Frustrated couple checking bills at home using laptop

Ezek a hitelesek járhattak rosszul a kamatstop-hosszabbítással: tényleg rossz lóra tettek?

2022. június 20. 11:04

A kormány bejelentése alapján a kamatstopot meghosszabbítják 2022. év végéig. Ezek alapján a korábban kockázatos, változó kamatozású kölcsönt választókat továbbra is védik a kamatemelkedés hatásától. Ez azért eléggé rossz üzenet azon magyaroknak, akik korábban a biztonságért cserébe magasabb törlesztőt vállaltak be - írja a Bankmonitor.

A kockázatos, éven belül változó kamatozású lakáshitelek – jelenleg nagyságrendileg 330 ezer család rendelkezik ilyennel –  kamata egy pénzpiaci mutató értékétől, a BUBOR-tól függ. Márpedig ezen mutató értéke az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett, köszönhetően a magas inflációnak és az MNB kamatemeléseinek. Az érintett kölcsönök törlesztőrészlete jelentősen, akár 30 százalékot meghaladó mértékben emelkedne, ezt megelőzendő a Kormány kamatstopot hirdetett, melynek keretében gyakorlatilag meghatároztak egy szintet, ami fölé nem drágulhatnak a hitelek.

Jelenleg emiatt az adósok kamata gyakorlatilag megfeleződött: 4,83-5,12 százalékponttal kisebb kamatot kell fizetniük az érintetteknek.

Miért válasszunk biztonságos hitelt?

A kamatstop június végén lejárt volna, de a Kormány bejelentése alapján meghosszabbítják az intézkedést az év végéig. Vagyis az adósokat még fél évig megvédik a kamatemelkedéstől. Ez komoly segítség az érintetteknek, ugyanakkor felvet néhány kérdést. Hiszen pont a kamatok gyakori változásától védi meg az állam az adósokat, amelyet bevállaltak az érintettek, méghozzá az igen kedvező induló kamatszintért, törlesztőrészletért cserébe.

A biztonságosabb, de kezdetben drágább hitelt választók számára ez duplán rossz üzenet. Nem érte meg bevállalni a magasabb kamatot a biztonságért, hiszen a többieket is megvédik. Ráadásul a kiszámíthatóbb hiteleket nem védik meg az esetleges kamatemeléstől, pedig ezek a kölcsönök is drágulhatnak a fixált időszak lejáratakor.

Hasonlítsuk össze!

A kamatstop hátrányát érdemes egy példán keresztül bemutatni. Tegyük fel, hogy két család 5 éve felvett 15 millió forint lakáshitelt, 20 éves futamidőre. Az egyik család megkereste a legolcsóbb, 1 éves kamatperiódusú konstrukciót, a másik viszont a legkedvezőbb, 5 évig fix kamatozású megoldást választotta.

Hogyan alakultak az induló költségek:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az 1 évente változó kamatozású hitel induló kamata 2,29% volt, az induló törlesztőrészlet pedig 78 ezer forint.
Az 5 évig fix kamatozású konstrukció esetében az induló kamatszint 3,79% volt, a törlesztőrészlet kezdetben 89 ezer forint. (Gyakorlatilag havi 11 ezer forint volt a biztonság ára.) Az elmúlt 5 év a változó kamatozású kölcsönnek kedvezett, a hitel kamata nem haladta meg a 3 százalékot, ezzel szemben a kiszámítható konstrukció kamata végig 3,79% volt. Eddig durván 500 ezer forinttal fizetett ki többet a kiszámíthatóbb kölcsönt választó család. És mi lesz az elkövetkező időszakban?

A helyzet megfordulna a kamatstop nélkül. Az évente változó kamatozású hitel kamata ugyanis 9,56 százalékra emelkedne, a törlesztőrészlet pedig meghaladná a 125 ezer forintot. A kamatstop miatt azonban a kamat év végéig biztosan 4,4 százalék marad, a törlesztőrészlet pedig 90 800 forintra emelkedik. Vagyis a törlesztőt adott esetben 28 százalékkal mérsékli a kamatstop.

Az 5 éves kamatperiódusú kölcsön kamata is most változik, az adóst azonban semmilyen intézkedés nem védi. Az érintett hitel kamata 6,82 százalékra nő, vagyis 3,03 százalékponttal emelkedik. A törlesztőrészlet pedig júniustól 108 800 forint lenne. Vagyis 19 ezer forinttal emelkedik a havi fizetnivaló.

Az 5 éves kamatperiódusú kölcsön törlesztőrészlete kamatstop nélkül jóval kedvezőbb lenne, mint az évente változó kamatozású hitelé. A kamatstop azonban eltorzítja a helyzetet: gyakorlatilag mesterségesen fenntartja a változó kamatozású kölcsön kamatelőnyét. Ez pedig azt a tévképzetet keltheti az új hitelfelvétel előtt állókban, hogy megérheti továbbra is változó kamatozású kölcsönt választani, hiszen probléma esetén az állam beavatkozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm