12 °C Budapest
Smiling young woman using mobile phone while reclining on boyfriend sitting on sofa at home

Ilyen lesz az új magyar szuperhitel: kiszámoltuk, hogy kapsz súlyos ingyenmilliókat a CSOK Plusszal

2023. november 28. 05:41

Múlt hét csütörtök késő este megjelent a kormány CSOK Pluszra vonatkozó tervezete, melyből a már korábban bejelentett jellemzők mellett további részletszabályok is megismerhetőkké váltak. A dokumentumból többek között az is kiderült, hogy a futamidő első 12 hónapjára vonatkozó türelmi idő nem csak választható opció lesz, így a hitelfelvevők az első évben csupán a tőketartozás utáni kamatot fogják fizetni, magát a tőkét nem. Ennek függvényében két lehetséges opciót is megvizsgáltunk, hogy lássuk, mégis mekkora lesz az adósok által visszafizetett teljes összeg a futamidő egésze alatt.

Szinte napra pontosan egy hónappal az új CSOK Plusszal kapcsolatos kormányzati bejelentés után jelent meg az új támogatási formára vonatkozó, már a részletes szabályokat is tartalmazó tervezet. A számos részletkérdést tisztázó, több mint 40 oldalas dokumentumból derült ki az is, hogy a már korábban bejelentett türelmi idő nem választható opció lesz a támogatott hitelt igénylők számára – az adósok az első 12 hónapban mindenképpen kizárólag a felvett hitelösszeg utáni kamatot fogják fizetni.

Ez az első évben jelentősen kisebb havi törlesztőrészleteket fog eredményezni ahhoz képest, mintha rögtön megkezdődne a tőketartozás visszafizetése is. A második évtől kezdve viszont a törlesztő valamelyest magasabb lesz annál, mintha nem létezne a türelmi idő, hiszen így – a maximálisan igényelhető futamidő esetében – 25 év helyett 24 év alatt kell visszafizetni a tőketartozást.

Ahogy azt már korábban is kiszámoltuk, a maximális, 50 millió forintos támogatott hitelnek 25 éves futamidő mellett a türelmi idő nélkül 237 106 forint lenne a havi törlesztőrészlete. A türelmi idő miatt viszont az első évben ez mindössze havi 125 ezer forint lesz, ugyanakkor a 13. hónaptól kezdve 243 755 forint (+6 649 forint).

Alapesetben tehát így fog kinézni a törlesztőrészlet a második évtől kezdve. Ugyanakkor ez sem a végleges összeg, hiszen – mint már ismeretes - a második vállalt gyerek megszületésétől kezdve gyerekenként 10-10 millió forinttal csökkenni fog a tőketartozás összege, ami értelemszerűen a havi törlesztőrészlet csökkenését is maga után vonja majd.

De mégis mekkora csökkenést jelent ez a gyakorlatban?

Ahány ügylet, annyi változat

A fenti kérdésre nincs általános, pontos válasz, hiszen nem mindegy, hogy milyen hosszú a futamidő, ahogy az sem, hogy mikor születnek meg a vállalt gyerekek – értelemszerűen minél előbb, annál jobb, hiszen a csökkentett tőketartozás után már kevesebb kamatot kell fizetniük az adósoknak.

Tehát a hitel lejártáig visszafizetett teljes összeg pontos nagysága ügyletenként eltérő lesz, ám ennek ellenére egy-egy lehetséges forgatókönyv alapján megnéztük, hogy jelen tudásunk szerint mekkora törlesztőkkel és mekkora teljes visszafizetendő összeggel kell majd számolni abban az esetben, ha a vállalt gyerekek pontosan a rendelkezésre álló határidőkre érkeznek meg – tehát a 10-10 millió forintos tartozáselengedésre 8 és 10 év után kerülne sor. A számítást változatlanul 25 éves futamidő mellett végeztük el az 50 millió forintos hitelösszegre vonatkozólag.

Lássuk a számokat

Tehát mint írtuk, az 50 millió forintos kamattámogatott hitel után az első évben havi 125 ezer forintot, a második évtől pedig havi 243 755 forintot kell majd fizetni az ugyancsak maximális, 25 éves futamidő választása esetén. Példánkban a törlesztő összege ezután évekig nem fog változni – az első vállalt gyerek megszületésére 4 évük lesz a támogatott személyeknek, ám ez még nem jár tőkeelengedéssel, tehát minden marad a régiben.

Bár az első vállalt gyerek érkezésekor az adósoknak lehetőségük lesz 12 hónapra szüneteltetni a hitel törlesztését, ám az egyszerűség kedvéért a példában most nem élünk ezzel az opcióval. Ez a lehetőség egyébként sem érintené a tőketartozásnak a mértékét, azt ugyanis a rendelettervezet előírása értelmében nem lehet megnövelni a szüneteltetés ideje alatt keletkezett, meg nem fizetett kamat összegével. A szerződés futamidejét viszont befolyásolná, ugyanis ezt a felhalmozódott kamatot részletekben kell az adósoknak megfizetniük, de úgy, hogy a futamidőt olyan mértékben kell meghosszabbítani, hogy annak és a módosult törlesztőnek az összege ne haladják meg az eredeti szerződés szerinti tőrlesztőrészletek összegét.

A második vállalt gyerek megszületésére 8 évet kapnak majd az igénylők – ekkorra a tőketartozás értéke 38 915 189 forintra csökken a 96. havi törlesztőrészlet megfizetését követően. A valóságban persze még az általunk most felvázolt forgatókönyv esetében sem biztos, hogy pontosan ebből az összegből vonnák le a 10 millió forintot. A kisebb-nagyobb eltérés elvi lehetősége abból adódik, hogy a tervezet szerint a vállalt gyerekek megszületését követően 180 nap áll majd rendelkezésre a hitelelengedés igénylésére. Tehát ha valaki nem kapkodná el a dolgot, és csak hónapokkal a gyerek születése után kérné az elengedést, annak némileg még a fenti összegből egyébként következő 28 915 189 forintnál is alacsonyabb lesz a tőketartozása.

Amennyiben viszont feltételezzük, hogy a gyerek megszületésekor azonnal elengedésre kerül az első 10 millió forint, úgy a futamidőből hátralévő 17 évre a már említett közel 29 millió forint tőketartozás marad hátra, ami havi 181 117 forintos törlesztőrészletet jelent. Ezt azonban már csak két évig fizethetik az adósok, hiszen a harmadik vállalt gyerek megszületésére 10 év áll majd rendelkezésre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Példánkban ez alatt a két év alatt a tőketartozás 26 226 795 forintra csökken – ebből kerül elengedésre a második 10 millió forint. A fennmaradó 16 226 795 forint visszafizetésére tehát még 15 év áll az adósok rendelkezésére, ami már csak 112 059 forintos törlesztőrészletet fog jelenteni. Az általunk felvázolt forgatókönyv esetében tehát a 25 év alatt összesen 46 492 896 forintot kell visszafizetniük az adósoknak, ami 3 507 104 forinttal kevesebb, mint az eredeti hitelösszeg.

Tehát a teljes visszafizetés összege már a lehető legrosszabb esetben is lényegesen alacsonyabb lesz az eredeti hitelösszegnél – ide nem számítva most azokat a lehetőségeket, amikor a vállalások nem teljesülnek. Ugyanakkor még a fenti példa képzeletbeli adósainál is jobban járnak azok, akik magasabb havi törlesztőrészletet – egyúttal rövidebb futamidőt - is képesek lesznek vállalni, hiszen ők kevesebb hitelkamatot fizetnek majd a hitelt nyújtó banknak. Még tovább csökkenti majd a teljes visszafizetés összegét, ha a vállalt gyerekek a lehető leghamarabb születnek meg.

Egy második forgatókönyv

Az összehasonlíthatóság kedvéért megnéztünk egy olyan opciót is, amikor a futamidő mindössze 15 év és a vállalt gyerekek 1, 3 és 5 év után születnek meg. Az első évben változatlanul 125 ezer forint lesz a havi törlesztőrészlet, hiszen az erre az időszakra vonatkozó türelmi idő ebben az esetben is érvényes lesz. A második évtől itt már lényegesen magasabb, 364 848 forint lesz a havi törlesztőrészlet, amit mindössze két évig kell majd fizetni, hiszen mint írtuk, a mostani példában a 3. év végén már jönne is a második vállalt gyerek.

Példánkban a harmadik év végén, a második gyerek születésekor 44 075 086 forint lesz a tőketartozás, ami az első tartozáselengedés után 34 075 086 forintra olvad. Az új törlesztőrészlet 282 069 forint lesz az első 10 millió forint elengedését követően. Két évvel később, a harmadik vállalt gyerek születésekor 29 211 563 forint a fennálló tőketartozás, így a futamidő utolsó 10 évében már csak 19 211 563 forintnyi tőkét kell visszafizetni a hitelt folyósító bank felé. Ez 185 508 forintos havi törlesztőt jelent, ami csak kicsivel haladja meg az eredeti törlesztőrészlet felét. A most bemutatott második forgatókönyv teljesülése esetén pedig a 15 év alatt visszafizetett teljes összeg 39 286 968 forint, ami már 10 713 032 forinttal alacsonyabb az eredeti hitelösszegnél.

A tervezett konstrukció hitelfelvevői szempontból előnyös voltát aligha kell magyarázni, ám az még szembetűnőbb, ha azt a mostani piaci hitelekhez hasonlítjuk. A Pénzcentrum kalkulátora szerint a jelenleg elérhető legkedvezőbb piaci konstrukció esetében 352 933 forintos törlesztőrészlet mellett vehetnénk fel 50 millió forint jelzáloghitelt 25 évre. Ez havi 109 178 forintos pluszt jelent a törlesztők tekintetében, míg a teljes visszafizetés összege ebben az esetben 105 880 030 forint lenne (+59 387 134 forint).

Amennyiben pedig 15 éves futamidővel szeretnénk felvenni 50 millió forintnyi piaci hitelt, akkor a kalkulátorunk alapján a jelenleg legkedvezőbb esetben 449 014 forint lenne a havi törlesztőrészlet, ami 84 166 forinttal magasabb a jövőre érkező kamattámogatott hitel törlesztőjénél. A teljes visszafizetés összege ebben az esetben 80 822 581 forint lenne a futamidő végére – ez 41 535 613 forinttal haladja meg a kamattámogatott opciót.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a tőketartozás – maximum 1 százalékos díj ellenében - a kamattámogatott hitelek esetében is előtörleszthető lesz, így a teljes visszafizetés összegét még tovább csökkenthetik majd az adósok, amennyiben élnek ezzel a lehetőséggel.

Ösztönzőleg hathat majd az előtörlesztéses tranzakciók gyakoriságára, hogy az adósok többségének szinte garantáltan lesz is arra fedezete, hiszen láthattuk, hogy a második tőkeelengedést követően a havi törlesztő akár meg is feleződhet. Kézenfekvő lesz a megoldás, hogy a támogatott személyek a csökkenés következtében náluk maradó összeget félretegyék a tőketartozás előtörlesztésére. Ez már teljes mértékben az adósok lehetőségeitől és elhatározásától fog függeni, ám azok számára, akik majd élnek a lehetőséggel, a teljes visszafizetendő összeg még a fentieknél is alacsonyabb lehet.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem