16 °C Budapest
Aerial view of the busy construction site in Guzhen Town, Zhongshan, Guangdong, China.

Nem is hiányzott más: ezek a következményei lehetnek a CSOK Plusznak az építőiparban

2024. január 31. 08:16

Az építőipar jelenlegi helyzete a 2023-as év értékelése alapján aggasztó, a 2024-es kilátások nehéz évet prognosztizálnak. A CSOK Plusz vidéki lakásépítéseket ösztönöz, de az általános keresletet nem növeli drasztikusan. Az áremelkedés és költségnövekedés kihívásokat jelent, miközben a hatékonyság növelése elengedhetetlen. Az alkalmazottak elbocsátása és a kóklerek megjelenése további kihívásokat vet fel. Az építőiparnakkreatív és hatékony megoldásokra van szüksége a túléléshez és a fenntarthatósághoz. Ezekről beszélt Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke a HelloVidék cikkében. 

Hogyan értékeli az építőipar jelenlegi helyzetét?

A jelenlegi helyzet értékelése részben a 2023 évnek az értékelése. Előző évben az építőipar még elfogadható évet zárt, hiszen a 19-20-21-22-ben megkötött szerződéseit teljesítette. A decemberi KSH adatok még nem jelentek meg, de összességében 5%-os építésszerelési és termelési értékcsökkenést vetítünk előre 2022-höz képest, ami még így is körülbelül 7200 milliárd forintot jelenthet majd. Az értékláncban azonban nagy szóródások vannak. Az építőanyaggyártók- és kereskedők, a mélyépítő és a lakásépítő cégek rosszabb évet zárnak.

Ezek a nehézségek alapvetően az áremelkedés következményei. Két év alatt, 2022 és 2023 között az építési és gazdasági értékláncban 40 százalékos áremelkedést tapasztaltunk. Ebből következően a piaci elégedettség drasztikusan romlott az év végére és 2024 elejére. Jelenleg az ágazat rendelésállománya 25 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Itt is nagymértékű a szóródás.

Ez azt vetíti előre, hogy 2024 nagyon nehéz év lesz. Már most elmondható, hogy az építőipar munkaerőt elbocsátó ágazattá vált, és az ágazat árbevételhez viszonyított jövedelmezősége 2023-ban is romlott, 2022-höz képest.

Melyek a fő kihívások és lehetőségek, amelyekkel az ágazatnak rövid és hosszú távon szembe kell néznie?

Nagy kihívás és a kérdőjel januárban, hogy 2024-ben kétszámjegyű lesz-e vagy sem a termelés visszaesése. Várhatóan tovább csökken az országos építésszerelési érték összehasonlítható áron. Természetesen ez egy aktuális helyzet, mindenki árérzékeny, a megrendelő és a generálkivitelező is figyel. Egy ilyen helyzetben erősebb verseny alakul ki és nagy kihívás, hogy ki, hogyan tudja a hatékonyságát javítani.

Magyarországon különösen igaz, hogy a hatékonyság növelésének első lépése a költségcsökkentés. Egy bizonyos ponton túl sajnos olyan vállalkozások is lesznek, akik nemcsak a saját költségeiket igyekeznek mérsékelni, hanem alacsonyabb áron vesznek igénybe beszállítói szolgáltatásokat is, így lefelé nyomják az árakat, amennyire csak lehet, és fennáll annak a veszélye, amit 2008-ban és 2014-ben is megéltünk, hogy egy nehéz helyzetben lévő vállalkozás úgy gondolta, hogy a túlélés egyik módja az irreálisan alacsony ár.

Ez egy nagy kihívást jelent, hogy hogyan kerülhetők el az irreálisan alacsony árak, amik ideiglenesen segíthetnek a túlélésben, de hosszú távon tönkre tehetik az építésgazdasági értékláncot. Csak nagyon kevesen vannak, akiknek elegendő tartalékuk van, és kellőképpen felkészültek arra, hogy nagy mértékben foglalkozzanak a digitalizációval, a technológiai fejlesztéssel és a képzéssel.

Hogyan befolyásolhatja a CSOK plusz az építőipari projektek keresletét és kivitelezését az ország különböző részein?

A CSOK Plusz az elsődlegesen egy családtámogatási rendszer és nem lakástámogatási program. Sajnos szűkült azoknak a köre, akik ezt igénybe vehetik, mert csak új gyerekek megszületése esetén jár. Ugyanakkor kiegészíti a falusi CSOK-ot, mert a kettő együtt is igénybe vehető. Ettől elsősorban vidéken és kistelepüléseken számítunk új lakásépítésekre, de országos szinten nem várunk 2500-3000 új lakásnál többet a CSOK plusz miatt, a következő két évben. Ez csak 2025-ben fog látszani az átadott és használatba vett új lakások számában, mert ezeknek átlagosan másfél év az átfutási idejük.

Az új építési ingatlanoknál mennyire fogja a CSOK Plusz megnövelni a munkadíjakat?

Nem a CSOK Plusz miatt lesz áremelkedés, hanem azért, mert az építésgazdasági értékláncban is 10 százalék körüli béremelési igény körvonalazódik. Nem a munka bővülése lesz itt a bérek fő mozgatórugója, hanem más társadalmi elvárások, illetve a szakmunkások és mérnökök megtartásának szükségessége.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez a helyzet kedvezni fog-e a kókler szakemberek megjelenéséhez?

Ez így szokott lenni, hogy ha egy piacon hirtelen sok munka akad vagy hirtelen kevés. Mindkét piaci helyzet a kóklereknek kedvez, mert jelentkeznek a munkákra. Egy nehéz piaci helyzetre sem igaz az, hogy a rosszak és a kóklerek tűnnek el a piacról, és csak a jók maradnak. A kóklerek is ugyanúgy velünk maradnak.

Az infláció, a megnövekedett útdíjak, fizetős útszakaszok a gázolaj ára hogyan hat az építőanyagok árára és az építési költségekre?

Nyilvánvalóan növeli a költségeket. Véleményünk szerint például a 2023. december 29-én megjelent 686/2023. (XII. 29.) Kormányrendelet, ami minimális szolgáltatási alapdíjat határoz meg a fuvarozási szerződésekhez, egyáltalán nem lett modellezve és átgondolva az építőiparra vonatkoztatva. Ez a kormányrendelet 30-40 százalékos fuvarozási tarifadíjat eredményez, másfelől az M0-s autóút fizetőssé tétele jelentősen megdrágítja a költségeket. Sok építési termék az M0-on keresztül áramlik.

Meddig tartható még ez az áremelkedés mi várható?

Az a legvalószínűbb, hogy ezeket a pótlólagosan felmerülő költségeket az építésgazdasági értéklánc szereplői sem egymásra, sem pedig a vevőre nem képesek ilyen mértékben áthárítani, tehát el kell fogadniuk ezeket.

Ezért a nagy kérdés, hogyan tudnak csökkenteni más költségeket. Ezek olyan tényezők, amely a működés, szervezés, és akár a foglalkoztatottak újragondolása kapcsán felmerülő kiadások. Ilyen piaci helyzetet csak az alkalmazottak létszámának csökkentésével lehet átvészelni. Ez különböző mértékben érinti a vállalkozásokat, tehát ha egy vállalkozásnak húsz százaléknál nagyobb mértékben csökken a munkavállalási lehetősége, alapvetően csak létszámleépítéssel tudja kezelni a helyzetet.

Van-e statisztikai adatuk arra vonatkozóan, mennyi embert küldtek el az építőiparból?

Az ÉVOSZ becslései szerint nincs összhangban a KSH-val. Jelen pillanatban körülbelül 15-20 ezerrel kevesebb embert foglalkoztathatunk, mint a múlt év közepén. Azért nincs összhangban, mert a KSH mindenkit foglalkoztatottként regisztrál, akit legalább egy fél napra is bejelentettünk, hogy alkalmazzuk, vagy munkát végezzen. A csökkenő feladatok mentén a vállalkozások egyre inkább alkalmazzák azt a gyakorlatot, hogy amikor van munka, felveszik a munkavállalókat, amikor nincs szükség a szaktudásukra, akkor elbocsátják, majd amikor újra szükség van rájuk, ismét alkalmazzák.

Tehát az építőipari ágazatban gyakori és sűrű a be- és kiléptetés, amit a KSH minden alkalommal újabb foglalkoztatottként regisztrál. Ebből kifolyólag az év elején 396 ezer foglalkoztatottról beszélünk a KSH adatai szerint, miközben a mi véleményünk szerint körülbelül 370 ezer embert foglalkoztathatunk. Ez ellentétes a tavaly év eleji 385 ezer fővel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem