16 °C Budapest
Young couple, who is expecting twins, assembling a baby crib in their bedroom.

Eszméletlenül berezeltek a babaváró magyarok: sokan csak az utolsó pillanatban léptek, így jártak

2024. január 11. 13:02

A hét folyamán ismertettük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) novemberre vonatkozó lakossági hitelezési adatait, melyekből kiderült, hogy októberhez képest a személyi hitelek esetében mérsékelt, ellenben a lakáshitelek esetében már kifejezetten jelentős felfutást hozott az ősz utolsó hónapja. A most bemutatott babaváró hitel azonban még a másik két hiteltípusnál is jobban szerepelt – az államilag támogatott konstrukció számára 2023 legjobb eredményét hozta a november. Sőt mi több, ismét sikerült az, ami eddig csak októberben – a 2023-as új szerződések értéke meghaladta a 2022. év azonos időszakában kihelyezett hitelek összegét.

2023 novemberében 33,6 milliárd forint volt az új babaváró hitelszerződések összege, ami a tavalyi év legjobb eredményének számít, sőt, a korábbi legjobb októberi 29,3 milliárd forintot is jelentősen meghaladta (+14,7%). A hiteltípus esetében egyértelműen erősnek bizonyult a tavaly őszi időszak, hiszen hónapról hónapra egyre csak emelkedett az újonnan kötött szerződések összege (25,26 → 29,30 → 33,6 milliárd forint).

Október után a novemberi eredményről is elmondható, hogy a 2023-as számok végre a 2022-es értékekkel összevetve is megállták a helyüket, sőt, a 2023-as eredmények még meg is haladták az egy évvel korábbi kihelyezések volumenét. 2022 novemberében ugyanis 32,69 milliárd forint volt az újonnan kötött szerződések összege, amit 2,8 százalékkal múlt felül a 2023-as eredmény.

Természetesen az erős őszi hónapok nem voltak képesek lefaragni az év korábbi szakaszában felhalmozott jelentős lemaradást – 2022 január-novemberben 386,77 milliárd forint értékben vettek fel babaváró hitelt a magyar háztartások, míg 2023 azonos időszakában mindössze 230,85 milliárd forintot (-40,31%).

Aligha alaptalan a feltételezés, hogy a 2023 első feléhez képest erősnek számító őszi eredmények a konstrukció feltételeinek 2024. január 1-től életbe lépő szigorításának köszönhető (ti. 2024. január 1-től csak azok a párok jogosultak a hitelre, melyek nő tagjai még nem töltötték be a 31. életévüket, szemben a korábbi, 41 éves korhatárral). Ezek alapján várhatólag a december is erősre sikeredett, ám a tavalyi év utolsó hónapjára vonatkozó adatokat csak február elején fogjuk megismerni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Novemberben tovább csökkent a hiteldíjmutató

Tavaly novemberben 11,99 százalék volt a babaváró hitelek átlagos hitelköltség mutatója, ami 0,44 százalékpontos csökkenést jelent októberhez viszonyítva. Ez egyúttal 2023 eddigi legalacsonyabb értéke is. Ez mindenképpen jelentős javulást jelent a tavaly januári csúcshoz képest (16,22%), ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a konstrukció bevezetése utáni években tartósan 5 százalék alatt alakult az átlagos hiteltköltség mutató, amelyhez képest a mostani érték még mindig igen magasnak számít.

Amennyiben a babaváró hitel felvételén gondolkodsz, akkor a Pénzcentrum kalkulátorával gyorsan megtudhatod, hogy mennyi támogatásra lehetsz jogosult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem