életpályamodellek a szakmában, amik a belépő fiatalok és a tapasztalt szakemberek számára stabil távlatot mutatnának, egyben vonzóvá tennék a szektort. Egyre több cég biztosít kiszámítható és magas keresetet, megfelelő körülményeket és egyéb céges juttatásokat.

A szakmai összefogás ezen a területen is érzékelhető, egyre több szó esik a munkaerő megtartásáról, korrekt bérezéséről és juttatásokról, a munkakörülmények átalakításáról, a tagoltabb szervezeti és munkaköri struktúrák kialakításáról, a megrendelők igényeinek ezekhez a struktúrákhoz csatornázásáról.

A szavakat pedig tettek is követik, köszönhetően annak, hogy a szektor vezető szereplői között vezetői szinten is zajlik erről párbeszéd. Ennek az MTPA havi kerekasztal-beszélgetése, a MeetUp is többször engedett teret az elmúlt fél évben. Amiről pedig szintén nem lehet megfeledkezni, az az oktatás fontossága. Az MTPA tavaly ősszel indította útjára a egy interaktív térképet, amin kereshetővé tettük az összes hazai rendezvényszektort érintő képzést, legyen az középfokú vagy felsőfokú képzés, vagy felnőttképzés. Több, mint 100 képzés került a térképre. A beáramló, friss munkaerő szektorban tartásáért pedig mindent megteszünk.

A tavalyi ReStart konferencián meghirdetett ösztöndíjprogram beváltotta a hozzá fűzött reményeket?  

A RaKéTa-ösztöndíjprogram szeptemberben indult, akkor négy felnőttoktatási szolgáltatást nyújtó partnerrel - a MOE Rendezvényakadémiával, a Werk Akadémiával, a Majdnem Híres Rocksulival és a Szent György Hang- és Fényművészeti Technikummal -, akiknél az ösztöndíjasok rendezvényszervezés, művészeti menedzsment, könnyűzenei menedzsment és hangosító tanulmányokat kezdhettek. Ez a partneri kör idén márciusban az A38 Akadémiával bővült, ahol a koncert- és televízióműsor-világosító szakképzésen tanulnak RaKéTa-ösztöndíjasok.

Véleményem szerint, igen, beváltotta a hozzá fűzött reményeket, közel 50 motivált szakembert támogathatunk, akik eltökéltek abban, hogy a rendezvényszakmában dolgozzanak, nagy részükre már a szakmai gyakorlatot biztosító vállalkozás igényt is tart. Külön öröm számomra, hogy az öt partner képzőhely közül kettő kifejezetten technikusokat képez, akiknek hiányát a mindennapi munkám során a legélesebben érzem.

Hol tudtak elhelyezkedni a végzettek, milyen munkakörben? 

A támogatott képzések közé igyekeztünk olyan szakmákat választani, amiknek hiányát valóban érzi a rendezvényszektor, így reményeink beigazolódni látszanak, és a végzettek a végzettségüknek megfelelő munkakörben tudnak elhelyezkedni. Hozzá kell tennem, hogy a legtöbb ösztöndíjasunk még csak a szakmai gyakorlatát tölti, de a rendezvényszervező képzésen végzett ösztöndíjasaink közül már találkozhatunk néhányakkal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A régión belül milyen Magyarország helyzete a rendezvényszervezéshez kapcsolódó szolgáltatások, helyszínek és attrakciók tekintetében, kik a legnagyobb vetélytársaink Közép-Európában? 

Magyarország világszínvonalú infrastruktúrával rendelkezik, ami iparági szempontból számtalan előnyt biztosít a hazai és nemzetközi rendezvények szervezői számára. Központi fekvésünk Európában a kontinens bármely nagyvárosából könnyen megközelíthetővé tesz bennünket.  Büszkék lehetünk rá, hogy élen jár a hazai rendezvényszakma. Köszönhetően a digitális, technológiai újításainknak, folyamatosan bővülő tereinknek, köztük a minden igényt kielégítő fejlesztésű, multiplikátor hatású Hungexponak. Közelmúltbeli bővítése igazi „game changer”, amely lehetővé teszi, hogy akár a világ legjelentősebb eseményeinek adjunk otthont.  Mindez a hagyományos szolgáltatói attitűddel ötvözve nehezen túlszárnyalható kombináció. A szektorban tevékenykedők felkészültsége, problémamegoldó képessége és talpraesettsége, különleges érték, amely megkülönbözteti a magyar ajánlatokat a versenytársakétól. 

Mi is azon dolgozunk, hogy a rendezvények is egyre kiemeltebb szerephez jussanak az attrakciók palettáján, a hazai turisztikai vonzerők között elfoglalhassák a megérdemelt helyüket. Gondoljunk csak a kulturális rendezvények közül a Sziget töretlen sikerére, vagy az évről évre jelentkező világsporteseményekre.

A rendezvények képesek egyedül arra, hogy az attrakcióinkat - különleges helyszíneinket, szolgáltatásainkat - összefűzve, egy komplex egészként tudjuk a nagyközönség elé tárni. Ez az egyedülálló ökoszisztéma, a szereplők közötti csapatmunka teszi Magyarországot igazán különlegessé a versenytársak között. Minden más területen Bécs és Prága hozzánk hasonló desztináció.

Címlapkép: Kasza László - MTPA

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem