11 °C Budapest
Young woman paying bills/ shopping online with credit card

Jön a brutális lakásárrobbanás? Erre számíthatunk a 10%-os önerővel, most minden kiderül

2023. október 24. 10:05

Jelentős meglepetést okozott a lakáspiacon, hogy az MNB a jövő évtől bevezeti az első lakásukat vásárlók körében a 10%-os önerőt. Eddig ennek éppen a dupláját, húsz százalékot kellett letenni a szabályok szerint, tehát első ránézésre ez még meg is könnyíthetné a fiatalok dolgát. Második ránézésre azonban már nem olyan egyszerű a történet: Palkó István szerint csak egy szűkebb kör tudja majd kihasználni a jelentős kedvezményt, Argyelán József pedig úgy véli, hogy a könnyítést csak azok érhetik majd el, akik magasabb jövedelmi sávba tartoznak.

Valamikor 2024 első felében az eddigi 20 százalékról 10 százalékra csökkenne a fiatalokra vonatkozó önerő-előírás, akik az első lakásukat szeretnék megvásárolni - erről lapunk is beszámolt. Az MNB úgy értékel, hogy a tőkepufferek nem gátolják a bankok hitelpiaci tevékenységét, viszont kellően támogatják és erősítik a pénzügyi stabilitást.

Szakács János, a jegybank főosztályvezetője egy sajtótájékoztatón ismertette, miért jutottak erre a döntésre:

  • az elmúlt években növekedtek, az utóbbi hónapokban viszont korrigáltak a rendszerkockázatok és a lakáspiaci kockázatok Magyarországon, így a bankokra vonatkozó 0,5 százalékos anticiklikus tőkepufferráta 2023. július 1-jei tervezett bevezetését egy évvel, a jövő év közepére elhalasztották,
  • a kereskedelmi ingatlanpiacon látható kockázatok kezelésére hivatott a rendszerkockázati tőkepuffer, ami azt szolgálja, hogy az e területen várható veszteségeket jobban el tudják viselni az érintett bankok, és mielőbb kitisztítsák őket mérlegükből – a koronavírusjárvány miatt ezt 2020-ben felfüggesztették, de 2024. július 1-jével szintén aktiválják, viszont az MNB várakozásai szerint a bankok nagy részét nem fogja érinteni effektíven az intézkedés, így valóban csak preventív intézkedés lesz,
  • a harmadik tőkepuffer-változat a bankok által szintén ismert rendszerszinten jelentős intézményekre vonatkozó tőkepuffer, 2024. január 1-jétől ezek a korábban már alkalmazott legmagasabb szintjüket fogják elérni

A jegybank amellett úgy fogalmazott, hogy a fiatalok számára nehéz az önerő előteremtése, a családtámogatások várható szigorodása pedig tovább ronthatja a lakáshoz jutási lehetőségüket. Ezért a jegybank a ma egységesen 80 százalékos hitelfedezeti (LTV) korlát célzott lazítását, vagyis az első lakást vásárlók kötelező önerejének a csökkentését tervezi, a nemzetközi példákkal összhangban. A jegybank tervei szerint a

De miért éppen most jutottak erre a döntésre, és mi lehet a következő lépés? Milyen hatással lesz mindez a lakáspiacra és az albérletekre? A Pénzcentrum erről kérdezett szakértőket.

Miért nem jó ez a fiataloknak?

Argyelán József, a Bankmonitor szakértője szerint az intézkedés nem akkora segítség a fiataloknak, ha azt vesszük alapul, hogy a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (rövid és közismert nevén a JTM) fennmarad. Emellett viszont nem várja azt sem, hogy az eddig is szigorú hitelbírálaton még húznak egyet.

A pályakezdők számára jó eséllyel az önerő mellett a JTM korlát is komoly problémákat okozhat. A 20-29 év közöttiek nettó átlagkeresete 323 ezer Ft körül mozog, a 30-39 év közöttieké már 396 ezer Ft. A fizetésbeli különbségek pedig erősen behatárolja a kérdéses csoport hitelképességét. Várhatóan azonban a HFM mutató könnyítése miatt nem szigorodnak a banki szabályok. Az is elképzelhető, hogy magát a könnyítést nem mindenkinek teszik elérhetővé a bankok. Kvázi csak a jobb ügyfelek kapják a 10%-os önerő lehetőségét. (Ugye alapvetően a bank szigorúbb feltételeket előírhat a jogszabályi korlátnál.)

- fogalmazott a Pénzcentrum kérdésére a szakértő.

Hasonlóan gondolkodik Palkó István, a Portfolio vezető elemzője is: ő már konkrét példán keresztül is bemutatta, hogy miről van itt szó pontosan.

Az alacsony önerős hitelfelvétel sem a bank, sem a hitelfelvevő számára nem lesz előírás továbbra sem, nem kötelesek élni vele az első lakásvásárlók. A felvetés viszont jogos: a felvett hitelösszeg és a törlesztőrészlet (ugyanolyan lakásár, futamidő és kamat mellett) 12,5%-kal magasabb 10%-os önerő mellett, mint 20%-osnál. Vagyis például egy 100 ezer forintos törlesztőrészlet 112,5 ezer forint lesz. Ezt valóban csak azok tudják kihasználni, akik képesek (beleférnek a JTM-korlátba így is) és hajlandóak is magasabb törlesztőrészletet vállalni. Az intézkedés tehát bővítheti az első lakásvásárlók lehetőségeit és ezzel segíti a hitelfelvételüket, de csak azon bankok esetében, akik valóban megengedik ügyfeleiknek a 10%-os önerőt, és csak azon hitelfelvevőknél, akik megengedhetik maguknak a magasabb törlesztőrészletet

- fogalmazott az elemző.

Jön a lakásárrobbanás?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a szakértők szerint vajon a lakásárakat mennyire nyomja majd meg az intézkedés, ha egyszer bevezetik? Argyelán József szerint elképzelhető a drágulás, de azért nem drasztikus mértékben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Természetesen ez az intézkedés potenciálisan a lakáspiacot és az árakat is felhajthatja. Ettől függetlenül én személy szerint nem gondolom azt, hogy ez jelen környezetben érdemben megmozgatná a lakásárakat. Az első lakásvásárlók köre önmagában egy részpiac, ezen belül a jövedelemnek is jelentősnek kell lennie, hogy ténylegesen jobban helyzetben legyen a vevő. A teljes ingatlanpiacra ugyanakkor számos egyéb tényező is hatást gyakorol – támogatások átalakulása, hitelkamatok csökkenése… - véleményem szerint ezen tényezők mellett a HFM szabály változásának hatása eltörpülhet

- mondta kérdésünkre a Bankmonitor elemzője.

Palkó István szerint lehetséges, hogy lesz néhány százalékos emelkedés, de egyáltalán nem számottevő - viszont nem csak maguk az ingatlanok, de a lakáscélú hitelek esetében is felhatóerő lehet a 10 százalékos önerő bevezetése.

Legfeljebb néhány százalékos keresletemelkedést várok ettől a változástól a lakáspiacon és a lakáshitelpiacon, hiszen az első lakásukat vásárlók kisebbséget képeznek, és még az ő körükben is kisebbségben vannak azok, akik alacsony önerő és ebből fakadó magasabb törlesztőrészlet mellett hajlandóak hitelt felvenni. Tovább csökkenheti az intézkedés hatását, ha az első lakásvásárlók számára a CSOK Plusz is kedvezőbb lesz, ebben az esetben ugyanis az első lakásvásárlók (pontosabban azok, akik közülük családot alapítanak) elképzelhető, hogy a jelenleginél nagyobb önerőhöz jutnak majd, így nem szorulnak rá a 90%-os hitelfedezeti korlát kihasználására. Persze ha a CSOK Plusz nagyon sok elsőlakás-vásárlót vonz a piacra, akkor a két intézkedés együtt erősítheti is egymást, de most még korai megmondani, így lesz-e

- írta válaszában a Portfolio vezető elemzője.

Na és az albérletek?

Felmerül ugyanakkor az a kérdés is, hogy vajon mi lesz az albérletpiaccal akkor, ha a fiatalok tömegei úgy gondolják: most, a felére csökkentett önerő mellett talán itt az ideje lakást vásárolni. Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője úgy vélekedik: nem kell félni attól, hogy tömegével hagynák el a fiatalok a bérelt lakásokat.

Várakozásunk szerint a piacra élénkítő hatással lehet, azonban az árakat nem fogja befolyásolni jelentősen sem ingatlan, sem bérleti lehetőségek szempontjából. Elsősorban a jó kezdőfizetéssel rendelkezőknek jelenthet nagyobb segítséget ez, akik esetlegesen még nem rendelkeznek nagyobb megtakarítással, önerővel

- fogalmazott az elemző. Szerinte attól sem kell tartani, hogy a bérleti díjak esetében akár nagy zuhanás, akár komoly emelkedés következne be.

A bérleti díjak esetében sem lesz érezhető hatása ennek, hiszen nem fog tömegeket kivonni a bérleti piacról valószínűleg, illetve a bérleti díjak esetében a kereslet mellett az egyéb gazdasági folyamatok, így például az infláció is hatással van a bérleti díjakra. Természetesen a tervezett szabályozás mindenképpen örömteli, hiszen elsődleges szempont hogy könnyebb feltételeket, így nagyobb segítséget kapjanak a fiatalok az otthonteremtéshez

- tette még hozzá Benedikt Károly.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm